animalukr.ru

Чому пінгвіни полюють днем

Пінгвіни добре бачать в темноті, але за здобиччю, яку найзручніше ловити в темний час доби, вони чомусь виходять днем. За словами екологів, на такий крок їх змусили природні вороги - косатки і морські леопарди, відпочиваючі в світлий час від полювання.


Морський леопард - один з головних «фахівців з пінгвінам»

Морський леопард - один з головних «фахівців з пінгвінам» (фото kenigma).



Пінгвіни Аделі і імператорські пінгвіни ведуть себе, як звичайні денні птиці: прокидаються вдосвіта, полюють в море на рибу і криля, а на заході повертаються на берег. Але здобич, якою годуються птахи, набагато легше добувати в темний час. Зазвичай «розпорядок дня» у жертви і хижака збігається, і винятковий випадок з пінгвінами пояснювали тим, що вони не здатні бачити в темряві. Чи так це?




У статті, опублікованій в журналі Polar Biology, постулюється інша версія. За словами її авторів, американців Девіда Ейнлі і Гранта Балларда, полювати в незручний час пінгвінів змушують їх природні вороги. Щоб перевірити здатність пінгвінів бачити в темряві, зоологи прикріплювали до птахів датчик глибини і часу занурення. Дані, отримані від 65 пінгвінів Аделі, показали, що пошуки їжі відбуваються на глибині 50-100 метрів, де рівень освітленості приблизно відповідає пізнього вечора. Птахи не соромилися занурюватися ще глибше, у ще більш темні шари, і не без мисливського успіху. А про імператорських пінгвінів відомо, що вони і зовсім пірнають на 500 метрів, де панує абсолютна ніч.

З іншого боку, прямими ворогами пінгвінів є морські леопарди. У розпалі дня у цих хижаків сієста, що дозволяє пінгвінам полює. Але навіть будучи у відносній безпеці, птиці весь час напоготові: заходять в воду виключно для полювання і проробляють довгі подорожі, проходячи пішки то відстань, яке могли б легко подолати вплав. І все через страх перед сильними свого світу. Те ж саме стосується косаток, серед яких є справжні фахівці з промислу морських ссавців і птахів і які часто проходять поблизу колоній імператорських пінгвінів.

Відео: Розвиваючий мультфільм Чому пінгвіни не мерзнуть Мультфільм схвалений провідними педагогами

Більш того, міграційні маршрути пінгвінів теж визначаються можливою загрозою з боку хижаків. В кінці антарктичного літа пінгвіни з дитинчатами залишають свої колонії в Антарктиді, але пливуть вони при цьому не найкоротшим шляхом і не через найбільш багаті їжею води. Але навіть незважаючи на всі обережності, 20-30% молодняку гине під час подорожі, і найвірогіднішою причиною цього дослідники називають косаток.

Вчені навіть висловлюють припущення, що до міграції пінгвінів підштовхують не тільки кліматичні умови антарктичної зими, але і полярна ніч, під час якої нелегко помітити хижака. Так чи інакше, інші фахівці називають це однією з перших робіт, присвяченій впливу страху перед хижаками на формування взаємовідносин між тваринами всередині екосистеми.

Відео: President Obama Welcomes the Pittsburgh Penguins


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Чому пінгвіни полюють днем