animalukr.ru

Морж

Морж - найбільший представник ластоногих в Північній півкулі, світову першість в розмірах він поступається лише морським слонам з Південної півкулі. У систематичному відношенні морж представляє собою проміжну ланку між вухастими тюленями (морськими котиками і морськими левами) і справжніми тюленями і є єдиним видом в сімействі моржевих.

Морж (Odobenus rosmarus).

Розміри моржів вражають уяву: в довжину самці досягають 3-4,5 м, самки 2,6-3,6 м, вага самців 1,5-1,8 т, самки набагато дрібніше, їх маса «всього» 700-800 кг . Зовні морж більше схожий на вухатих тюленів. Його неймовірно масивне тіло володіє несподіваною для такого гіганта пластичністю і рухливістю, властивої саме морським котикам і левам. Задні лапи моржів згинаються в п`ятковому зчленуванні, тому можуть підгинатися під тіло як у вухатих тюленів і беруть участь в пересуванні. У той же час у моржів немає вушних раковин, що зближує їх зі справжніми тюленями. Незважаючи на схожість з іншими ластоногими у моржа досить своєрідних рис будови, які роблять це тварина унікальним. Головна відмінність - пара довгих іклів, що стирчать з верхньої щелепи у напрямку вниз. У самок їх довжина сягає 30-40 см, у самців 40-50 см, зрідка 80 см. Глотка моржів має мешковидное розширення, яке виконує роль поплавця, зменшуючи загальну щільність тіла. Ще одна особливість - дуже товста і груба шкіра, з незначними зачатками вовняного покриву. Тільки у дитинчат моржів можна виразно бачити рудувату шерсть, у дорослих же особин вона настільки рідкісна, що вони здаються голими. Єдині «справжні» волосся на тілі моржа це чутливі вібриси на морді, які по товщині не поступаються дроті. Забарвлення моржів бура, у старих особин часто помітні рожеві плями - шрами і подряпини від стертою шкіри, моржата трохи темніше батьків. Статевий диморфізм (різниця між самцями і самками) зводиться тільки до різниці в розмірах.

Вібриси моржа досягають 10-12 см в довжину, а їх товщина складає 1,5-2 мм!

Ареал моржів циркумполярний, тобто охоплює кільцем Північний полюс. На відміну від тюленів моржі уникають великих водних просторів і безкраїх пакових (багаторічних) льодів, тому зустрічаються вони тільки на узбережжях Європи, Азії, Північної Америки і арктичних островів. Через скорочення чисельності зараз ареал моржів розірвався на кілька незв`язаних між собою ділянок. Найбільше число цих тварин живе на Чукотському півострові, берегах Берингової протоки і півострові Лабрадор, мало моржів в західній і центральній частині узбережжя Євразії. Сезонні міграції моржів дуже короткі: взимку вони переміщаються на південь, але лише на кілька сотень кілометрів, що трохи для таких тварин.

Відео: Морж-качок

Моржі пересуваються на лапах, а не на череві як справжні тюлені.




Моржі ведуть стадний спосіб життя. Живуть вони групами по 10-20 особин, але можуть утворювати лежбища до 100-3000 особин (частіше такі великі групи створюють самки). На відміну від інших ластоногих моржі на лежбищах намагаються залягати якомога ближче один до одного, причому роблять це не від браку місця, а цілком усвідомлено. Навіть при наявності вільної площі стадо моржів НЕ рассредотачиваемого по береговій лінії, а тримається скупчено, так само дружно вони пірнають у воду. За відношенню до родичів моржі миролюбнішим інших тюленів. Навіть в шлюбний період у них не буває боїв зі смертельних результатом, дорослі не тиснуть молодняк як це буває у інших видів. Ієрархія в стаді відсутня, всі члени стада більш менш рівні у своїх правах.

Мігруюче стадо тихоокеанських моржів.

Відео: Батя * нормально * рибалка * морж

Голос моржа - рев, але в цілому ці тварини більш мовчазні, ніж вічношумливі морські леви і морські котики, на чиїх лежбищах чути гомін. На землі або крижині моржі відпочивають лежачи, далеко від урізу води не відходять, що ймовірно пов`язано з масивністю їхніх тіл, що утрудняє пересування по суші. З цієї ж причини моржі не можуть підніматися навіть на невисокі круті скелі, вибираючись на плоску крижину, морж часто спирається на бивні. Бивні служать моржеві і в надзвичайних ситуаціях, коли лунка затягується льодом, тоді моржі пробивають крижану кірку, щоб вибратися на поверхню. На пошуки їжі моржі відправляються всі одночасно і взагалі в воді пересуваються всім стадом. Плавають вони добре, можуть бути у воді цілу добу. Спати моржі вміють не тільки на суші, але і в воді - їх тіла, що містять 150-250 кг жиру, непотоплюваність.




Для дихання моржі використовують лунки в льоду, через них же вони вибираються на поверхню.

Харчуються ці тварини молюсками, безхребетними і ракоподібними, зрідка можуть ловити рибу. У шлунках моржів знаходили навіть залишки птахів і тюленів, але це, очевидно, випадкова падаль, яку могли підібрати голодні тварини. У пошуках їжі моржі пірнають на глибину до 30-40 м і можуть довго залишатися під водою. У пошуках їжі величезну роль грає сильно розвинений нюх, дотик вибриссами і звичайно бивні. Бивнями морж борознить дно моря, викопуючи звідти сховалися в товщу піску молюсків та іншу живність. У неволі моржі практично завжди втрачають свої бивні, так як вміст в басейнах з цементним дном призводить до незворотної псування зубів. На нехитрих кормах моржі швидко відгодовуються і вгодовані екземпляри мають 5-10-сантиметровий шар жиру, який не тільки збільшує плавучість, а й захищає від переохолодження.

Морж шукає корм на дні моря. Моржі іноді пошкоджують і втрачають свої бивні, в неволі таке відбувається практично з усіма тваринами.

Відео: Морж забіяка

Сезон розмноження у моржів настає в квітні-травні. Самці б`ються між собою і наносять один одному рани іклами, але смертельних випадків не буває. Пов`язано це як з в цілому невисокою агресивністю самців, так і з товстим шаром жиру і шкіри (її товщина сягає 3-4 см), що захищає внутрішні органи. Гаремів моржі не створюють і самки в межах лежбища пересуваються вільно. Вагітність триває 330-370 днів і пологи припадають на наступний шлюбний сезон. Самка народжує завжди одне дитинча довжиною близько 1 м і вагою 60 кг. Дитинча з перших днів життя вміє плавати і в разі небезпеки залишає крижину разом з матір`ю. Якщо дитинча з якоїсь причини не може цього зробити мати залишається поруч з ним, навіть якщо їй загрожує смертельна небезпека. Мати годує дитинча молоком рекордно довго - 2 роки! Тільки коли у моржонка з`являться довгі бивні, він переходить до самостійного живлення. З цієї причини більшість самок приносять потомство тільки раз в 3-4 року, лише 5% народжують через рік і ще 5% - щорічно (ті, чиї дитинчата загинули). Ростуть моржі повільно і досягають статевої зрілості тільки до 6 років. Живуть моржі в природі і в неволі до 40 років.

Самка моржа з дитинчам.

У природному середовищі у моржів майже немає ворогів, зазіхає на дорослих тварин через їх великих розмірів лише білий ведмідь. Але навіть цього хижакові впоратися з ними непросто. Ведмідь намагається вистежити стадо моржів і підкрастися непомітно до дихальної лунці або краю крижини. У момент, коли морж вилазить на берег, ведмідь може спритним ударом лапи вбити його. Якщо ж ведмідь намагається напасти на моржа у воді і навіть на лежбище, успішний результат боротьби хижакові не гарантований. Морж героїчно пручається до останнього, завдаючи ударів бивнями, тому білий ведмідь може не тільки залишитися без обіду, а й отримати серйозні травми. Беззахисні перед ведмедями тільки моржата, які нерідко гинуть в перші роки життя.

Морж розігрує сценку зі своїм дресирувальником.

Втім великі розміри моржів не відлякують, а залучають ще одного ворога - людини. Жителі північних узбереж здавна полювали на моржів заради сала і м`яса, адже одна туша тварини могла прогодувати кілька місяців цілу сім`ю. Шкіру моржів використовували для оббивки човнів, бивні йшли на вироби, рукоятки ножів. З огляду на нечисленність північних народів їх промисел не завдавав шкоди моржам до тих пір, поки цих звірів не стали добувати в промислових масштабах. Так як моржі дуже неплідності, масове полювання підірвала їх чисельність і зараз вона дозволена тільки за спеціальними ліцензіями для корінних жителів Півночі. Моржі дуже розумні і доброзичливі тварини. У неволі вони чудово приручаються, вивчають безліч команд, охоче виконують навіть такі складні трюки як гра на дудці, але зустрічаються в основному в океанаріумі північних країн, так як на півдні їм важко забезпечити низьку температуру води.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі