animalukr.ru

Чаплі

Відео: Чапля сіра. Супер-рибалка! Grey Heron. Big catch!

Чаплі - велика група голінастих птахів, провідних околоводной спосіб життя. Чаплі належать до однойменного сімейства загону лелекоподібні, яка налічує 62 види. Найближчими родичами чапель є квакви і бугая, більш далеке спорідненість пов`язує їх з лелеками, а ось з такими птахами як журавлі і фламінго чаплі нічого спільного не мають.

Велика біла чапля (Ardea alba).

Відео: Гадюка проти чаплі Жесть!

Розміри чапель варіюють в широких межах: найдрібніші види досягають у висоту 40-60 см, найбільша велетенська чапля досягає у висоту 1,4 м, середня маса цих птахів 1-2,5 кг. Зовнішній вигляд чапель дуже пізнаваний, для них характерний довгий прямий дзьоб, довга шия, короткий, гострий хвіст і довгі тонкі ноги, з чіпкими пальцями. У спокійній обстановці чаплі тримають шию напівскладеними, під час полювання витягають, але вигин їх шиї негарний, як ніби зі зламом. У такому положенні птиці часто нагадують суху гілку. Незважаючи на прихильність до води у чапель немає копчиковой залози, жиром якої водоплавні птахи зазвичай змащують оперення. Замість цього у них на грудях і спині є особливі ділянки на шкірі з рихлим ламким пухом - пудреткі. Порошкоподібної пір`яний крихтою, яку виробляють пудреткі, чаплі покривають своє оперення. У зв`язку з цією особливістю оперення чапель не захищене від намокання, тому вони не плавають і не пірнають. Оперення чапель гладке, що прилягає, часто присутній невеликий чубчик на голові. Забарвлення цих птахів частіше однотонна - сіра, біла, чорна, руда, рідше двоцвітна (наприклад, у сорочій чаплі чорно-біла), дзьоб зазвичай жовтий, рідше чорний, лапи темні. Статевий диморфізм слабко виражений, самці трохи більші за самок, в шлюбний період деякі види чапель обзаводяться пір`яними прикрасами, але навіть в цьому випадку самці і самки майже не відрізняються один від одного.

Біла американська чапля (Egretta thula) в шлюбний період.

Чаплі поширені по всьому світу дуже широко, зустрічаються вони на всіх континентах і на деяких океанічних островах (Галапагоських, наприклад). Немає їх тільки в Антарктиді і приполярних областях Північної півкулі. Ареал різних видів відрізняється розмірами, так, велика біла чапля зустрічається майже на всіх континентах, а мадагаскарська мешкає тільки на Мадагаскарі і прилеглих островах. Скрізь чаплі прив`язані так чи інакше до водойм, вони заселяють болота, мангри, заплави і дельти річок, озера, вологі луки і очеретяні зарості. На берегах великих водойм з великими відкритими ділянками чаплі зустрічаються рідко. Більшість видів колоніальні і тримаються групами по 15-100 особин, але ці освіти нестійкі. По-перше, щільних зграй чаплі не утворюють, швидше за тримаються на близькій відстані один від одного. По-друге, великі колонії існують тільки в місцях, багатих кормом, на берегах невеликих річок чаплі розосереджуються і гніздяться на видаленні. Нарешті, ряд видів завжди зустрічаються тільки поодинці (велетенська чапля).

Велетенська чапля (Ardea goliath).

Відео: рибалка Голодна Чапля Ковтає Великого Сома Цілком риба жесть свято 2016

Популяції тропічних областей осілі, популяції з помірної зони здійснюють сезонні міграції. Як правило, чаплі з Європи і північних областей Азії летять на зимівлю в Південну Азію, Південну Європу і Африку. Чаплі з Північної Америки летять зимувати в Південну і Центральну Америку. Відлітають птахи у вересні-жовтні, прилітають в березні-травні. Злітають чаплі з землі легко і швидко, але політ їх важкий і повільний, з великою швидкістю вони летять тільки рятуючись від ворогів. Таким чином швидкість їх руху досягає 24-50 км / год. Під час перельотів чаплі ніколи не формують клина, взагалі їх міграції не кидаються в очі.

У польоті чаплі тримають шию складеної і цим відрізняються від інших довгошиїх птахів.

Харчуються чаплі різноманітної водної та околоводной живністю - рибою, мальками, пуголовками, дорослими жабами і жабами, третинами, зміями, вужами, ящірками, молюсками, ракоподібними, комахами. Принагідно вони можуть полює і на теплокровних тварин: ловлять пташенят чайок, мишоподібних гризунів і навіть кротів. Ці птахи практикують полювання із засідки, причому роблять це кількома способами. Іноді чапля неспішно крокує по мілководдю, підлягає завмираючи на одному місці і придивляючись. Побачивши здобич вона стрімким рухом вистачає її.

Відео: Чаплі




Сіра чапля (Ardea cinerea) несе в дзьобі спійману жабу.

Іноді чапля стоїть на місці в повній нерухомості, але вона не просто чекає, а й приманює видобуток. Для цього вона ворушить пальцями, які часто пофарбовані в контрастний колір з лапами. Риби беруть пальці за черв`яків і підпливають ближче.

Жовто-оранжеві пальці білого американського чаплі контрастують за кольором з темними ногами, це привертає риб.

Єгипетські чаплі взагалі рідко полюють у воді, вони вважають за краще супроводжувати стада травоїдних тварин і ловлять комах, сполоханих ними. Нерідко можна бачити цих птахів сидять на спинах буйволів, носорогів, слонів. Найбільш незвичайний спосіб полювання використовує чорна чапля. Вона теж ходить по мілководдю, але завжди робить це з напіврозкритими крилами. Тінь від крил привертає риб, які прагнуть сховатися в ній від спеки і небезпек.




Чорна чапля (Egretta ardesiaca) в пошуках здобичі.

У кульмінаційний момент полювання чапля різким рухом змикає крила немов шатро, при цьому ховаючи голову під ними. Це дозволяє їй краще побачити рибу уникаючи відблисків води. Спійману видобуток чаплі завжди ковтають цілими, якщо вона велика, то птах підкидає її в повітря і ловить, направляючи її вздовж дзьоба.

Полювання чорної чаплі нагадує гру в хованки.

Розмножуються ці птахи раз на рік. У видів помірного пояса сезон розмноження настає в квітні-травні. Ряд видів (найвідоміший з них велика біла чапля) в шлюбний сезон відрощують на спині довгі ажурні пір`я, ці прикраси називаються егреткі. Крім того у них змінюється колір дзьоба і шкіри біля очей. Чаплі моногамні птахи, але пара зберігається тільки один сезон. Під час шлюбних залицянь самець тріщить дзьобом, присідає, розкриває чубчик і егреткі. Залучена самка наближається до нього, але може бути ... вигнана, якщо вона виконала це занадто поспішно. Тільки продемонструвавши терпіння, вона буває прийнята самцем.

Велика біла чапля демонструє егреткі, в шлюбний період у цього виду шкіра біля очей зеленіє.

Птахи спільними зусиллями будують гніздо, причому самець в основному збирає матеріал, а самка укладає його. Гнізда чаплі влаштовують найчастіше на деревах, ближче до сусідів, рідше в густих заростях очерету. Нерідко вони утворюють змішані колонії з іншими видами птахів - баклани, ібісами, але при цьому намагаються облаштовувати свої гнізда вище за інших. Гнізда цих птахів - пухкі великі купи гілок до 1 м в діаметрі і 60 см у висоту. Самка відкладає 2-7 білих або зеленувато-блакитних яєць і починає їх насиджувати відразу ж. З цієї причини пташенята вилуплюються не одночасно, останні відстають у розвитку від перших. Період інкубації триває 28-33 дня, насиджують обидва птахи. Пташенята з`являються на світ зрячими, але голими, через тиждень покриваються неакуратним рідкісним пухом.

Пташенята великої білої чаплі.

Батьки відригають їм рибу, але корми за один раз на всіх не вистачає, їжа дістається в першу чергу самим сильним. Через це в виводку чапель в голодні роки виживає одне пташеня, а в роки, багаті кормом, два-три. Крім нестачі їжі пташенята часто гинуть й прямує в мандри по гілках, при цьому вони падають на землю або потрапляють шиями в розвилку і задихаються. Навчившись літати (приблизно через 55 днів), пташенята формують з батьками сімейні групи. статевої зрілості вони досягають до 2 років. Тривалість життя чапель в природі 10-15 років, максимально до 23.

Єгипетська чапля (Bubulcus ibis).

Ворогами чапель в повітрі є хижі денні птиці - соколи, луні, шуліки, яструби, орли, в водоймах на них полюють крокодили. Гнізда нерідко розоряють ворони, дикі кішки, куниці. Незважаючи на це, чаплі є досить масовими птахами і в більшості своїй рідкості не уявляють. Однак таке добробут тривав не завжди. Раніше на чапель полювали через ошатних егреток, які використовувалися для прикраси капелюхів. У XIX столітті щорічно в Європі і Північній Америці знищувалося 1,5-2 мільйони птахів! Тому ряд видів, таких як велика біла, желтоклювая чапля та інші, були майже повністю знищені. Коли мода на пір`я пройшла чаплі відновили свою чисельність, але не для всіх видів цей процес завершився вдало. Наприклад, желтоклювая чапля, що мешкає в Китаї, Кореї, знаходиться на межі зникнення, колись знищена, вона так і не змогла відновити чисельність через конкуренцію з більш масовим видом - малої білої чапель. У такому ж загрозливому становищі і мадагаскарська чапля.

Слон бреде по дорозі в супроводі своїх маленьких друзів - буйволових чапель. Ці птахи часто супроводжують слонів в надії поживитися комахами, сполохані гігантом.

Зате єгипетська чапля завдяки людині розселилася за межами свого ареалу. Разом зі стадами худоби вона окупувала Північну і Південну Америку, Австралію, Південну Європу. Чаплі приносять користь, знищуючи хвору рибу, шкідливих комах і гризунів, тому потребують охорони.

Сіра чапля, підібгавши лапу, намагається зігрітися на березневому льоду.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Чаплі