animalukr.ru

Бура олуша - незграбна весільного птах

Зміст статті

Бура олуша належить сімейству Бакланова, загону весільного.

Зовнішні ознаки бурою олуші

Бура олуша має темно-коричневе оперення голови, шиї і спини з яскравими білими контрастними пір`ям. Тонка лінія відокремлює нижню частину грудей, де коричневий колір межує з білим. Під крилами пір`я в основному білі, за винятком темних ділянок, які досить вузькі і простягаються від пахв до зап`ястних суглобів. Забарвлення оперення самців і самок відрізняється незначно.

Бура олуша (Sula leucogaster).
Бура олуша (Sula leucogaster).

Самці мають сіро-блакитні ділянки голої шкіри навколо очей і жовті або яскраво-жовті біля основи подклювья. У самок шкіра обличчя завжди яскраво-жовта. Забарвлення шкіри кінцівок варіює за кольором від жовтого відтінку, блакитно-жовтого, зеленувато-жовтого, світло-рожевого і сірого.

Самка бурою олуші більший і має довжину тіла 132 - 155 сантиметрів, вона важить на 300 грам більше самця, маса тіла становить 1000 - 1800 грам. Дорослий самець важить 950-1700 грам. Дзьоб у бурою олуші досить гострий з зубчастими краями.

У молодих олуш пір`яний покрив світло коричневого кольору на голові, шиї і спині з помітною смугою поперек нижньої частини грудей. Низ тіла плямистий з коричневими і білими плямами, повністю білий колір з`являється протягом перших 2 років життя.

Бура олуша - морський птах.
Бура олуша - морський птах.

Поширення бурою олуші

Бура олуша поширюється на островах і узбережжях Тихого океану і Атлантичного океану. Птахи часто поселяються на островах в Карибському морі і Мексиканській затоку. Живуть також на Віргінських островах.

Поширення виду описується як пантропічні і відзначається від 30 ° північної широти. Коричневий баклан зустрічається в Індійському океані, в Червоному морі, в морях, розташованих на північ від Австралії, а також у Тихоокеанського узбережжя Центральної та Південної Америки.

Житла бурою олуші

Бурі олуші селяться на коралових атолах і вулканічних островах в тропічних або субтропічних водах. Вони уникають жити поруч з видами птахів, з якими можлива конкуренція за їжу. Тому перевагу широким відкритим просторам поблизу моря.

Ці птахи можуть зустрічатися на скелях і схилах гір.
Ці птахи можуть зустрічатися на скелях і схилах гір.

Особливості поведінки бурою олуші




Бурі олуші, головним чином, полюють на риб або кальмарів, які збираються в зграї біля поверхні води. Птахи здатні зловити рибу, вистрибують на поверхню.

Бурі олуші досить моторні літуни. Злітають і приземляються птиці незграбно.

При піднятті у повітря використовують попутні повітряні течії або злітають з височин.

Бурі олуші по суші пересуваються перевальцем. Літають вони поодинці і зграями в місцях нагулу, розвиваючи швидкість до 40 км / год і ефективно знижуючись вниз.

Через їхні малі розміри, самці літають краще, ніж самки, вони здатні сідати на гілки дерева, буї та на судна в море. На суші бурі олуші постійно змащують пір`я секретом куприкової залози, щоб пір`яний покрив не змочується водою. Птахи сплять стоячи або сидячи.

Бурі олуші мешкають поблизу моря.
Бурі олуші мешкають поблизу моря.

Розмноження бурою олуші




Бурі олуші утворюють великі колонії. Птахи живуть парами, які існують кілька сезонів розмноження. Самці перед спарюванням демонструють самкам певний ритуал залицяння. Гніздовий ділянку має діаметр від 1 до 5 метрів.

Самка відкладає два блакитних яйця на ділянці, вистелене насипу зламаними раковинами молюсків і сухої морської рослинністю.

При появі самки самець різко злітає, витягаючи свою шию, і видає своєрідний свист.

Крім того, для пари бурих олуш характерно взаємне пріхорашіваніе, коли птахи дзьобом чистять один одному пір`ячко. При цьому самець постійно кланяється, запрошуючи партнерку на свою територію. Терміни сезону розмноження бурих олуш залежать від великої кількості їжі.

У східній акваторії Тихого океану пік розмноження припадає на грудень-лютий. У центральній частині Тихого океану сезон розмноження триває з грудня по березень, але в деяких частинах ареалу птахи розмножуються круглий рік. На Гавайських островах бурі олуші гніздяться з березня по травень. Зазвичай самка відкладає 2 яйця, вигодовують птиці тільки одного пташеняти. Друге яйце відкладається на той випадок, якщо перше загине.

Мати і пташеня бурою олуші.
Мати і пташеня бурою олуші.

Насиджування триває 42 дні, гріють яйце самець і самка. З першого яйця з`являється пташеня, який потім виштовхує другого, який вилуплюється пізніше на 2 - 4 дня. Вижив пташеня дорослі птахи вигодовують і захищають протягом майже 100 днів.

Навіть що гніздо молода олуша може повернутися назад, і батьки його знову годують. Такі відносини тривають іноді до одного року і пов`язані з наявністю їжі. При великій кількості їжі молоді баклани самі добувають їжу, при нестачі їх годують дорослі птахи.

Як вчаться молоді олуші пірнати і знаходити здобич, невідомо.

Немає ніяких відомостей, що дорослі бурі олуші навчають своє потомство ловити рибу. Максимальна відома тривалість життя в природі становить 27,2 року.

Харчування бурою олуші

Бурі олуші харчуються переважно рибою. Вони полюють на рибу, розміри якої від 5 до 40 см в довжину, зазвичай це летюча риба, скумбрія або кальмари.

Гніздові колонії олуші знаходяться на тропічних островах.
Гніздові колонії олуші знаходяться на тропічних островах.

Бурі олуші захоплюють їжу, пірнаючи у воду. Іноді вони виглядають рибу на висоті 10-12 метрів над водою, щоб швидше знайти здобич. При зануренні птиці щільно притискають крила до тіла і занурюються на глибину до 2 метрів. Переслідуючи рибу в воді, бурі олуші поєднують руху лапами і крилами. Деякі дорослі олуші і пташенята здатні красти у інших морських птахів видобуток, можливо, у фрегатів, коли вони несуть їжу для своїх пташенят.

Значення бурої олуші

В Японії і на Мадагаскарі колонії бурих олуш розглядаються як об`єкт екологічного туризму, що приносить стабільний дохід. З цією метою виділили кілька островів, на яких суворо охороняється природне середовище проживання. Від туристів, охочих ближче познайомитися з коричневими Бакланов, немає відбою.

Існує безліч любителів, які прагнуть спостерігати птахів в дикій природі.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Бура олуша - незграбна весільного птах