animalukr.ru

Тваринний світ антарктиди

Зміст статті

На нашій планеті є крижане царство - Антарктида. Це материк, який майже суцільно покритий льодом, льоду немає тільки на гірських масивах.

Тут завжди низькі температури і дмуть суворі вітру, тому такі погодні умови вплинули на зовнішній вигляд тварин.

Взагалі флора і фауна Антарктиди дуже бідна і своєрідна, в світі їй немає аналогів.

пінгвіни Аделі

Найпоширенішими мешканцями Антарктиди є пінгвіни Аделі. Вони здебільшого знаходяться у воді, так як вода тепліша за повітря. На поверхню вони вибираються лише для гніздування.

Самці цих пінгвінів дуже ретельно ставляться до пошуку супутниці і турботі про потомство. Самець відшукує підходящої камінчик і приносить його обраниці, якщо самці подобається камінчик, то вона стає партнеркою самця на все життя.

Пінгвіни Аделі, любов яких можна купити за красивий камінчик.
Пінгвіни Аделі, любов яких можна купити за красивий камінчик.



Всіх новонароджених пташенят збирають в «ясла», а через 60 днів всі малюки стають дорослими, і можуть самостійно шукати їжу. Кожній дорослої особини щодня потрібно 2 кілограми їжі.

Вусаті кити Антарктиди

Тваринний світ цієї суворої місцевості не обмежується тільки пінгвінами. У антарктичному океані живуть найбільші ссавці - китоподібні. В Антарктиді є два види китів: вусаті і зубаті.

Вусаті кити вивчені найкраще, адже вони є об`єктом китобійного промислу. У цій групі знаходяться горбачі, фінвали, сині кити і справжні кити. Найбільшим є синій кит. Саме на них і на фінвалів люди полюють найбільше. Довжина тіла найбільшою убитої в Антарктиді особини складала 35 метрів, але в середньому сині кити становлять в довжину близько 26 метрів. З великого кита можна отримати до 20 тонн жиру, а його загальна вага становить 16 тонн.

Великий синій кит - представник сімейства вусатих китів.
Великий синій кит - представник сімейства вусатих китів.



Раціон харчування вусатих китів складається головним чином з дрібних ракоподібних, які водяться в достатку в крижаних антарктичних водах. Самки китів годують малюків молоком, і щодня вони додають на цій жирної їжі по 100 кілограмів.

Зубаті кити крижаного царства

До зубатим китам відносяться пляшконоси, косатки і кашалоти. Найбільш небезпечними хижаками є косатки. За допомогою свого потужного і гострого плавця-косача косатка здатна нанести серйозну рану навіть кита.

Раціон косаток дуже різноманітний, але у кожної окремої популяції спостерігається своя спеціалізація.

Ці підводні мешканці харчуються рибою, головоногими і в деяких випадках морськими ссавцями.
Ці підводні мешканці харчуються рибою, головоногими і в деяких випадках морськими ссавцями.

Наприклад, косатки, які живуть неподалік від Норвегії, полюють на косяки оселедця, яких багато в тих водах. Полюють косатки зграями, причому вони роблять це витончений, тому полювання завжди закінчується успіхом.

Ці вбивці нападають на тюленів, морських котиків, дельфінів, морських левів і навіть кашалотів. Під час полювання на тюленів косатки роблять засідки, ховаючись за виступами льоду. Коли їх жертвою стають пінгвіни, то косатки стрибають на крижину, перевертаючи її і скидаючи видобуток в воду.

На великих китів полюють переважно самці косаток. Вони всі разом атакують жертву, відтинаючи шматки м`яса від плавників і горла, при цьому не дають киту піднятися на поверхню. А якщо вони напали на кашалота, то, навпаки, не дають йому зануритися на глибину.

Косатки - величезні соціальні антарктичні мешканці.
Косатки - величезні соціальні антарктичні мешканці.

У косаток чудово розвинена соціальна структура. У материнську групу входить самка з малюком, дорослі сини і кілька сімей, що складаються з прямих родичів головною самки. Такі соціальні групи можуть складатися приблизно з 20 особин. Всі вони досить міцно прив`язані до родичів. У кожної зграї є свій спосіб спілкування. Косатки не дають загинути своїм скаліченим чи старим родичам. Відносини всередині зграї можна назвати дуже ласкавими і доброзичливими.

Тваринний світ Антарктиди повністю відображає девіз еволюції «Чи виживе лише найсильніший». Життя в цьому суворому місці є щоденною боротьбою: зі зниженими температурами і з пошуком їжі.

Тварини Антарктиди дуже витривалі і сильні, а в своїй колонії вони згуртовані і доброзичливі по відношенню до близьких. Тварини крижаного царства небезпечні і не звичайні і по-своєму прекрасні.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Тваринний світ антарктиди