animalukr.ru

Чеглок - стрімкий сокіл

Зміст статті

Чеглок відноситься до роду соколів. Цей птах, яка облюбувала не тільки степові і гірські райони, але ще і тундру.

Птах чеглок зарахована вченими до загону соколоподібних, сімейству - соколиних. Як і де живе сокіл чеглок? Чим відрізняється від своїх родичів? Для початку - придивіться уважніше до фото чеглока і дізнайтеся - як виглядає птах.

Чеглок (Falco subbuteo).
Чеглок (Falco subbuteo).

Зовнішній вигляд птиці чеглок

Чеглок - хижий птах невеликих розмірів, довжина його тіла не перевищує 27-35 сантиметрів. Самці дрібніші за самок. Самки важать близько 220-290 грам, а самці набирають не більше 200-240 грам.

У самців довжина крил становить 27 сантиметрів, а у самок - 30 сантиметрів. Розмах крил досягає 65-80 сантиметрів.

Птахи мають загострені крила і хвіст клиноподібної форми. Літає чеглок швидко і витончено. Оперення зверху темно-бурого кольору, а живіт, груди і шия мають білий колір. На животі і грудях є багато строкатих цяток.

Чеглок - родич сокола.
Чеглок - родич сокола.

Подхвостье разом з верхньою частиною ніг, зване «штанами», має яскраво-руде забарвлення. Верхня частина голови у птахів темна, при цьому від дзьоба до горла йдуть смуги темного кольору, які виглядають як вуса. Знизу крила і хвіст світлі, але розбавлені поперечними смугами.

Дорослі особини мають жовту восковіца, а молодняк - зелену. Ноги блідо-жовтого кольору. Навколо очей у пернатих цього виду є світлі кільця. Жителі північних широт в порівнянні зі своїми південними родичами мають світліше забарвлення.

Політ чеглока граціозний і прекрасний.
Політ чеглока граціозний і прекрасний.

Ареал проживання чеглока

Ці пернаті проживають практично по всій Євразії крім Індії.

Поведінка і харчування

Улюблене місце проживання - негустий ліс з відкритими просторами. Чеглокі, що гніздяться в північних і середніх широтах, є мигрирующим видом, з наближенням холодів вони відправляються в південну частину Азії і в Південну і Центральну Африку. Пернаті, які проживають на південному сході Азії, ведуть осілий спосіб життя.

Раціон формують комахи і невеликі птахи. Полює чеглок тільки в повітрі, тому гризунів в раціоні цього пернатого хижака практично немає. Але в нічний час чеглок може зловити кажана. Чеглок дуже швидко літає, по швидкості він мало чим поступається сапсану.

Птах чеглок - безстрашний хижак.
Птах чеглок - безстрашний хижак.

Іноді чеглок летить за швидкісним поїздом, оскільки від поїзда в повітря піднімається багато комах, яких пернатий із задоволенням поїдає. Чеглок - дуже сміливий птах, він може сміливо кинутися на більшого пернатого хижака. Цей пернатий може напасти і на людину, якщо людина занадто наблизиться до його гнізда.

Ці невеликі соколи мають дуже гострим зором, вони розрізняють комах на відстані більше 200 метрів.

Розмноження і тривалість життя

У цих маленьких соколів шлюбний період починається в кінці квітня або на початку травня. Під час шлюбних залицянь самці і самки роблять в повітрі різні піруети і годують один одного. Самки насиживают яйця в не дуже густий лісистій місцевості. Неподалік від гнізда обов`язково повинні бути луки, поля і річка.

Чеглок люто охороняє своє гніздо.
Чеглок люто охороняє своє гніздо.

Чеглок сам не будує гнізда, а просто займає чужі, які кинули інші птахи. Пернаті віддають перевагу гнізд, які знаходяться на великій висоті в кроні дерев. Висота гнізда від землі, як правило, становить 10-30 метрів. Звідти птиці добре видно околиці.

Кожна пара має власну територію, яку ретельно охороняє. Відстань між гніздами Чеглок найчастіше перевищує 500 метрів.

Чеглок - гордий птах.
Чеглок - гордий птах.

Самка відкладає яйця в кінці травня або на початку червня. У північних регіонах кладка відбувається трохи пізніше - на початку липня. У кладці буває від 3 до 6 яєць, найчастіше їх 3-4. Період насиджування триває протягом 4 тижнів. В основному насиджування займається самка, а самець носить їй корм.

У новонароджених пташенят тіло вкрите білим пухом. При посиленому харчуванні пташенята швидко набирають у вазі. Молодняк стає на крило вже через місяць, але протягом ще місяця батьки підгодовують пташенят. У серпні молодняк починає самостійне життя.

Не варто занадто близько підходити до гнізда чеглока - він не радий незваним гостям.
Не варто занадто близько підходити до гнізда чеглока - він не радий незваним гостям.

Місця гніздування чеглок залишає на початку вересня і відправляється на південь. Тривалість життя цих невеликих соколів в дикій природі складає від 15 до 17 років. Довгожителями вважаються ті представники сімейства, які доживають до 23-25 років.

чисельність

З урахуванням величезної території проживання чисельність популяції становить приблизно 3 мільйони пар. Чеглок була внесена до Червоної книги.

Ворогів ці пернаті практично не мають, оскільки вони надто швидкі і зухвалі. Лише хворі або зовсім старі особини можуть виявитися в лапах хижака. З людьми у Чеглок нейтральне ставлення.

В цілому чеглок несе користь дикій природі, оскільки захищає ліс від шкідливих комах.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Чеглок - стрімкий сокіл