animalukr.ru

Берегомет, або апельсин-бергамот (citrus bergamia)

Відео: Ефірна олія бергамоту властивість і застосування

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia) - гібридний вид рослин сімейства Рутові. Це дуже численне сімейство: у ньому є і дерева, і чагарники, і трави, і об`єднує їх одне властивість - в них дуже багато ефірних масел.

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

Берегомет - вічнозелене дерево, висотою від 2 до 10 метрів. Гілки з довгими, тонкими, гострими колючками довжиною до 10 см.

Назва «бергамот» отримав на честь італійського міста Бергамо, де його вперше почали культивувати і продавати як масло. За іншою версією, назва, ймовірно, походить від турецького слова «beyarmudu», що в перекладі означає «княжа груша» або «beg armudy» - панська груша.

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

Плід - шаро- або грушоподібної форми, з товстою тришарової оболонкою. М`якоть складається ніби з ряду легко розщеплюються сегментів, всередині яких розташовані нечисленні насіння. Має приємний кислуватий смак.

Таке ім`я бергамот отримав завдяки своїй незвичайній грушоподібної форми і світло-жовтого кольору, який робив плоди бергамота схожим на груші сорту бергамот, проте насправді до груш він не має абсолютно ніякого відношення.

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

Квітки великі, дуже запашні, поодинокі або зібрані в небагатоквіткові пазухи пучки, двостатеві, білі або пурпурні, з сильним приємним запахом.

Берегомет не росте в природі - вважається, що він виведений людиною, шляхом схрещування помаранчі і цитрона. Точних відомостей про це немає, проте, передбачається, що це сталося в Китаї, але коли це було, вчені точно не знають. Є й інша версія: бергамот не є гібридом - його поява викликана мутацією апельсина.

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

В Європі бергамот почали вирощувати в Італії - в провінції Калабрія. Назва фрукта, за однією з версій, походить від назви міста Бергамо - недалеко від цього міста були влаштовані плантації бергамоту, і у свій час його навіть називали «Бергамськие апельсином». Вважається, що використовувати бергамот першими навчилися французькі парфумери, бажаючи надати духам живий аромат. За іншими джерелами, бергамот спочатку використовували в Італії, створивши на основі його ефірного масла одеколон, і сталося це ще в XIV столітті, в одному з флорентійських монастирів. Секрет виготовлення «aqua regina» - «царської води», до другої половини XVII століття не міг дізнатися ніхто, хоча намагалися багато.

Відео: Берегомет / Citrus bergamia

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

І тільки аптекар з Кельна зумів це зробити, так що сьогодні більшість людей думає, що одеколон - «Eau De Cologne», «Кельнська вода» - дійсно вперше з`явився в цьому місті.

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

Ефірне (бергамотное) масло отримують з шкірки плодів, квіток і листя.

Як бачимо, історія бергамота в людському суспільстві почалася з його застосування у виробництві парфумерії - області, де він з успіхом використовується і сьогодні. Вірніше, в парфумерії та косметології використовується масло бергамота, і дуже широко. На півдні Італії бергамот вирощують досі: він там прекрасно росте, тому що любить тепло і вологість. Інші регіони, де він теж росте, хоча і в дещо менших кількостях - це Китай, Індія, країни Чорноморського узбережжя, Кавказ.

Відео: Як зупинити випадіння волосся? Що робити якщо випадає волосся?

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

Дерево бергамоту може досягати 10-метрової висоти, а його гілки колючіе- зате, коли дерево цвіте, його квіти дуже красиві, а їх запах просто чудовий. Плодоносить дерево з початку осені і до зими, як і багато цитрусові, а розрізаний плід бергамота схожий на лимон або апельсин. Треба сказати, що бергамот найчастіше вирощують саме для отримання ефірного масла: його отримують не тільки з шкірки плодів, але і з квіток, листя і навіть молодих пагонів рослини.

Відео: Ветивер ефірне масло Vetiveria zizanioides

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

ФІРН масло, витягнуте з плодів і квіток, використовується в парфумерії та мікроскопічної техніки, а також в кондитерському виробництві


Берегомет володіє лікарськими властивостями, і тому його використовують в медицині. У ті часи, коли не було антибіотиків, його використовували, як антисептик: готували з нього бальзам, добре допомагає при шкірних інфекціях і запаленнях. Навіть при серйозних ранах використовували плід бергамота: його розрізали і прикладали до ушкодженого місця. До сих пір бергамот використовується при лікуванні вірусних і простудних захворювань, для зміцнення імунітету і поліпшення статевої функції. Баргамот знімає спазми і заспокоює, покращує піщевареніе- чай з бергамотом, який люблять багато, сприяє очищенню шкіри і зникнення пігментних плям, тонізує і зменшує розширені пори. Ароматний, злегка пряний чай з бергамотом відрізняється особливим, вишуканим і ніжним смаком, допомагає знімати втому, позбутися від стресу і від наслідків напруги.

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

Бергамотне масло застосовується для аромату мазей і в парфумерії. Шкірочка бергамота використовується в парфумерії через її здатності об`єднуватися з різними ароматами, формуючи букет ароматів, які доповнюють один одного.

Найчастіше використовується ефірне масло бергамота, яке видобувається досить легко. Якщо вичавлювати шкірку бергамота руками, вже можна отримати масло - світлого смарагдово-зеленого кольору. Аромат олії бергамоту дивний: він квітковий, і в ньому відчуваються відтінки лимона і апельсина, але не кислі, а солодкі і запашні. Найякіснішим маслом вважається якраз те, яке вижато руками: якщо вичавити шкірку тисячі плодів, то вийде близько 900 мл олії. Масло бергамота використовується при лікуванні шкірних інфекцій і прищів, при догляді за жирною шкірою обличчя і волосистої частини голови, для зняття роздратування після укусів комах - воно допомагає зняти з шкіри стрес.

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)


Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

У парфумерної промисловості масло бергамота використовується разом з маслом розмарину, апельсина, неролі: виробникам духів і одеколонів дуже подобається фруктово-квітковий аромат цього зеленого плода. Запах такого парфуму бадьорить і освіжає, покращує настрій і допомагає підтримувати баланс між спокоєм і збудженням, так як сприятливо впливає на гіпоталамус, що відповідає за емоції.

Коли людина знаходиться в нестійкому емоційному стані, масло бергамота позбавляє від неспокою і страху, зневіри і депресії. Психіка людини стабілізується, у нього піднімається самооцінка, з`являється відчуття радості і щастя. Це його властивість навчилися використовувати психологи, щоб допомогти людям підвищити комунікабельність, стимулювати творчі здібності, уяву і мислення. Про те, що масло бергамота сприяє концентрації уваги і ясності мислення, відомо давно, тому тим, хто йде на важкий іспит або важливе співбесіду, рекомендується вдихати суміш масел бергамоту, грейпфрута і лаванди. Тим, кому важко вставати вранці, рекомендується приймати душ з гелем або милом, до складу якого входить бергамот. При головному болю і напрузі в області шиї допоможе масаж з маслом виноградних кісточок, в яке додані ефірні олії бергамоту і неролі - кілька крапель. Масаж живота з маслом бергамоту допомагає поліпшити процес травлення, стимулювати апетит, особливо тим, кому необхідно відновитися після важкої хвороби. У косметології масло бергамота використовується для догляду за жирною і змішаною шкірою: знімає запалення і нормалізує роботу сальних і потових залоз, знищує хвороботворні грибки і паразитів. При застуді і нежиті масло бергамота застосовується для зниження температури, знімає запалення носоглотки, очищає пазухи носа. В ароматерапії сьогодні масло бергамота використовується дуже часто - як окремо, так і в комбінації з іншими маслами. Берегомет також входить до складу багатьох біологічно активних добавок, рекомендованих для зміцнення імунітету і поліпшення загального стану здоров`я. Масло бергамота володіє багатьма корисними властивостями: загоює рани, дезодорує, має сечогінну і навіть протиглистове дію. У годуючих мам, за умови нормальної переносимості олії бергамоту, збільшується лактація.

Берегомет, або апельсин-бергамот (Citrus bergamia)

На смак плід бергамота кислувато-гіркий.

На смак плід бергамота досить несмачний - він кислувато-гіркий, так що в кулінарії він не прижився, проте в тих країнах, де він росте, з нього роблять мармелад або варять цукати. Берегомет невибагливий, і його можна виростити в кімнаті, як лимон або апельсин, тим більше, що його зовнішній вигляд здатний прикрасити будь-який інтер`єр. Рослина не так вимогливо до грунту, як інші цитрусові, і стійкіше до сухості, проте любить світло і вологу. У літню пору краще виносити бергамот на повітря, а взимку тримати на сонці, але в приміщенні не повинно бути занадто спекотно.

Влітку рослину поливають рясно, а взимку потроху - теплою водою. При регулярних підгодівлі і правильному формуванні крони рослина буде плодоносити, як і інші цитрусові, від 1 до 4 разів на рік.

Наукова класифікація:
царство: Рослини
Відділ: Покритонасінні
клас: Дводольні
порядок: сапіндоцвіті
сімейство: рутові
підродина: Цитрусові
рід: Цитрус
вид: Берегомет (лат. Citrus bergamia)


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Берегомет, або апельсин-бергамот (citrus bergamia)