animalukr.ru

Даурский їжак - милий колючий звір

Зміст статті

Даурский їжак - невеликий представник сімейства їжакових. Іменували цих їжаків завдяки Даурской землі або Даурии - так історично називалася територія Західного Приамур`я і Забайкалля, де зустрічається даний вид їжаків.

Даурские їжаки знаходяться в Червоній книзі Росії, як маловивчений вид, статус якого неясний.

Опис даурского їжака

Максимальні розміри тіла складають 30 сантиметрів. Перед зимівлею в осінню пору маса даурского їжака може доходити до 1400 грам. Мордочка у даурского їжака сильно витягнута вперед, очі у вигляді намистин маленькі, вушка невеликі.

Даурский їжак (Mesechinus dauuricus).
Даурский їжак (Mesechinus dauuricus).

Голки Не такі колючі, як у звичайних їжаків, але дуже міцні. Направляються голки не вгору, а тому, вони мають міцні борозенки.

На голові даурского їжака, на відміну від звичайного, немає голої смужки шкіри.

Забарвлення тіла може коливатися від темно-коричневого до світло-бежевого, при цьому черевце більш темне, в порівнянні зі спиною і головою, які мають світло-пшеничне забарвлення. Кінцівки невеликі, але міцні з невеликими гострими кігтями.

Мабуть, йде поступове розселення даурских їжаків на північ уздовж транспортних магістралей і по окультурених ландшафтів.
Мабуть, йде поступове розселення даурских їжаків на північ уздовж транспортних магістралей і по окультурених ландшафтів.

Житла даурских їжаків




Живуть ці їжаки в степах, тайзі і лісостепах Забайкалля. Також їх ареал проживання захоплює північний схід Монголії і північну частину Китаю. В основному ці звірята віддають перевагу сосновим, листяним і змішаним лісам, але також живуть в степах з невисокою рослинністю. Крім того, даурских їжаків можна зустріти на території напівпустель. Також вони трапляються в аграрних зонах і на околицях населених пунктів. А степів з густою щільною травою вони уникають.

Даурские їжаки віддають перевагу захищеним місцям з хорошими кормовими умовами: схилах сопок, порізаним байраками, заростях мигдалю.

Спосіб життя даурских їжаків

Днем даурские їжаки активні в похмуру погоду. Постійних притулків ці звірки не мають. Самці влаштовують днювання на поверхні, а самки відшукують більш затишні місця.

Любить місцевості з поєднанням хороших захисних і кормових умов - схили сопок з заростями мигдалю і кизильника, порізані ярами.
Любить місцевості з поєднанням хороших захисних і кормових умов - схили сопок з заростями мигдалю і кизильника, порізані ярами.

Раціон даурских їжаків складається з різноманітних комах: турунів, мурах, жуків Також вони поїдають земноводних, яйця птахів і дрібних ссавців, наприклад, хом`ячків і мишей. Крім того їжаки люблять ягоди.




Розміри кормових ділянок у самців і самок сильно різняться. Найбільші самці можуть жити на території близько 400 гектар. Ховаються вони в невеликих нірках, зроблених різними гризунами, між камінням і в ямках грунту.

Даурские їжаки воліють суху погоду, а дощ вони перечікують в своїх укриттях. Ці тваринки ведуть нічний і вечірній образ життя. У зимовий час даурские їжаки впадають в сплячку. За цей час у їжаків втрачається приблизно 30% маси тіла. Виходять зі сплячки їжаки, як правило, в середині квітня.

Даурские їжаки ведуть одиночний осілий спосіб життя, а пари створюють лише на період гону.

Основними ворогами даурских їжаків є лисиці, хижі пернаті і борсуки. Коли звірку загрожує небезпека, він згортається в клубок, при цьому може не розгортатиметься впродовж досить довгого часу.

В даний час вирішальне значення для чисельності популяції даурских їжаків має чисельність хижаків.
В даний час вирішальне значення для чисельності популяції даурских їжаків має чисельність хижаків.

Розмноження даурских їжаків

Практично відразу після виходу зі сплячки у даурских їжаків настає період розмноження. Шлюбний період припадає на квітень-травень. Вагітна самка робить гніздову камеру, збільшуючи наявну нірку.

Період вагітності триває близько місяця. Одна самка приносить 5-8 малюків. Спочатку ежата не покидають матір, але через кілька місяців вони стають повністю самостійними. Статева зрілість у даурских їжаків настає в 10-12 місяців. Тривалість життя в природі доходить до 5-ти років, а в неволі даурские їжаки можуть дожити до 8-ми років.

Даурский їжачок веде одиночний осілий сутінковий спосіб життя.
Даурский їжачок веде одиночний осілий сутінковий спосіб життя.

Чисельність даурских їжаків

На даний момент приблизна чисельність цих тварин становить близько 600 тисяч особин. Основна загроза популяції пов`язана з антропогенними факторами: лісовими пожежами, використанням на полях пестицидів, збором врожаю, поширенням диких собак. Часто їжаки стають жертвами автомобілів, також їх може тиснути великої рогатої худоби. Збільшення кількості хижаків також позначається негативно на чисельності даурских їжаків.

Даурские їжаки включені і в Червону книгу нашої країни, і в Міжнародну Червону книгу.

Чисельність даурских їжаків сильно постраждала в 60-і роки, коли активно винищували різних гризунів, наприклад, тарбаганів, які переносили чуму. У цей час широко застосовувалися різноманітні пестициди, хімікати і отрути, через які постраждало дуже багато їжаків.

Гон у їжаків починається через 10-15 днів після пробудження, зазвичай в середині травня.
Гон у їжаків починається через 10-15 днів після пробудження, зазвичай в середині травня.

На даний момент ці їжаки не потребують активних охоронних заходи, вчені продовжують стежити за їх популяцією, контролюючи їх чисельність. Наприклад, в Даурської заповіднику здійснюються особливі заходи з охорони цих їжаків і спостереження за їх життям. Також ведеться боротьба з лісовими пожежами, що теж сприяє збереженню чисельності цих тварин. Ряд хімікатів і добрив при виконанні сільськогосподарських робіт заборонені.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Даурский їжак - милий колючий звір