animalukr.ru

Даурский їжак - звір з червоною книги

Зміст статті

Даурский їжак - тварина, сучасна чисельність якого в Південно-Східному Забайкаллі оцінюється приблизно в 550-650 тисяч особин, що дозволило віднести їжака в Червону книгу.

Даурский їжак мешкає в Приморському краї, Читинської і Амурської області, а також в Забайкаллі. За межами нашої країни даурские їжаки живуть в Маньчжурії, Монголії та Китаї.

Природним місцем існування даурских їжаків є степи, напівпустелі і гірські кам`янисті місцевості. Вони зустрічаються на схилах сопок і в ярах з чагарниками кизильника і мигдалю. Часто вони селяться поруч з людьми. Місць з густою щільною травою даурские їжаки уникають.

Даурский їжак (Mesechinus dauuricus).
Даурский їжак (Mesechinus dauuricus).

Опис даурского їжака

Тіло даурского їжака вкрите невеликими жорсткими голками. Хутро грубий. Невеликі вуха відгинаються вперед. Голова має конусоподібну форму, мордочка помірно подовжена.

Голову закриває суцільний панцир з голок. Голки спрямовані назад. Голки покриті поздовжніми борозенками.

Забарвлення хутра варіюється від темно-бурого до сірого, через що загальна забарвлення їжака здається тьмяно-сірою. Верхня частина голови солом`яного кольору. Голки можуть бути від темно-бурого до світло-пісочного кольору.




Довжина тіла даурского їжака коливається від 195 до 250 міліметрів, а маса тіла - від 600 до 1200 грам. До довжині тіла додається хвіст довжиною 23-35 міліметрів.

Даурский їжак має невеликі розміри тіла, коротке голки, окрас яких варіює від світло-пісочного до темно-бурого.
Даурский їжак має невеликі розміри тіла, коротке голки, окрас яких варіює від світло-пісочного до темно-бурого.

Спосіб життя даурских їжаків

Ці тваринки ведуть сутінковий осілий спосіб життя. Вони влаштовують собі житла в покинутих норах даурских ховрахів, в природних поглибленнях ґрунту, під камінням тощо. Нори можуть бути наземними. У Монголії даурские їжаки використовують нори тарбаганів, де, найімовірніше, проводять зиму.
Вдень вони проявляють активність тільки в похмуру погоду. Сирих місць їжаки уникають. Якщо йде дощ, то їжак не вибирають з укриття. При небезпеки згортається в щільний клубок.

Самки живуть на індивідуальних ділянках площею 90-130 га, а площа ділянок самців набагато більше - 200-420 гектар. В кінці осені даурские їжаки сильно набирають у вазі. У різних місцях ареалу сплячка може починатися з серпня по жовтень. Вони відправляються на зимівлю, коли температура опускається нижче 10-ти градусів. В процесі сплячки їжак втрачає близько 30% ваги. Сплячка закінчується в середині або наприкінці квітня.

Даурские їжаки мають відмінний слух і нюх, але погано бачать.
Даурские їжаки мають відмінний слух і нюх, але погано бачать.

Природними ворогами даурских їжаків є вовки, пугачі, лисиці, степові тхори, орли і монгольські курганніккі. Харчові конкуренти даурских їжаків - єнотовидні собаки і борсуки. Тривалість життя даурских їжаків в природі становить 3-4 роки.

Раціон даурских їжаків




Велика частина дієти даурских їжаків складається з повільних комах: чернотелок, турунів, мурах, прямокрилих, пластинчатовусих. Крім того, їжаки із задоволенням поїдають монгольських жаб, хом`яків, пищух, яйця птахів, змій і падаль. Також в їх раціон входять ягоди, наприклад, кизильник і шипшина.

У неволі даурский їжак може прожити в 2 рази довше - 7-8 років.
У неволі даурский їжак може прожити в 2 рази довше - 7-8 років.

Розмноження даурских їжаків

Це поодинокі тварини, які зустрічаються з протилежною статтю тільки в сезон розмноження. Шлюбний період у даурских їжаків починається через кілька тижнів після сплячки. Сезон розмноження відбувається 1 раз на рік в травні-червні.

Перед пологами самка облаштовує кинуту нору гризуна або риє нову. Довжина нори може доходити до 120 сантиметрів.

Гніздова камера знаходиться на глибині близько 30 сантиметрів. Вагітність триває 10 місяців. У посліді даурского їжака може бути від 4 до 7 малюків. Мати годує їх молоком приблизно 39 днів. У віці 1 місяць ежата починають виходити з нори. У 7-8 тижнів молодняк відділяється від матері. Статеве дозрівання у самців настає в 10 місяців.

Статус популяції даурских їжаків

Даурский їжак занесений до Червоної книги Бурятії і Росії. Значне скорочення популяції цього виду сталося в 1960-х роках, коли стали активно використовувати пестициди для боротьби з тарбаганів та іншими гризунами, які є переносниками чуми.

Розселення даурских їжаків йде на північ уздовж транспортних магістралей і по окультурених ландшафтів.
Розселення даурских їжаків йде на північ уздовж транспортних магістралей і по окультурених ландшафтів.

Чисельність даурских їжаків в Забайкаллі становить приблизно 550-650 тисяч особин. В степах Забайкалля чисельність даурских їжаків становить 1 особина на 10 гектар, а в Монголії їх щільність помітно нижче.

Чисельність їжаків збільшується поблизу населених пунктів і тваринницьких стоянок, оскільки поруч з людським житлом є набагато менша кількість хижаків.

Крім того, в населених пунктах рідше відбуваються пожежі, сінокоси, і не використовуються пестициди. А притулків і корми в цих місцях предостатньо.

Також чисельність їжаків скорочується зі збільшенням кількості диких собак, ще вони гинуть на дорогах. Іноді їжаків відловлюють для утримання їх у неволі. Перераховані вище фактори є підставою для того, щоб люди контролювали чисельність даурских їжаків, в зв`язку з чим вони і були внесені до Червоної книги.

У 1970-1990 роки чисельність природних хижаків їжаків в Забайкаллі різко зменшилася, в зв`язку з цим на сьогоднішній день щільність популяції даурских їжаків в цих місцях вище, ніж в сусідній Монголії.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Даурский їжак - звір з червоною книги