animalukr.ru

Семействокрачковие / sternidae

Крачкасредніх розмірів крячок, важить 100-175 р За общемуобліку і забарвленням оперення легко відрізняється від другіхкрачек. Крила у неї дуже довгі і вузькі, хвостглубоко вирізаний. У шлюбному вбранні вона зверху світло-сиза, знизу біла, шапочка на голові чорна. Дзьоб краснийс чорною вершиною. Літає ця крячок легко і невтомно, нерідко зупиняється і, часто тремтячи крилами, як би повисає в повітрі, виглядаючи здобич. Последнююберет з води, куди впадає зі складеними крильяміс розльоту. При цьому вона занурюється в воду, іногдаоставаясь під нею до однієї секунди.

крячок

По землі ходить мало і неохоче, в жарку пору іноді плавает.Распространена крячок річковий в Європі, за ісключеніемКрайнего Півночі, в значній частині Сибіру, в Малій, Передній, Середній Азії, частково в Центральній Азії іМонголіі, а також в Північній Африці і в східних частяхСеверной Америки. Це перелітний птах. Зимує в Африці, Індостані і Південній Америці. Селиться по річках, озерах іморскім узбережжям, вважаючи за краще піщані, галечніковиеі солончакові берега з мізерною рослинністю. Обикновенниекрачкі прилітають порівняно пізно, в квітні - травні, коли закінчиться льодохід. Незабаром після прильоту у них проісходятбрачние гри і розбивка на пари. У цей час можна спостерігати, як одна з птахів літає з рибкою або іншою здобиччю вклюве в супроводі свого партнера. Іноді обидві птіциподнімаются високо в повітря, а потім планують вниз. Частоптіци токуют на землі, піднімаючи при цьому хвіст і то піднімаючи, то опускаючи голову. Статева зрілість настає в возрастеоколо року, але молоді приступають до розмноження несколькопозднее старих. Річкові крячки іноді гніздяться поодиноко, але частіше колоніями, що налічують від кількох пар додекількох тисяч пар. Колонії іноді бувають смешанниміс іншими крячки і куликами. Гнізда розташовуються обичнона піску або серед гальки відкрито. Вони представляють собойямкі з мізерною підстилкою з травинок або зовсім без нее.На мокрому ґрунті або на очеретяних настилах гніздо сооружаетсяіз торішньої трави. Діаметр лотка гнізда 8-10 см. В травні - червні в гніздах з`являються кладки з 2-3, іногда4 яєць буро-сірого забарвлення з темними плямами і крапінкамі.Размери яєць: 38-50 х 29- 32 мм. Насиживают обидві птиці напротязі 20-22 днів, починаючи з відкладання першого яйця. Родітеліочень активно захищають гніздо і запекло нападають наврага, особливо самка. Самець же більше піклується про доставкептенцам їжі, яка складається з риби, водних безхребетних, в тому числі комах. Пташенята ростуть порівняно бистро.Только що вилупилися пташенята важать 14 - 15 г, пятідневние- 38 г, десятиденні - 87 м Вже дводенні пташенята вибіраютсяіз гнізда, але повертаються назад, і батьки їх кормятв гнізді. Дуже рано молоді крячки починають плавать.В віці 24 днів вони стають льотними. Незабаром післяцього починаються кочівлі в пошуках їжі, під час которихкрачкі відлітають іноді далеко від берегів на сушу. Кочевкіпостепенно переходять в осінній відліт, який в севернихчастях ареалу спостерігається у вересні, в південних - НЕ позжеоктября. Крячок річковий линяє два рази на рік. Послебрачная, осіння линька починається в кінці липня - початку Августана закінчується на зимівниках, іноді тільки в січні-лютому. Предбрачная линька протікає цілком на зимівниках, в лютому - березні. Харчується крячок річковий ісключітельножівотной їжею. Основу її становить дрібна, непромисловаяриба. У значній кількості вживаються насекомие- жуки, бабки, мухи, кобили, сарана. З`їдаються такжеракообразние і черви. У місцях масового розмноження саранчікрачкі можуть приносити істотну користь.

Крачкаалуетская / Sterna aleutia

Алуетскаякрачка зустрічається в північно-західних частинах Тіхогоокеана. За розмірами і зовнішнім виглядом вона схожа наобикновенную крячки.

Крачкаалуетская

Крачкабелая / Gygis alba

Белаякрачка середньої величини крячок з м`яким, сріблясто-белимопереніем, жовтими ногами і темно-блакитним клювом.Населяет вона берега островів теплих частин Атлантичного, Тихого і Індійського океанів, не виходячи, як правило, за межі тропіків. На відміну від інших своїх сородічейбелая крячок гніздиться в лісі, сідає на дерева, спритно літає між ними, чудово виділяючись яскраво-белойокраской на темно-зеленому тлі лісу. Своє гнездос єдиним жовтуватим яйцем, покритим темнимікрапінкамі, вона влаштовує на гілках дерев. Птенцавикармлівают обидва члени пари переважно мелкойрибой. Молоді залишаються в гніздах до тих пір, покане навчаться перепурхувати.

Крачкабелая

Крачкабелокрилая / Chlidonias leucoptera

Белокрилаякачка за розмірами приблизно з чорну крячки (весіт60-75 г), але відрізняється світло-сірими крилами ібелим хвостом. Поширена в південно-східних частяхЕвропи, в Малій і Передній Азії, в Західному Сибіру північних частинах Казахстана- в Середньої Сибіру відсутні далі знову з`являється в Забайкаллі, Монголії, Примор`я і Маньчжурії. Перелітний птах. Основниезімовкі лежать в Південній Африці і Південно-Східної Азіі.По звичках і способу життя білокрила і белощекаякрачкі мають багато схожого з чорної крячки.

Крачкабелокрилая

Крачкабелощёкая / Chlidonias hybrida

Белощёкаякрачка схожа на чорну крячки, але побільше (весітоколо 80 г) і з більш довгими крилами. Отлічаетсяі за забарвленням оперення: щоки і горло білі, хорошовиделяющіеся серед решти темного оперенія.Ето птах переважно тропіків і субтропіків, лише трохи заходить в країни помірного пояса.Распространена в Африці, Південній Азії, Австралії і Європи. У країнах колишнього СРСР зустрічається на Україні, в Середньому та Нижньому Поволжі, в Казахстані та Східної Азії. У північних частинах ареалу перелітний. Зімуетв Африці.

Крачкабелощёкая

Крачкаглупая / Anous stolidus

Глупаякрачка за величиною трохи крупніше річковий крачкі.Окрашена в темно-бурий колір, за винятком сіро-белоговерха голови. Від інших крячків відрізняється шірокімікрильямі, довгим хвостом і нерівним, ледачим полетом.Плавает вона добре і красиво і ловить здобич плавая.Распространена дурна крячок в теплих широтах Атлантіческогоі Тихого океанів, охоплюючи і узбережжя Австраліі.Гнезда влаштовує на кущах і низьких деревах, аместамі і на землі. Пташенят вигодовує мелкойрибой, принесеної в дзьобі. Дорослі птахи употребляютв їжу також і плоди.

Крачкаглупая

Крачкамалая / Sterna albifrons

Самаямаленькая з крячок, величиною з стрижа або скворца.Весіт 40-50 м За забарвленням оперення схожа на речнуюкрачку, але відрізняється від неї білим чолом і желтимклювом. Політ у неї швидкий і більш легкий, чому інших крячків. Їжу добуває переважно пірнаючи воду з розльоту. Поширена майже в усіх частяхсвета, за винятком Південної Америки. У Росії встречаетсяот середньої смуги Європейської частини країни по Південно-ЗападнойСібірі до Барнаула, Зайсана- гніздиться в СреднейАзіі, в Примор`ї і Приамур`ї. У Середньому Сибіру отсутствует.В Європі і помірних частинах Азії - перелітний птах, на південь від осіла. Зимує в Африці і Індостані. Селітсяглавним чином на великих річках, озерах і морскіхпобережьях. Харчується крячок малий дрібною рибою і в меншій мірі безхребетними: водними і сухопутнимінасекомимі, ракоподібними, молюсками.

Крачкамалая

Крачкапестроносая / Sterna sandvicensis

Пестроносаякрачка селиться вздовж морського узбережжя Середньої і ЮжнойЕвропи (від Англії до Чорного і Каспійського морів), Північної Африки, південної частини Північної Америки Івест-Індії. За розмірами вона перевершує інших нашіхкрачек і значно поступається лише чеграва. Весіт180-310 р Від інших наших крячок відрізняється налічіемхохла на потилиці і різко двоколірним дзьобом - чернимс жовтої вершиною. Гніздиться колоніями. Пітаетсяглавним чином рибою, а також морськими хробаками, молюсками, рідше комахами. Як одна з найбільш красівихі рідкісних у нас крячок, заслуговує всілякої охорони.

Крачкапестроносая

Крачкаполярная / Sterna paradisaea

Полярнаякрачка по загальному вигляді й фарбуванню оперення оченьпохожа на звичайну крячки, але дрібніші (весіт90-120 г), дзьоб у неї тонше і стрункіше, одноцветнойкрасной забарвлення. Лапи маленькі, ноги короткі, яскраво-червоного кольору. Хвіст дуже довгий. У двіженіяхізящнее звичайної крячки, по відношенню до другімптіцам більш миролюбна, але на людину нападаету гнізда більш запекло. Поширена ця крачкакругополярно. Гніздиться в тундрі, на побережьяхі островах Північного Льодовитого океану Старого інів Світу, проникаючи на південь в Атлантичному океанедо Нідерландів, в Тихому - до Командорських островів, по Обі до Сургута, по Олені до Якутська. Мешкає головнимчином вздовж морського узбережжя і значно режев глибині тундри у прісних водойм.

Крачкаполярная

Будучи перелітним птахом, полярна крячок замечательнасвоімі дивно далекими і своєрідними сезонниміміграціямі. Зимує вона біля берегів Антарктиди. Щоб попастьна зимівлі, сибірські і європейські крячки летять вдольберегов Євразії на захід і далі вздовж узбережжя Атлантіческогоокеана спускаються на південь. Пролітні шляху американських крачекпроходят як за західними, так і зі східних побережьямСеверной і Південної Америки. Східносибірські крячки сначалаоблетают з півночі Євразію і тільки потім спускаються кюгу. Таким чином, деякі полярні крячки ежегоднопроделивают колосальні дугоподібні маршрути в 20 ідаже 30 тисяч кілометрів до зимівлі. По способу життя полярнаякрачка має багато схожого зі звичайною крячки.

Крачкачёрная / Chlidonias nigra

Проднаіз найбільш дрібних наших крячок: важить 50-70 г.Весной і влітку її легко відрізнити по темно-серойокраске, що переходить на голові і нижній частині тіла чорну (тільки подхвостье біле). Політ у неелегкій, витончений, при необхідності досить бистрий.Разисківая корм, літає низько над водою, несколькоопустів дзьоб. Помітивши що-небудь в воді, трепещетна місці і зі складеними крилами кидається в воду.По землі ходить погано і тільки на невелику расстояніе.Распространена в центральних і південних частинах Європи, в Західному Сибіру на схід до Мінусинськом степів, в Малій, Середній і частково передній Азії, а такожв Північній Америці. Всюди перелітний птах. Зімуетв тропічній Африці і Південній Америці.

Крачкачёрная

Селиться на болотистих просторах, зарослих водною растітельностьюозерах і тихих річкових заводях, старицях, лиманах і в інихподобних місцях. Навесні чорна крячок прилітає довольнопоздно, на півдні - в кінці квітня - першій половині травня, в середній смузі - у другій половині травня. Прілетевшіептіци до пристрою гнізд приступають не відразу, а спустя10-20 днів після прильоту, коли дещо спаде вода трохи підростуть очерети і очерети. Місця гнездовійоні вибирають переважно по сусідству з обшірнимісиримі луговими просторами, що представляють прівольниеместа для добування корму. Чорні крячки гніздяться большіміколоніямі, часто разом з білокрилими крячки і по соседствус іншими видами болотних птахів. Гнізда розташовують блізкоодно від іншого, часто на ледь видатних з води купинах, на кущах трави або ж на плаваючих острівцях отмершегокамиша і осоки. Такі плаваючі гнізда характерні длявсех болотних крячок. Гніздо являє собою купу обломковстеблей і листя очерету та інших водних рослин. Значітельнаячасть такого гнізда занурена в воду-височіє надводой верхня частина його настільки незначна, що лоточекпочті завжди буває сирим. Розміри гнізда: діаметр гнезда11-18 см, висота гнізда 3-5 см, діаметр лотка 5-6 см, глибина лотка 2-2,5 см. В залежності від термінів повені, особливостей розвитку водної рослинності та інших условійначало гніздування навіть в одній місцевості буває неодновременним.Но в середньому воно падає на період з середини травня по конеціюня. Кладка складається, як правило, з 3 яєць, окрашеннихв оливковий, вохристо-білуватий або буро-охристий цветс сіруватими і буро-чорними плямами. Розміри яєць: 33-35 X 24-25 мм. Насиживают обоє батьків, але преімущественносамка, протягом 14 - 17 днів. Що вилупилися і едваобсохшіе пташенята здатні плавати і бігати, але довгий час (два тижні) залишаються в гнізді, залишаючи його тільки пріопасності. У гнізда крячки дуже неспокійні і яростнонападают на будь-якого ворога. Пташенята стають льотними ввозрасте 20-25 днів. Після цього молоді починають кочеватьвместе зі старими, а пізніше відокремлюються і починають вестісамостоятельний спосіб життя. Літні кочівлі крячок постепеннопереходят в осінній відліт, який протікає в кінці серпня-першій половині вересня. Чорні крячки харчуються головнимчином водними і біляводними безхребетними - бабками, бокоплавами, п`явками, жуками, прямокрилими, метеликами, мухами. Вживають в їжу також жабенят, пуголовків, дрібних риб. Винищуванням шкідливих для сільського хозяйстванасекомих приносять користь. Крім описаного виду, до родуболотних крячок (Chlidonias) відносяться білощокий і белокрилаякрачкі.

Крачкачайконосая / Gelochelidon nilotica

Чайконосаякрачка за забарвленням оперення подібна до чеграва, номельче неї: важить близько 200 г. Зустрічається у всехчастях світла, але спорадично. На території бившегоСССР гніздиться колоніями на узбережжях морів і внутренніхводоемов в південних частинах країни на схід до Забайкалья.Пітается головним чином сухопутними насекомиміі дрібними хребетними тваринами - ящірками, гризунами, в незначній кількості поїдає рибу. Для добиваніяпіщі іноді відлітає далеко від води, відрізняючись вцьому відношенні від інших крячків і нагадуючи чаек.Істребленіем шкідливих комах і гризунів пріносітпользу.

Крачкачайконосая

Крачкачеграва / Hydroprogne tshegrava

Крачкачеграва найбільша з крячок, розмірами крупнеесізой чайки, важить 500-700 р Легко відрізняється отвсех наших чайок і крячків по чорній шапочці на голові, вирізаного хвоста, характерному для крячок польоту, манері "трястися" в повітрі на одному місці по добре відомому червоному дзьоба. Распространеначеграва у всіх частинах світу, за винятком ЮжнойАмерікі, але всюди спорадично, плямами. У терріторіібившего СРСР зустрічається на узбережжях Балтійського, Чорного, Азовського, Каспійського і Аральського морів, на великих озерах Казахстану і Південного Сибіру, навосток до Зайсана, а також в Примор`ї і Приамур`ї.

Крачкачеграва

У нас перелітний птах. Зимує в основному в Африці і Індостане.Гнездітся чеграва на піщаних або галькових морських узбережжях, по островах і берегах озер, нерідко колоніями до несколькіхдесятков пар. Прилітає в квітні, вже розбившись на пари, але тільки в кінці травня або початку червня можна знайти кладку, що складається з 1-3 яєць. Гніздо у вигляді маленької ямки соскудной вистилки з сухих стеблинок трав. Насіжіваютоба члена пари протягом 22-25 днів, починаючи з откладкіпервого яйця. У п`ятитижневих віці пташенята становятсялетнимі. Відліт крячок відбувається у вересні. Чеграва пітаютсяпреімущественно дрібною рибою, а також водними і сухопутнимібеспозвоночнимі - десятиногими раками, сараною, іногдапоедают яйця і пташенят.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Семействокрачковие / sternidae