animalukr.ru

Чеграва - крячок в шлюбному вбранні

Зміст статті

Чеграва - найбільший представник сімейства крячкові.

Довжина тіла чеграва становить 40-45 см, а вага досягає 500-700 грам. У порівнянні з іншими крячки має більш повільний змах крил.

Чеграва відрізняється від споріднених видів птахів чорної «шапочкою» на голові, довгим яскраво-червоним прямим дзьобом, хвостом з вирізкою і чорними ногами і пазурами. Чорне оперення покриває верх голови, верхню частину вуздечки, область біля очей і вух.

Пір`я на потилиці трохи подовжені і утворюють чубок, спина сріблясто-сизого кольору, задня частина шиї, Надхвістя і рульове пір`я майже білі, такого ж кольору оперення нижньої частини тіла. Крила з червонувато-сірими кінчиками. Самці і самки за забарвленням оперення не відрізняються один від одного.

Чеграва (Hydroprogne caspia).
Чеграва (Hydroprogne caspia).

Слухати голосові чеграва

У чеграва своєрідний голос з низькими каркають звуками «Краа» або короткими - «кук-кук». Своє повернення з видобутком в колонію птиці сповіщають гучним скреготливим криком «каррка-Карр».

Особливості поведінки чеграва

Птахи годуються на поверхні води, плавають як чайки, відпочивають на березі, сидячи довгими, щільно зімкнутими рядами, причому всі пташині голови розгорнуті до води.

Чеграва є єдиним представником свого роду - Hydroprogne.
Чеграва є єдиним представником свого роду - Hydroprogne.

поширення чеграва

Територія проживання чеграва дуже велика, але поширення птахів переривчасте по всьому ареалу. В Європі рідкісні крячки мешкають в помірних широтах - на Балтійському морі, на острові Сардинія, на узбережжі Адріатики, біля Каспійського, Азовського і Чорного морів. Зустрічаються в Африці - в Тунісі, Кіренаїці, на сході біля Червоного моря, на заході та півдні від Гамбії до мису Доброї Надії.

В Азії територія проживання чеграва простяглася від південно-західній Сибіру, Казахстану до Месопотамії та Ірану, на півдні до Перської затоки, Мекранского узбережжя, Цейлона- можливо острова Формоза- на сході до Примор`я, північній Монголії, Північного Китаю.

У Північній Америці птиці оселяються на півночі аж до Великого Невільничого озера, озера Мічиган, центру Манітоби- на сході до Віргінії, південних районів Кароліни і Лабрадора- на заході до середини Каліфорнії і півдня Орегона- на півдні до островів в Луїзіані і південному Техасі. Чеграва зустрічається також в Новій Зеландії і в Австралії.

Відмінними рисами птиці чеграва є: міцний дзьоб червоного кольору, лапи темно - бурого кольору і трохи вильчатий хвіст.
Відмінними рисами птиці чеграва є: міцний дзьоб червоного кольору, лапи темно - бурого кольору і трохи вильчатий хвіст.

міграції чеграв

Залежно від території проживання чеграва може бути осілого або перелітним птахом. Птахи з північних районів Європи зимують в південній і тропічній Африці. З азіатського ареалу здійснюють перельоти до Мекранского узбережжя, Середземномор`я, Індії, Зондських островів. У південно-східному Китаї ведуть осілий спосіб життя.

Житла чеграва

Чеграва населяє береги озер або морів, покриті піском або галькою. На скелястих ділянках гніздиться рідко. Істотне значення при виборі місця для гнізда має прозорість води. Колонії птиці влаштовують на досить віддалених від берега, ізольованих від наземних хижаків невеликих островах, позбавлених рослинності. Годуються на рибних водоймах, розташованих не далі 40-50 км від гніздових ділянок.

Чеграва гніздиться колоніями на піщаних узбережжях морів і на островах.
Чеграва гніздиться колоніями на піщаних узбережжях морів і на островах.

Колонії чеграва не відрізняються великою чисельністю. Гніздування розташовані переривчасто. Чисельність особин в колонії залежить від кормових умов.

розмноження чеграва

У місця гніздування птахи прилітають в квітні, вже розбившись на пари, але тільки в кінці травня або початку червня приступають до відкладання яєць. Чеграва - гніздяться невеликими колоніями, в яких налічується до 100-200 гнізд, розташованих віддалік від поселень інших видів птахів.

На території колонії завжди дуже шумно. Іноді крячки селяться одиночними парами. Гніздо споруджується в невеликій ямці в піску або ракушняк. Підстилка або відсутня, або нею служать сухі стеблинки рослин або риб`ячі кістки. Насиджують птиці обережні і вкрай полохливі. У кладці зазвичай від 2 до 3 яєць, покритих матовою шкаралупою, забарвлення якої варіює від вохристо-білуватого або зеленуватого відтінку до світло-коричневого кольору з невеликими плямами світло-бурого до чорнуватого кольору.

Чеграва відкладає 2-3 яйця раз на рік в гніздечку, яким служить плоска ямка у піску.
Чеграва відкладає 2-3 яйця раз на рік в гніздечку, яким служить плоска ямка у піску.

Насиджування триває 20-22 дня. Виводять потомство і самець і самка. Пташенята з`являються з яєць протягом 1-3 діб. Через місяць молоді крячки піднімаються на крило. У серпні чеграва збираються в невеликі зграї і готуються до відльоту.

харчування чеграва

Чеграва годується в неглибоких і прозорих водоймах переважно дрібною рибою: оселедцем, бичками, воблою, а також водними і наземними безхребетними - десятиногими раками, сараною, іноді поїдає яйця і пташенят інших видів птахів, великих комах, гризунів.

Під час лову риби чеграва літає на невеликій висоті 3-20 метрів над водою, зависає в повітрі, трясучись на одному місці, потім кидається на здобич, занурюючи у воду голову і навіть все тіло. Полювання чеграва схожа на політ річковий крячки під час пошуку риби, але тільки без тріпотіння крил. У період масового розмноження сарани чеграва знищує шкідливих комах, іноді долаючи в пошуках корму значні відстані.

На півночі Європи чеграва селиться колоніями на північно-східному узбережжі Балтійського моря.
На півночі Європи чеграва селиться колоніями на північно-східному узбережжі Балтійського моря.

Причини зменшення чисельності чеграв

Основними причинами зменшення чисельності чеграва є певні вимоги до місць гніздування, недолік місць, придатних для спорудження гнізд, і харчова спеціалізація - харчування в основному тільки рибою. Крім птиці занадто чутливо реагують на фактор занепокоєння. На розмноження пернатих негативно впливає використання водойм в господарських цілях.

охорона чеграва

Чеграва внесена до Червоної книги Росії. Рідкісний вид згадується в Додатку 2 Бернської конвенції, Додатку угоди, укладеної Росією з Індією, про охорону мігруючих птахів. Відстріл рідкісної крячки заборонений по всій території проживання виду. Чеграва охороняється в Даурської державному заповіднику. Болотні угіддя в дельті річки Селенги і озерна система Чани згідно Рамсарської конвенції мають міжнародне значення. Необхідно уточнити місця гніздування чеграва в Західному Сибіру, створити заказники в районах, де птахи не взяті під охорону, і провести роз`яснювальну роботу серед місцевого населення про необхідність охорони рідкісної крячки.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Чеграва - крячок в шлюбному вбранні