animalukr.ru

Велика конюга (crested auklet)

Птах, яка змусить вас посміхатися - це велика конюга (Crested Auklet), маленька птах сімейства чистіковиє (лат. Alcidae). яскравий помаранчевий дзьоб птаха закінчується запам`ятовується "посмішкою", А на лобі пухнастий чубчик а-ля "вибух на макаронній фабриці" завершує смішний вигляд.




Російська назва. конюги - місцева назва, по-видимому, звукоподражательное (Стейнегера, 1885). Так само тараторять, турутур (Паллас, 1811). За Кращеннінікову (1 755) - чорний старий. Велика конюга (Aethia cristatella, Crested Auklet)
- книжкове ім`я.



Розміри і будова. Дзьоб у великий конюги досить масивний, надклювье загнуто донизу, подклювье вгору в шлюбному вбранні біля основи дзьоба з`являється роздута пластинка, видатна кутом попереду ніздрів, під ніздрями є невелика вузька пластинка у розрізу клюва- невелика поперечна платівка - у лба- розетка у кута розрізу рота-дві великих виступаючих пластинки з правого і лівого боку підстави подклювья- таким чином, беручи до уваги розетки, рамфотека наддзьобка складається з 4 парних (дві пари) і 2 непарних частин (поперечна платівка і власне рамфотека), рамфотека подклювья складається з 2 парних ( одна пара) і однієї непарної частини (власне рамфотека).


Дзьоб яскравий оранжево-червоний, з жовтим кінчиком і помаранчевої бляшкою в кутку рота.

На лобі хохол з загинаються вперед довгих чорних пір`я, за оком білі ниткоподібні пір`ячко, складається з 14-18 тонких пір`я на лобі-на голові є тонкі білі перишкі- значно подовжені за оком. Цівка коротше середнього пальця (з кігтем). Хвіст складається з 14 рульових. Довжина самців і самок 240-273, розмах 500-507 мм (Тачановскій, 1893), довжина самця 245, розмах 495 мм (Бутурлін, 1911) - довжина самців 240, 260, 273, самок 235, 247, 249, 254, 265 , 266, 270 мм (Стейнегера, 1885). Крило самців і самок 125-140 мм (Тачановскій), самців 134, 134,134, самок 125, 125, 133, 133, 134, 135, 138 мм (Стейнегера) - самців 135, 137, 140, самок 133, 134, 138 мм (Зоологічний музей Московського університету) - в середньому крило самців (6) 135,6, самок (10) 133,9 мм.



забарвлення. Пухової пташеня конюги сірувато-бурий, кілька світліше на черевній стороні (Бент, 1919, Хартерт, 1917). Самці і самки в шлюбному вбранні на спинний стороні шиферно-сірі, чорнуваті, з білими вузькими пір`їнками на тімені і щоках, з довгими тонкими пір`ям за глазамі- махові і рульові бурие- черевна сторона світло шиферно-сіра. Дзьоб яскраво-червоний з восково-жовтого вершіной- ноги сірі з темними суглобами і чорнуватими перетинками і когтямі- радужина блакитно-біла. У зимовому вбранні спинна сторона темніше, менш серая- чубчик на лобі Короче прикрашають біле пір`я зберігаються в невеликому числі тільки за глазом- дзьоб бурий без прикрашають пластинок і розетки. Молоді конюги в першому зимовому вбранні - як дорослі, але без чорного чуба на лобі і без прикрашають пір`я.



ареал. Чукотський півострів (губа Преображення, бухта Провидіння) і о-ва Діоміда в Беринговому протоці на півночі-о-ва Прибилова, о-в св. Лаврентія- Алеутські о-ва, о-в Кадьяк- Курильські о-ва на південь - до Сахаліну. Можливо гніздиться на групі Шантарских о-вів (спостереження Миддендорфа біля південного берега Охотського моря-Дулькейт і Шульпин, 1937) і на Камчатці (Дибовський, Тачанов-ський, 1893). Питання про гніздування великої конюги на Командорських о-вах неясний: в кінці минулого століття знайдена там на місце гніздування Стейнегера (1885, здобута в травні - червні), але пізніше там не були знайдені і лише рідко добувалася поза гніздовим часом (Йогансен, 1934). Зимою як в північних частинах Берингової моря (Прибилова о-ва, прибл і Мк. Ці, 1923), так і на південь від у Курильських о-вів (вже з кінця вересня), о-в Шумагина, у Сахаліну в Татарській протоці (Шренка, I860), зрідка у Хоккайдо і Хондо. Весною відзначена в затоці Петра Великого (Шульпин, 1936). У травні - червні зустрінута в затоці Хреста, Анадирський край, і нібито гніздиться у м. Берінга, але це ще вимагає підтвердження (Білопільський, 1934), швидше за все сюди тільки рідко залітає (Портенко, 1939). Випадково з`являється у о-вів Врангеля і Геральд (Нельсон, 1863) і біля північного узбережжя Чукотського півострова (26-28 вересня розум. Іксурін, ТайеріБенгс, 1914), для сівби. узбережжі Аляски (м. Барроу, заливши Коцебу, Бент, 1919). Одного разу здобута в Атлантичному океані на північ від Ісландії (15 серпня 1912 р під 66 ° 40 `пн. Ш. І 12 ° 55` з. Д. Саломонсен, 1944).



характер перебування
. У негнездовой час відкочовує від берегів у відкрите море, в прибережній смузі тримається рідше, ніж інші конюги.

Відео: Велика конюги

У місць гніздування на півночі (Чукотський півострів) тримається ще в другій половині серпня (Портенко, 1934). Откочевка з о-вів Діоміда відбувається в першій третині сентября (Бент, 1919). У Прибилова о-вів з`являється у великій кількості в квітні, рання поява відзначено 21 -18 березня.


Середовище проживання. Гніздовий - скелі у морських узбереж або кам`янисті розсипи: поза гніздовим часом в вільних від льоду ділянках моря, зазвичай далеко від берега (можливо в зв`язку з відходом у глибини дрібних ракоподібних, що складають основну їжу птиці).


живлення. Дрібні безхребетні, що видобуваються пірнанням, в зимовий час з значних глибин (до 9 м, прибл і Мк. Ці). Переважно копеподи, трохи схізопод (Чукотський півострів, Портенко, 1934), також амфіподи, серед яких Parathemisto oblivia, рідше Socarnea vahli (Прибилова о-ва, прибл і Мк. Ці, 1923), можливо зрідка головоногі (Командори, Стейнегера, 1885).

Є горловий мішок-резервуар для їжі, принесеної пташенятам, обсяг цього мішка близько 16 см3 (Портенко, 1934).

польові ознаки. Розміри конюги відносно великі. Забарвлення оперення - одноманітно сіра, більш темна на спинний стороні, є звернений вперед лобовий хохол з чорних перишек- дзьоб - червоний, ізогнутий- сильно розвинена нижня щелепа і є "розетка" біля основи рота, політ прямий, низько над водою. Годується зазвичай в сутінках і вночі, тримається зграйками. Птах криклива і необережна. У шлюбний час птах дуже криклива.



розмноження. Гніздиться велика конюга колоніями, серед скель і каменів, в ущелинах. Гніздо без підстилки. Кладка відбувається, мабуть, в червні (ранні знахідки на Прибилова о-вах 16 червня, прибл і Мк. Ці, 1923), і складається з одного яйця, овальної або овально-закругленою форми, з дрібнозернистої матовою білою шкаралупою. Розміри: (30) 50-60х32,5-42,5, в середньому 54,2х37,9мм (Бент), т. Е. Щодо дуже великі. Насиживают, мабуть, обоє батьків. Тривалість насиджування і гніздового періоду невідомі. Льотні молоді відзначені 10-15 серпня (Нельсон, 1887).



линька. Як і у інших конюг, два рази на рік-часткова предбрачная і повна послебрачная. Перша охоплює дрібне оперення, головним чином, на голові і шиї-при ній сильно розвиваються прикрашають чубчики на голові і пластинки на дзьобі. Точні терміни її не встановлені, але близько середини березня зустрічаються вже перелинявши особини. Послебрачная повна линька має місце в серпні-вересні (Бент, 1919). У птахів, здобутих у мису Провидіння 14 серпня, проходила енергійна зміна дрібного оперення і плечових. При послебрачноі линьки рамфотека втрачає шлюбні прикраси в кінці серпня - вересня.

чисельність. Поширення спорадично, менш звичайна, ніж дрібні види конюг. Зимою звичайна у Курильських о-вів (Ямасіна, 1931), у величезній кількості зустрінута в серпні на о-ві Шумагина (Таунсенд, 1913). На зимівниках спостерігалася іноді висока смертність цього птаха (Прибилова о-ва біля берегів Сахаліну, Шренка, I860- в Примор`ї) - мабуть, в результаті штормів. На зимівлі велика конюга тримається групами, парами і одинаками.


Велика конюга (Crested Auklet)

Відео: Crested Auklet



Велика конюга (Crested Auklet)



Велика конюга (Crested Auklet)


Велика конюга (Crested Auklet)


Велика конюга (Crested Auklet)
Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Велика конюга (crested auklet)