animalukr.ru

Бородач - птах в рудих панталонах

Зміст статті

Птах бородань - великий пернатий хижак сімейства яструбині. Чому птах отримала таку дивну назву?

Пернаті даного виду живуть по близькості з вовкамі та беркутами, оскільки у цих хижаків завжди можна відібрати здобич. Бородач уникає поселень людини. Ці хижі птахи намагаються не опускатися нижче рівня дерев, вони не часто літають нижче 1000 метрів над рівнем моря, в основному вони зустрічаються на рівні 2000-5000 метрів. Бородач навіть зустрічається на Евересті, висота якого становить 7500 метрів. На такій же висоті птиці і літають, при цьому шокують власників приватних літаків. А як же виглядає ця хижий птах?

Бородач (Gypaetus barbatus).
Бородач (Gypaetus barbatus).

Зовнішній вигляд бороданя

У довжину бородань досягає 95-125 сантиметрів, розмах їхніх крил варіюється від 2,3 до 2,8 метрів. Важать хижаки від 4,5 до 7,5 кілограмів.

Найбільші представники виду проживають в околицях Гімалаїв. Самці трохи дрібніше самок. Середня вага птахів, які мешкають в Африці, дорівнює 5,7 кілограм, а вага азіатських бороданів становить 6,2 кілограма.

Бородач має хвіст клиноподібної форми розміром 45-50 сантиметрів і вузькі крила довжиною 70-90 сантиметрів.

Бородач - родич яструбів.
Бородач - родич яструбів.

Оперення на шиї, череві і голові світло руде або білувате, а верхня частина тіла при цьому бура. Крила і хвіст мають темно-сіре забарвлення. Від дзьоба до очей тягнеться смуга чорного кольору. Під дзьобом ростуть чорне пір`я пучком. Ці пір`я тонкі і за зовнішнім виглядом нагадують борідку з волосся. Завдяки їм хижак і отримав свою назву.

Очі обрамлені червоним обідком, райдужка блідо-жовтого кольору. Дзьоб блакитно-сірого відтінку. Молоді птахи мають темно-коричневе оперення, яке вони змінюють в п`ятирічному віці на дорослу забарвлення.

Кістки мертвих тварин - улюблена їжа бороданя.
Кістки мертвих тварин - улюблена їжа бороданя.

Ареал проживання птиці бородань

Проживає хижак в Східній Африці, на півдні Європи і в Центральній Азії. Зустрічається в Росії - на Кавказі, Саянах і Алтаї.

Поведінка, харчування і спосіб життя птиці

Навколишнє середовище - гірська місцевість з численними каньйонами, обривами і ущелинами.

Ці пернаті відносяться до падальщиков, але вони віддають перевагу не розкласти м`яса, а свіжому. Бородач поїдає кістки, сухожилля і навіть шкури недавно загиблих тварин. У деяких випадках хижак нападає на живих птахів, але така ситуація є не нормою, а винятком.

Птах отримала назву завдяки оперення, схожим з бородою.
Птах отримала назву завдяки оперення, схожим з бородою.

Бородач кидає великі кістки з висоти вниз, де вони розбиваються на скелях, після хижак їх просто проковтує. Ці пернаті мають дуже потужну систему травлення. Одне з улюблених страв - мозкові кістки.

Ці хижаки також полюють на черепах, їх вони теж піднімають вгору, кидають на скелі, а коли панцир розбивається, поїдають ніжне м`ясо.

Розмноження і тривалість життя бороданя

З настанням холодів бородань мігрує, при цьому він займає одну і ту ж територію. Час гніздування починається взимку. Період висиджування пташенят в різних регіонах різний. У південних районах Африки потомство у бороданя народжується в травні-січні. А в Ефіопії цей період випадає на жовтень-травень.

Оперення бороданя позаздрить будь-яка тварина з хутром на шкірі.
Оперення бороданя позаздрить будь-яка тварина з хутром на шкірі.

Бородані будують великі гнізда діаметром близько 2,5 метра і висотою до 1 метра. Хижаки споруджують гнізда з товстих сучків, утеплюючи зсередини їх мохом, листям і травою. Бородані облаштовують свої гнізда в печерах або на виступах скель, оскільки в такі місця складно дістатися хижакові.

Кладка, як правило, складається з одного, рідше двох яєць, в дуже рідкісних випадках може бути три яйця. Інкубаційний період триває 2 місяці. Пташенята не покидають гніздо протягом 100-120 днів, потім вони починають літати, але ще рік перебувають під опікою батьків.

Максимальна тривалість життя бороданя становить 50 років, але в дикій природі ці птахи, як правило, не доживають більш ніж до 25 років.

Чисельність бороданів на планеті

Гнізда бородані влаштовують прямо на скелях.
Гнізда бородані влаштовують прямо на скелях.

На сьогоднішній день чисельність популяції бороданів низька - в світі проживає близько 10000 пар цих пернатих. До скорочення популяції привела сільськогосподарська діяльність людини. До того ж люди відстрілювали цих хижаків, оскільки вважали, що вони нападають на худобу, але така думка є помилковою.

Хоча ситуація з відстрілом бороданів на сьогоднішній день нормалізувалася, великої шкоди популяції завдають отрутохімікати, які проникають в шлунок санітарів лісу з трупів загиблих тварин.

Також скорочуються звичні райони гніздування птахів. Бородані можуть гинути і від зіткнення з високовольтними дротами. Сьогодні чисельність популяції вважається стабільною, але при цьому не спостерігається тенденції збільшення.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Бородач - птах в рудих панталонах