animalukr.ru

Нотура дарвина - птах з відомим видовою назвою

Зміст статті

Нотура Дарвіна належить сімейства тинаму. Цей вид був названий ім`ям великого натураліста Чарльза Дарвіна.

Зовнішні ознаки нотури Дарвіна

Нотура Дарвіна досить великий птах з довжиною тіла 26 см. Забарвлення оперення на спині коричнева, внизу пір`я світліше з широкими прожилками каштанового або чорного кольору.

Нотура Дарвіна (Nothura darwinii).
Нотура Дарвіна (Nothura darwinii).

Верх голови чорного кольору з охристими плямами. Горло біле. Верх голови чорний з темно-жовтими смугами. Горло біле. Нотура Дарвіна морфологічно нагадує родинний вид - нотуру плямисту, але з більш рудим відтінком. Шия тонка, голова злегка витягнута. Кінчик дзьоба зігнутий вниз. Хвіст короткий і схований під пір`ям тіла. Самки зазвичай світліше пофарбовані, ніж самці.

Особливості поведінки нотури Дарвіна

У нотури Дарвіна сильні кінцівки середньої довжини, 3 пальці спрямовані вперед, один відстоїть назад. Вони пристосовані для швидкого бігу. Більше половини свого життя нотура Дарвіна проводить на землі. Крилами користується менше, ніж інші птахів, так як крила короткі, а тіло досить важке.

Навіть, якщо птах піднімається в повітря, то летить незграбно, швидко махаючи крилами.

Хвіст маленький і не справляється з функцією керма. Тому при терміновому зльоті нотура може зіткнутися з деревом. У польоті птах долає невеликі відстані не більше п`ятисот метрів. Розміри серця у нотури Дарвіна невеликі, в порівнянні з тілом, тому птах швидко втомлюється і не здатна до тривалих перельотів.

Будова тіла нотури Дарвіна дуже компактне.
Будова тіла нотури Дарвіна дуже компактне.

Поширення нотури Дарвіна

Нотура Дарвіна поширюється в Південній Америці. Зустрічається на території Болівії, Перу, Аргентини. Нотура Дарвіна населяє високогірні луки на півдні Анд.

Особливості поведінки нотури Дарвіна

Нотура Дарвіна відноситься до видів птахів, які зустрічаються не так вже й часто. Птахи ведуть потайний спосіб життя і вважають за краще жити в густих заростях. У разі небезпеки птах завмирає без руху і тільки, коли хижак наближається на небезпечне для життя відстань, швидко ховається в кущах або різко злітає вгору.




При цьому нотура Дарвіна створює махають крилами різкий звук і голосно кричить, намагаючись налякати ворога і припинити переслідування.

Нотура Дарвіна харчується плодами з землі або з низькорослих чагарників.
Нотура Дарвіна харчується плодами з землі або з низькорослих чагарників.

Спосіб життя нотури Дарвіна

Нотури Дарвіна мешкають поодиноко або невеликими зграйками. Птахи ведуть активний спосіб життя днем, а ніч проводять в заростях кущів або сидячи на нижніх гілках. У зграї не зазначені будь-які соціальні відносини.

Харчування нотури Дарвіна

Нотура Дарвіна харчується в основному рослинною їжею, збирає плоди з поверхні землі або з низьких кущів. Поїдає зелене листя, насіння, бульби, коріння. Разом з рослинною їжею захоплює безхребетних - жуків, термітів, равликів, сарану, личинок.

Розмноження нотури Дарвіна

Нотури Дарвіна - територіальні птиці. Самці визначають межі особистої території гучними криками. При появі конкурента птиці влаштовують поєдинок, пускаючи в хід крила і кінцівки. Криками в ареал зазивали і самки.

Нотура Дарвіна видає гучні крики в разі наближення небезпеки.
Нотура Дарвіна видає гучні крики в разі наближення небезпеки.



Самці спаровуються з безліччю самок, залучаючи їх на свою ділянку голосовими сигналами. Гніздо розташоване на землі в щільній округлої ямці або і між виступаючими корінням. Воно ховається гілками куща або пука трави, і не помітне здалеку. Забарвлення шкаралупи строката, блискуча, як поверхня виробів з фарфору.

Самець насиджує кладку, в якій можуть знаходитися яйця від різних самок.

До кінця насиджування поверхню шкаралупи набуває матового відтінку. Кількість яєць може досягти шістнадцяти.

Самки потім спаровуються з іншим самцем, який також насиджує яйця на своїй території. Птах щільно сидить на гнізді, не реагуючи на рухи. Коли самець залишає кладку для годування, то прикриває яйця листами. Через 16 - 20 днів з`являються пташенята. Вони покриті пухом світлого відтінку з темними плямами.

Самець висиджує яйця, відкладені різними самками.
Самець висиджує яйця, відкладені різними самками.

Незабаром, обсохнув, пташенята можуть бігати і збирати їжу. Спочатку вони харчуються тільки комахами, яких допомагає відшукувати самець. Потім переходять на самостійне харчування. Смертність потомства дуже велика, пташенят захищає тільки захисне забарвлення.

Нотури ростуть швидко, через 20 днів вони досягають розмірів дорослих птахів і залишають самця. Вони досягають статевої зрілості у віці близько 57 днів. Але дають потомство лише на наступний рік. Самець протягом року може вигодувати ще один виводок при сприятливих умовах.

Зміст нотури Дарвіна в неволі

Спроби зробити нотуру Дарвіна домашньою птицею виявилися безуспішними.

Переселення в європейські та північноамериканські ліси також не принесли позитивного результату, птахи виявилися занадто теплолюбними, щоб пристосуватися до умов північних широт. Хоча нотури легко містяться в неволі, птахи можуть годуватися на полях і підбирали зернятка культурних злаків. Але в той же час вони приносять користь, знищуючи шкідливих комах.

Нотура Дарвіна винищує колосальну кількість шкідливих комах.
Нотура Дарвіна винищує колосальну кількість шкідливих комах.

Причини зменшення чисельності нотури Дарвіна

Нотура Дарвіна мешкає в середовищі, яка повільно, але все ж зазнає змін.

Місцеві жителі відстрілюють нотур на м`ясо.

Основною причиною є вирубка південноамериканських лісів, то представляє істотну загрозу існуванню виду. На ринках у селищах продаються тільця вбитих птахів. Мисливці приманюють птахів звуками, що імітують сигнали нотури.

Природоохоронний статус нотури Дарвіна

Глобальна чисельність нотури Дарвіна не визначена, але цей вид описаний як досить поширений, навіть в сильно перетворених місцях таких, як околиці озера Тітікака. Загальна кількість птахів даного виду внаслідок перетворення місць проживання залишається досить стабільним, оскільки великі території початкового проживання залишаються недоторканими. Нотура Дарвіна класифікується як вид з найменшими погрозами.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Нотура дарвина - птах з відомим видовою назвою