animalukr.ru

Пінгвіни

Пінгвіни - одні з найдавніших птахів на Землі. Представляють відокремлену групу птахів, виділену в окремий загін Пінгвінообразних. У світі насітивается 16 видів пінгвінів.

Королівські пінгвіни (Aptenodytes patagonicus).

Розмір цих птахів коливається від 40 см в довжину і ваги 1,5-2 кг у малого пінгвіна до більш ніж метра в довжину і ваги 35-40 кг у імператорського пінгвіна. Тіло у пінгвінів витягнутої обтічної форми, шия коротка і товста, голова пропорційних розмірів з гострим дзьобом. Крила короткі, ластообразной форми, а лапи дуже короткі з плавальними перетинками між пальцями. Ноги у пінгвінів розташовані не як у всіх птахів посередині тулуба, а віднесені далеко назад. Через це пінгвіни щоб зберегти рівновагу змушені тримати тіло вертикально. Пінгвіни - літають птиці, проте їх тіло має велику м`язовою масою. Грудна мускулатура пінгвінів становить 25% маси тіла, що значно більше ніж у птахів, здатних до польоту. Скелет також має суттєві відмінності: кістки пінгвінів важкі і схожі на кістки морських ссавців. Безумовно, всі ці ознаки вказують на прекрасну пристосованість пінгвінів до водного способу життя.

Королівський пінгвін з пташеням.

Всі види пінгвінів мають однотипну забарвлення - голова, спина і крила пофарбовані в темні кольори (частіше чорний або сірий), низ тіла білий. У деяких видів є додаткові прикраси у вигляді пучків золотистих пір`я з боків голови. Характер оперення вказує на певну примітивність пінгвінів: пір`я розташовані у них рівномірно по всій поверхні тіла в той час як у інших птахів вони ростуть рядами - птерилий. Самі пір`я короткі і дуже жорсткі, що нагадують луску. Хвостове оперення цих птахів настільки міцне, що пінгвіни можуть спиратися на хвіст всією вагою тіла як дятли.

Золотоволосий пінгвін (Eudyptes chrysolophus).

Відео: ПІНГВІНИ МАДАГАСКАРУ - "пінгвіни Антарктики" - РОСІЯ

Зустріти пінгвінів можна в Антарктиді, на прилеглих до неї островах і узбережжі Південної Америки. Правда деякі види просунулися далі на північ. Так, галапагосские пінгвіни заселили однойменні острови, а очкові мешкають на південному узбережжі Африки. Але і ці види селяться лише там, де присутні холодні океанічні течії. Різні види пінгвінів живуть в різних ландшафтах: більшість селяться на кам`янистих узбережжях островів і континентів, але деякі види можна зустріти на піщаних пляжах, в заростях трави, а пінгвіна чудового навіть в прибережних лісах. Імператорський пінгвін взагалі гніздиться в антарктичних пустелях в глибині континенту.

Магелланові пінгвіни (Spheniscus magellanicus) серед густої трави.

Всі види пінгвінів громадські птиці, що утворюють колонії від декількох сотень до мільйона особин. Характер у цих птахів доброзичливий за винятком тих випадків, коли під час гніздування вони сваряться через брак місць.

Відео: Смішні Пінгвіни Кращий Збій компіляції 2014

прослухати голосу пінгвінів.

Густонаселена колонія королівських пінгвінів.




Щоб не замерзнути пінгвіни часто стоять спираючись на хвіст і п`яти, а лапи при цьому підняті над землею. По суші пінгвіни пересуваються повільно, через вертикального положення тулуба і коротких лап вони дрібочуть дрібними незграбними кроками. Але ці птахи можуть здійснювати і короткі стрибки, штурмуючи прибережні скелі. Якщо ж пінгвін «поспішає», він переходить на крейсерське глиссирование лягаючи животом на лід і відштовхуючись задніми лапами.

Рухаючись на животі пінгвіни можуть розвивати швидкість до 6 км / год.

Однак вся незграбність птахів зникає як тільки вони опиняються у воді. Пінгвіни - найдосконаліші з усіх плаваючих птахів! У воді ці птахи справляють враження риб: вони легко і невимушено ковзають в її товщі, періодично вистрибуючи з води як дельфіни, щоб набрати швидкість-пірнають вони на глибину до 100 м! Харчуються пінгвіни рачками або рибою, причому ловлять її з ходу. У пошуках їжі вони можуть проводити по кілька годин у воді, пропливаючи за добу до 25 км.

Сезон розмноження у більшості видів настає навесні або на початку літа, але дрібні види пінгвінів можуть мати по дві кладки в році. Особливу виняток становлять імператорські пінгвіни, у яких спарювання відбувається восени, а насиживание яєць і вигодовування пташенят взимку! Пінгвіни - моногамні птахи, вони утворюють постійні пари, які зберігають вірність протягом багатьох років. Самці закликають подруг гучними криками, а іноді спокушають їх подарунками - камінчиками для майбутнього гнізда, принесеними в дзьобі.

Субантарктичні пінгвіни (Pygoscelis papua) видають призовні крики під час сніжної хуртовини.

Гніздування пінгвінів бувають двох типів. Ті види, які утворюють великі колонії гніздяться поруч один з одним, на відстані метра, гнізда в цьому випадку представляють примітивну ямку або купину, бідно оформлену підручним матеріалом (камінчиками і іншим сміттям).




Пара золотоволосих пінгвінів на гнізді.

Види, які не формують багатотисячних колоній, облаштовують гнізда на деякій відстані один від одного (на відстані 10-30 м), причому гніздо розташовується в норі.

Магелланова пінгвін з пташеням у гнізда.

Відео: Забавні ПІНГВІНИ (Частина 4)

Найчастіше у пінгвінів буває 1-2 яйця. Пташенята вилуплюються покриті сірим пухом. Батьки по черзі обігрівають пташенят і приносять їм корм. Так як колонії цих пернатих можуть знаходиться на відстані від берега батьки навідуються до потомству нечасто (іноді раз в 2 дні), але приносять за раз великий обсяг корму.

Субантарктичний пінгвін з потомством.

Відео: ПІНГВІНИ МАДАГАСКАРУ - Офіційний трейлер 3 - Росія

Імператорські пінгвіни, що розмножуються взимку, і зовсім змушені обходиться без гнізда: вони насиживают єдине яйце на власних лапах прикриваючи його особливою складкою на животі. Причому птиці цього виду гніздяться в глибині континенту тому весь період насиджування голодують. Самці і самки несуть батьківське тягар по черзі: спочатку самці насиджують яйця, а самки в море нагулюють жир, потім дами міняють кавалерів і вигодовують пташенят.

Імператорський пінгвін (Aptenodytes forsteri) тримає пташеня на своїх лапах.

Підросли пташенята збиваються в дитячі групи під охороною кількох дорослих птахів. Процес вирощування пташенят затяжний і подорослішали пташенята за розмірами можуть навіть перевершувати дорослих. Зате потім батьки надають їх самим собі і пташенята вчаться добувати їжу самостійно.

У пінгвінів чимало природних ворогів. У воді на них можуть нападати косатки і акули, а один вид тюленя - морський леопард - повністю спеціалізується на харчуванні цими птахами.

Морський леопард переслідує пінгвіна.

На землі пінгвінів підстерігає інша загроза: поморники і буревісники розбійничають в їх колоніях. Ці птахи крадуть як яйця, так і пташенят, смертність яких досягає 50-70%.

Поморяни напали на беззахисного пінгвіненка.

Мати відчайдушно намагається захистити пташеня.

Самці вдалося відбити атаку поморників.

Свою лепту в знищення пінгвінів вніс і людина. Раніше колонії цих птахів розорялися моряками і місцевим населенням з метою збору яєць і пташенят, з яких витоплювали жир. Зараз галапагосские і чудові пінгвіни знаходяться під загрозою зникнення через порушення умов місцеперебування.

Субантарктических пінгвінів замело снігом.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Пінгвіни