animalukr.ru

Сільська ластівка и все о ней, з наукової точки зору

Зміст статті

Ластівки входять в сімейство загону горобиних. Сімейство ластівок вкрай численне, воно складається з 75 видів.

Ластівки мають одну особливість, вони полюють на комах прямо в польоті. Тіла у ластівок витончені з витягнутими крилами. Дзьоб у цих пернатих невеликий, але він сильно розкривається.

Сільська ластівка (Hirundo rustica).
Сільська ластівка (Hirundo rustica).

Ластівки мігрують в залежності від сезону, гнізда вони будують в одних місцях, а зиму проводять в інших.

Ми розглянемо це численне сімейство на прикладі сільської ластівки. Гніздяться ластівки практично по всій Росії крім холодних північних районів. Також ці пернаті живуть в Середній Азії, Китаї, Європі та Північній Америці, за винятком полярних областей Канади. Ластівки не зустрічаються в Гренландії і на Алясці.

Взимку вони перелітають в Південну і Центральну Африку, Індію, в Південну Америку, північні райони Австралії і Індонезії. Тому ластівок можна сміливо назвати справжніми мандрівниками.

Зовнішній вигляд ластівки сільської

Сільська ластівка - частий гість наших дворів.
Сільська ластівка - частий гість наших дворів.

Ластівка має невеликі розміри. Довжина її тіла варіюється в межах 17-19 сантиметрів. Важать ці пернаті 16-22 грама, розмах крил становить 32-35 сантиметрів.

Верхня частина тіла має темно-синій колір, а нижня - брудно-білий. Горло також брудно-білого кольору. Під горлом проходить смуга темно-синього кольору. Посередині хвоста є глибокий виріз. Зовні самки і самці практично не мають відмінностей. Тільки хвіст у самок коротше, а його внутрішня сторона більш бліда.

Поведінка і харчування ластівок

Політ ластівки не дуже стрімкий, середня швидкість становить, приблизно, 10 кілометрів на годину. Але при цьому птахи дуже маневрені, оскільки вони ловлять в повітрі комах. Літають ластівки, як правило, на висоті 7-9 метрів над водою або землею. Часто ластівки літають слідом за сільськогосподарською технікою або тваринами.

Ластівка - птах стрімкого польоту.
Ластівка - птах стрімкого польоту.

Харчуються ці птахи жуками, мухами, бабками, кониками і цвіркунами. В період гніздування пернаті, як правило, полюють парами. П`ють пернаті, пролітаючи над річковий поверхнею, при цьому вони широко розкривають дзьоб і набирають в нього воду. Купаються ластівки теж під час польоту, на мить, занурюючись у воду.

Послухати голос сільської ластівки

Представники виду ведуть денний спосіб життя.

Розмноження і тривалість життя

Сезон розмноження у ластівок настає з травня по серпень. За час шлюбного сезону самка встигає зробити 2 кладки. Ластівки утворюють пари на кілька років. Чим довше хвіст у самців, тим вони привабливішою для самок. Ластівки не завжди живуть разом роками, шлюбні зв`язку на 1 сезон зустрічаються досить часто.

Якщо самець не може знайти самку, він прибивається до сформованої парі. Вони допомагають будувати й охороняти гніздо, також допомагають в насиживании яєць і навіть у виконанні шлюбних обов`язків. Тобто в деяких сім`ях ластівок спостерігаються полігамні відносини.

Такі гнізда можна часто побачити під дахом будинку в селі.
Такі гнізда можна часто побачити під дахом будинку в селі.

Гнізда ці пернаті, найчастіше, зводять в різних будівлях, наприклад, в сараях, стайнях, під вуличними навісами. Деякі особини роблять гнізда під причалами і мостами.

Гнізда ластівки ліплять з бруду і глини, які вони приносять в своїх дзьобах по невеликих шматочках. Як елементи використовуються невеликі гілочки, трава і пір`я. Гнізда мають чашеобразную форму. Зсередини вони утеплюються пір`ям і травою.

Часто ластівки гніздяться колоніями, при цьому у кожної пари є власний наділ розміром 4-8 квадратних метра. Самки відкладають 3-7 яєць. Птахи висиджують яйця 2 тижні або трохи довше.

Пташенята не покидають гніздо 3 тижні, а потім починають літати. Батьки годують малюків ще кілька тижнів, після чого молодняк починає вести самостійне життя. Статеве дозрівання у пташенят настає наступної весни.

Пташенята ластівки.
Пташенята ластівки.

Ластівки живуть в дикій природі максимум 11 років, але частіше за все особини живуть не більше 4 років. Дуже висока смертність серед ластівок в перший рік життя - 70-80%, в наступні роки цей показник також досить високий - 40-50%. Пов`язано це з тим, що у ластівок дуже багато ворогів, як живуть в повітрі, так і на землі.

чисельність

Популяція ластівок складається з декількох десятків мільйонів, причому чисельність тримається на стабільному рівні. Тобто зникнення цього виду не загрожує. Ластівки дуже корисні для природи, оскільки вони знищують шкідливих комах.

Ластівки непогано ладять з людьми. Люди не проганяють ластівок і дозволяють їм будувати гнізда поруч зі своїми оселями. Ластівки, в свою чергу, оберігають сади від шкідливих комах. Можна сказати, що ластівки і люди будують відносини на взаємовигідній основі.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Сільська ластівка и все о ней, з наукової точки зору