animalukr.ru

Зуйок-галстучник - пташка в красивому нагрудній аксесуарі

Зміст статті

Зуйок-галстучник за розмірами тіла відповідає жайворонка. Помітний чорний «галстук» у дорослих птахів і дав назву виду.

Забарвлення оперення пісочно-бурого кольору. Біле горло і чорна смуга поперек зоба відрізняють птахів цього виду. Лоб білий, над ним чорна пляма. Ноги короткі, тьмяні, оранжево-жовті. Галстучник декілька більше малого зуйка, і дзьоб короткий біля основи оранжево-жовтий, на кінчику чорний. У польоті галстучник легко визначається по білій смузі на крилах.

Три пальці на нозі, цівка сітчаста, є дуже маленька перетинка біля основи середнього та зовнішнього пальця. Крила довгі, гострі. Самці мають довжину тіла 17.7-20.0 мм, а самки - 17.8-19 мм. Вага самців досягає 45-62 г, самок - 44-63 м

Пухові пташенята галстучника мають забарвлення спини світло-жовтувато-сіру з чорними крапочками. Уже в цьому віці підставу дзьоба у птахів жовте.

Молоді птахи по фарбуванню схожі на старих птахів, але оперення тьмяне. Замість чорних тонів пір`я пофарбовані в бурий колір. Самка галстучника забарвлена так само як самець, але вуха не чисто чорні, а бурі. Взимку птиці набувають більш темні тони, щоки бурі, підстава дзьоба тьмяне, навіть буроватое.

поширення галстучника

Галстучник мешкає на надзвичайно великій території на півночі до Шпіцбергена і на півдні до південно-східного Китаю, в північних частинах Америки.

Територія проживання включає тундрову область обох півкуль. Птахи зустрічаються в Ісландії, на морських узбережжях Європи, але в південній Іспанії і південній Франції гніздування залишається недоведеним.

Галстучник (Charadrius hiaticula).
Галстучник (Charadrius hiaticula).

Присутній галстучник на деяких островах Середземного моря і, можливо, в Тунісі. Інша сфера поширення цього виду птахів охоплює східні околиці Азії. Він живе також від Примор`я до південних провінцій Китаю. Галстучник в Америці гніздиться по півночі Аляски і Канади не південніше Великого Невільничого озера і до Нової Шотландії.

Житла галстучника

Галстучник мешкає на відкритих берегах морів і рідше на внутрішніх водоймах. Птахи населяють піщані і галечникові мілини, морські піщані коси, дюни. На Новій Землі галстучник гніздиться в щебнистой тундрі, по долинах річок і струмків і на кам`янистих мілинах морського узбережжя. Птахи дотримуються завжди відкритих просторів обов`язково поруч з водоймою. Охоче оселяються по околицях тундрових селищ, на звалищах, де багато деревного сміття.

На острові Папа-Стур в Великобританії організований заказник, де галстучник включена в список охоронюваних видів.
На острові Папа-Стур в Великобританії організований заказник, де галстучник включена в список охоронюваних видів.

підвиди галстучника

Галстучник утворює три підвиди. Птахи відрізняються наявністю плавальної перетинки, різним забарвленням і особливостями екології. Територія проживання Ch. h. hiaticula Linnaeus - Європа, Гренландія, північ Азії-Ch. h. semipalmatusBonaparte - Північна Америка- Ch. h. placidus Grayet Gray - південно-східна Азія.

розмноження галстучник

Галстучник утворюють постійні пари. Самки прилітають трохи раніше самців і тримаються на «струмовому місці», де і утворюються пари після прильоту самців. Шлюбні «церемонії» відбуваються на «току» і до відкладання яєць. Самці займають територію в кілька гектарів, на якій активно токуют. В основному птахи повертаються на свої торішні ділянки, і нерідко колишні пари відновлюються.

На гніздовий ділянці самець будує кілька «помилкових» гнізд. Гніздо примітивне - просто ямка в піску, зроблена самцем, або слід від копита тварини. Вистилання більше схожа на прикрасу і складається з грудочок бруду, камінців, паличок, раковин. У селищ в гніздах трапляються тріски, шматочки вапна, вугілля, цегли, різнокольорові скла.

Самка відкладає 3-5 яєць пісочно-жовтого, рідко сірого кольору з темно-коричневими або попелясто-сірими плямами. Розмір яєць в середньому 35 25 мм. Число кладок на рік зазвичай - дві.

Самець бере участь в насиживании яєць протягом дня і зігріває їх також нічний час. Обоє батьків насиживают в рівній мірі, зміна птахів відбуватися в будь-який час дня і ночі, в негоду частіше. Хижаків галстучник енергійно «ведуть» від гнізда, а дрібних птахів просто проганяють. Дорослі птахи укладаються на землю і відповзають в сторону з розпущеним хвостом і розчепіреними, нервово здригаються крилами.

Насиджування триває 22-27 днів. Після вилуплення пташенят шкаралупу птиці виносять в дзьобі і залишають на відстані 10 метрів від гнізда. Про потомство піклуються і самець і самка, причому довго, до відльоту. Пташенята обсихають швидко і через 2 години і вибігають з гнізда. У віці 21-23 дня вони здатні літати.

На внутрішній стороні крила галстучника біла смуга, яку видно в польоті.
На внутрішній стороні крила галстучника біла смуга, яку видно в польоті.

Друга кладка не визначена точно за часом. При завершенні другої кладки пташенята першого виводка залишають гніздову ділянку батьків. Тривалість життя галстучника до 10 років року, як випливає з даних кільцювання.

харчування галстучника

Галстучник харчуються ракоподібними, маленькими молюсками, хробаками, жуками, личинками. Рідше птахи поїдають нерєїс, іноді в шлунку галстучник знаходили колюшку і обов`язково кварцові зерна, необхідні для перетирання грубої їжі. Залюбки смакують торішніми ягодами.

Особливості поведінки галстучник

Галстучник крикливі птахи, і дуже помітні, особливо у гнізда. Самці в шлюбному польоті літають низько над землею, здійснюючи руху неправильними колами, роблять сильні глибокі помахи, і перевалюються з боку на бік. При цьому птиці багаторазово і енергійно видають різкий свист.

Слухати голосові галстучника

Галстучник проводять більшу частину свого життя біля берегів водойм, але плавати птахи не вміють. Вони добре бігають по землі, підбираючи комах, молюсків, черв`ячків.

Галстучник залишають гніздові території з серпня до кінця вересня.
Галстучник залишають гніздові території з серпня до кінця вересня.

міграції галстучника

Старі птахи відлітають раніше молодих. Міграції здійснюються, в основному на захід, вздовж арктичного узбережжя і смуги тундри, а також на південний захід через материк. Птахи летять невеликими зграями, дрібними групами або поодинці. Місця зимівель знаходяться в Африці, в Західній і Південної Європи, на півдні Азії.

охорона галстучника

Галстучник охороняється в заказнику, розташованому в Великобританії на острові Папа-Стур.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Зуйок-галстучник - пташка в красивому нагрудній аксесуарі