animalukr.ru

Руда чапля, вона ж імператорська, вона ж фіолетова чапля

Зміст статті

Руда чапля - найяскравіший представник сімейства чаплеві. Хоча оперення у рудої чаплі яскраве, вона чудово зливається з очеретом і чагарниками, в яких живе.

Назва чапля отримала завдяки червоно-коричневим подовженим пір`ям на грудях і череві, і світло-рудим смугах на шиї і зобі. Але англійська назва «Purple Heron» і латинська назва «Ardea purpurea» перекладається як «фіолетова чапля».

Опис рудої чаплі

Руді чаплі мають досить великі розміри - близько 78-90 сантиметрів, а в висоту вони досягають 94 сантиметри. Крила в розмаху становлять 120-152 сантиметри.

Але ці птахи стрункі, при досить великих розмірах вони мають невелику вагу - 0,5-1,4 кілограма. За розмірами вони трохи менше сірих чапель.

Як зазначалося оперення на спині, боках і хвості у них сіро-синє, а на грудях і череві світло-руде. Під час заходу ці чаплі дійсно виглядають рудими. Молоді особини практично повністю рудо-бурі.

Руда чапля (Ardea purpurea).
Руда чапля (Ardea purpurea).

Види рудих чапель




• Ardea purpurea magadascariensis живуть на Мадагаскаре-
• Ardea purpurea purpurea будують гнізда в Європі до Нідерландів, в Африці і Азії до Казахстана-
• Ardea purpurea manilensis живуть в Азії до Філіппін-
• Ardea purpurea bournei, даний підвид іноді виділяють як окремий вид Ardea bournei.

Спосіб життя рудих чапель

Ці птахи є болотними. Вони живуть в Європі, Африці і Азії. Європейські руді чаплі мігрують на зиму в Африку, а особини, що живуть в Азії, взимку перелітають в більш південні її області.

Оперення рудої чаплі каштаново-буре, спина сіра.
Оперення рудої чаплі каштаново-буре, спина сіра.

Руді чаплі живуть в колоніях. Вони селяться серед заростей чагарників і очерету поблизу боліт і озер. Вони віддають перевагу важкодоступних місцях і рідко виходять з заростей, серед них чаплі відчувають себе в безпеці завдяки захисній забарвленням.

Якщо птицю або пташеня налякати, вони приймають характерну позу, піднімаючи до неба дзьоб. Ці полохливі пернаті на відкритій воді не дають нікому до себе наблизиться, помітивши людину навіть на великій відстані, вони відразу злітають.




Політ у рудих чапель красивий, під час польоту у дорослих особин шиї має S-подібний вигин. На дерева вони сідають набагато рідше, ніж інші чаплі.

Руда чапля мешкає в очеретяних заростях у води.
Руда чапля мешкає в очеретяних заростях у води.

Раціон харчування рудих чапель

Руді чаплі добувають їжу на мілководді. Вони полюють на невелику рибу, змій, жаб і комах. Також їх здобиччю можуть стати щури, миші та інші невеликі ссавці.

Руді чаплі не мають на своїх жертв, а забираються досить глибоко в воду, застигають на одному місці, і годинами чекають, коли з`явиться видобуток, при цьому вони абсолютно не змінюють позу. Полюють чаплі в сутінках, і пошук видобутку триває до раннього ранку. Видобуток відшукують вони поодинці.

Завдяки довгій шиї і дзьоба, рудим чаплям вдається швидко ловити своїх жертв.
Завдяки довгій шиї і дзьоба, рудим чаплям вдається швидко ловити своїх жертв.

Вони навіть здатні впоратися з великою змією. А на своїх великих лапах з пазурястими пальцями вони добре пересуваються по воді, переступаючи через водні рослини.

Розмноження рудих чапель

У шлюбний період забарвлення у рудих чапель стає набагато яскравіше, крім цього їх грудні пір`я робляться ще довше. Під час залицянь чаплі збивають красивими жестами своє пір`я на шиях.

Чаплі споруджують в гніздах великі гнізда. Для цього вони використовують великі стебла і листя. Вони роблять гнізда на купах очерету, в мангрових заростях, на щільних кущах папороті, а іноді на невеликих колючих кущах, в рідкісних випадках вони будують гнізда на деревах. Гніздо рудої чаплі має форму конуса, але коли з`являються пташенята, воно з часом стає плоским.

Гнізда руда чапля влаштовує в заростях очерету, в кущах, в очереті.
Гнізда руда чапля влаштовує в заростях очерету, в кущах, в очереті.

У кладці рудої чаплі буває 3-5 яєць, але іноді їх кількість доходить до 8 штук. Забарвлення яєць зеленувато-блакитний. У будівництві гнізда, в насиживании і вигодовуванні пташенят беруть участь обидва батьки. Вони годують малюків відригає їжею, при цьому відригають її не в клювики пташенят, а безпосередньо в гніздо.

Молоді пташенята злітають з гнізда в 6 тижнів. Під час польоту молоді чаплі не складається шию у вигляді букви «S», як дорослі особини, а витягають її вперед.

Від гнізда руді чаплі далеко не видаляються, вони захищають від інших пар свій кормової ділянку, при цьому приймають грізні пози, наїжачують оперення і видають пихкаюче звуки. Пташенята коротко і часто кричать, а дорослі особини голосно «квакають», їх звуки нагадують «крек-крек».

Руді чаплі вигодовують пташенят, отригівая їжу в гніздо.
Руді чаплі вигодовують пташенят, отригівая їжу в гніздо.

Слухати голосові рудої чаплі

Чисельність рудих чапель

У Європейській і Азіатської частини в безлісної смузі руді чаплі є звичайно гніздяться видом, але в лісах їх чисельність набагато нижче. На Чорному, Аральському і Каспійському морях вони зустрічаються досить часто. Але в Ленінградській низовини їх можна помітити набагато рідше. Загалом, в нашій країні руді чаплі досить численні.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Руда чапля, вона ж імператорська, вона ж фіолетова чапля