animalukr.ru

Пінгвіни

Родинні зв`язки пінгвінів з іншими птахами неясні. Деякі дослідники пропонують навіть виділити пінгвінів в особливий надзагін або навіть підклас. На землі пінгвіни з`явилися дуже давно: на початку третинного періоду, в еоцені, 60 мільйонів років тому, а можливо, і раніше -т в кінці мезозойської ери. Знайдено кістки близько сорока копалин вцдов. З них, принаймні, сім дуже великих пінгвінів, зростанням з людини і вагою, напевно, по 100 - 120 кілограмів.

пінгвіни

Нині на землі живуть 15 - 18 видів пінгвінів. Всі гніздяться на островах і узбережжях південної півкулі, лише пінгвін галапагоський живе на екваторі і частково навіть у північній півкулі. Пінгвіни і Антарктида в нашій уяві нероздільні. Проте в Антарктиді, чи не на островах біля неї, а на самому материку, гніздяться тільки два види пінгвінів: імператорські і Аделі. Всі пінгвіни висиджують пташенят, зрозуміло, на суші: в траві, в кущах, в дюнах, серед каменів, два види в норах. Гнізда - ямки в землі, у деяких викладені по краях галькою, черепашками, листям, кістками і навіть трупами кроликів. У королівських і імператорських пінгвінів немає гнізд. Все колоніальни- в деяких гніздових колоніях сотні тисяч і навіть мільйони птахів.

пінгвіни



Великі пінгвіни висиджують тільки одне яйце, скельні - часто два, більшість - два, рідше три. Опушені пташенята виводяться всі в один день, через 33 - 62 дня насиджування. Годують їх, отригівая їжу, обоє батьків. Підростаючи, пташенята линяють і без допомоги і супроводу дорослих йдуть в воду. Розмножуватися почнуть тільки через кілька років. Моногамір. Насиживают обоє батьків або тільки самець. У одношлюбності живуть роками. У море пінгвіни полюють зазвичай зграями. Їх крила перетворилися в гребущіх ласти, а віднесені далеко назад ноги - кермо і гальмо.

Їдять пінгвіни риб, головоногих молюсків, ракоподібних. П`ють морську і прісну воду, ковтають сніг. Зростання найдрібніших пінгвінів - 40 сантиметрів, вага - 2 кілограми. Найбільших - 1 метр, 15 кілограмів (королівські) - 1,2 метра, 30 - 45 кілограмів (імператорські).

Живуть пінгвіни 7 - 20 років, деякі, можливо, і більше.

пінгвіни

«Те, що вони носять на шкірі, не дуже схоже на пір`я»

Пінгвінами, точніше пін-Уінг від англійського pin-wing, - «крило-шпилька» - британські моряки назвали безкрилих гагарок. Крила у них, втім, були, але придатні не для польоту, а для плавання, як і у пінгвінів. «Були» тому, що безкрилих гагарок вже винищили.

Коли в південні моря прийшли кораблі з Європи, моряки побачили тут пінгвінів і назвали їх ім`ям добре відомих їм північних птахів, не вдаючись у зоологічні тонкощі відмінність тих і інших. Але французький натураліст Бюффон в кінці XVIII століття, щоб не було плутанини, запропонував називати південних пінгвінів маншотамі. Якийсь час так і робили.

пінгвіни



Пір`я у пінгвінів дрібні, щільні, перекривають один одного лише вершинами, як черепиці або луски. Пір`я у птахів ростуть не по всьому тілу, а тільки на певних місцях, званих птерилий. Головних птерилий вісім, а між ними - аптерії, гола шкіра, прикрита зверху пір`ям, простягнутими сюди з сусідніх птерилий. Кроющие пір`я птахів для цього досить довгі. Але з такими пір`ям плавати важче, ніж з тими, які ми бачимо у пінгвінів. Пір`я пінгвінів відмінно обтічні, ростуть рівномірно по всьому тілу, не залишаючи ніде голих місць. Нове перо виштовхує знизу старе. Своє оперення пінгвін оновлює за 2-5 тижнів. Линяють пінгвіни, коли пташенята підростуть і вже самостійні.

"Одяг" пінгвіна для перини не годиться: пухових пір`я немає, лише крихітні «пушинки» знизу на стрижні пера. Така пухова «підкладка» тонка, і тому пінгвіна доводиться носити під шкірою багато жиру. У великих пінгвінів товщина його сантиметра три. У сніжну бурю, а в Антарктиді урагани взимку - кліматична норма, жирова «шуба» дуже потрібна. Та й щільне перо тут допомагає: в пургу, коли пориви вітру досягають швидкості 30 метрів в секунду, жодне пір`ячко на пінгвіна не тремтить, все лежать гладко, щільним панциром вкриваючи птицю. Мороз лютий: зовні, над Антарктидою, на сто градусів холодніше, ніж під шкірою у пінгвіна! Але живе і пташенят ростить диво-птах!

У море тепліше, ніж на березі. Мабуть, там можна і від холоднечі зігрітися. Пірнаючи, потрапляє пінгвін не те щоб в теплицю, але все-таки тепер температурна різниця досягає лише сорока градусів. Однак і це дивно: людина і десяти хвилин не витримав би такого купання. А пінгвіни годинами плавають у крижаній воді. І глибоко пірнають, на 10- 20 метрів. На 2-3, а великі пінгвіни і на 5 10 хвилин йдуть під воду.

Гребуть крилами спереду і зверху назад і вниз, немов «літають» у воді: 36 кілометрів на годину - непогана швидкість для плавця. Потужні м`язи на лопатках і грудному кілі дозволяють махати гребущими крилами два-три рази в секунду. У воді так швидко працювати крилами зовсім нелегко. Вона щільна, не повітря ...

Часом, розігнавшись, пінгвіни вистрибують, проносяться, як дельфіни, над морем і пірнають знову. На крижини з води стрибають солдатиком, вертикально, і, здолавши півтораметрову висоту, приземляються на обидві лапи. Чи не падають, ніяково послизнувшись.
На суші досить моторні. Круті схили долають, вибираючись на берег. Висота в 300 метрів з купи каміння і скель - перешкода для них преодолимое.




На березі пінгвінам жарко, особливо тим, що живуть в субтропіках Африки і Південної Америки. Від сонця вони ховаються під корінням, в траві, в кущах і в норах. Настовбурчуються пір`я - це остуджує. Крила розкинуть, махають ними.

На березі або на льоду пінгвіни схожі на людей у фраках: спереду біла «манишка», ззаду темна спина. Камуфляж такий же, як у риби: белобрюхий і темноспінний пінгвін, коли пливе, то і знизу непомітний на тлі світлого неба і зверху в темній синяві води.

Риба, кальмари, краби і рачки - видобуток пінгвінів. Деякі віддають перевагу ракоподібних (ослиний пінгвін) - інші - рибі (очковий пінгвін). Він в день з`їдає півкілограма всякої риби, а все його родичі біля берегів Південної Африки - 5 тисяч тонн в рік. Не так вже й багато. Ці 5 тисяч тонн коштують менше, ніж, скажімо, гуано, яке залишають на березі пінгвіни: в колонії в 7 тисяч птахів його щорічно набирається 100 тонн. Яйця пінгвінів вважаються ласощами: в Південно-Африканській Республіці їх збирають і продають в містах.

Ворогів у пінгвінів не дуже багато. У морі - акули, касатки, тюлені-леопарди, на березі - чайки, буревісники, щури, бездомні собаки, які тягають яйця і пташенят.

У зоопарках пінгвінів часто губить якась грибкова хвороба дихальних шляхів. Тому рекомендують, як мавп, відгороджувати пінгвінів стеклами, тоді інфекції важче дістатися до птахів. В Единбурзькому зоопарку королівські пінгвіни навіть розмножувалися за такою прозорою захистом.


пінгвіни

пінгвіни




пінгвіни


пінгвіни

пінгвіни

пінгвіни

Відео: Пінгвіни Мадагаскару

пінгвіни

пінгвіни

пінгвіни

пінгвіни

пінгвіни

пінгвіни

пінгвіни

пінгвіни

пінгвіни

пінгвіни

Відео: МАРШ ПІНГВІНІВ march of the penguins



Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Пінгвіни