animalukr.ru

Флоридська пума - рідкісний підвид

Зміст статті

Флоридська пума - ссавець з роду пуми сімейства котячих. На сьогоднішній день ця тварина є рідкісним серед всіх видів пум. Інша назва флоридской пуми - гірський лев, або кугуар.

Зовнішній вигляд флоридской пуми

Зовні пума сильно походить на пантеру, проте в цілому її вигляд більш витончений і граціозний. Ця кішка володіє гнучким, подовженим тілом. На відносно невеликій голові розташовані маленькі вуха округлої форми.

У пащі тварини розташовані чотирьохсантиметрову ікла. На кінці сильного довгого хвоста присутня невелика кисть. Лапи у пуми короткі, широкі і потужні. На широких стопах розташовані витяжні кігті. Тіло пуми покрито недовгим, густим і грубим хутром.

Флоридська пума (Puma concolor coryi).
Флоридська пума (Puma concolor coryi).

Довжина тіла флоридской пуми лежить в межах від 145 см до 275 см. Вага тіла дорослої особини може становити від 27 до 102 кг.

Тіло пуми в основному забарвлене в жовто-коричневі або жовто-сірі тони. Хвіст темніший, ніж решта тулуб. Хутро на підборідді і животі білого кольору. Це основне забарвлення, крім якого існує ще кілька варіантів. Особи, що мешкають в тропіках, пофарбовані в руді тони, а представники північній частині ареалу проживання мають сіре забарвлення.

Ареал і місця проживання флоридской пуми

В даний момент більшість особин цього виду пум мешкає в заповіднику Big Cypress National Preserve, територія якого охоплює болота і ліси півдня штату Флорида, США.

Чисельність кугуар в природі до 2011 року становила трохи більше 160 особин.
Чисельність кугуар в природі до 2011 року становила трохи більше 160 особин.

Спосіб життя і харчування флоридских пум

У природі тварина живе як на рівнинних ділянках, так і в горах. Повноліття до молодих пумам приходить на другому році життя. З цього моменту пума залишає територію своєї матері і йде на пошуки свого місця. Площа особистої території проживання однієї дорослої особини може сягає 1300 км2. Активність кугуар проявляє лише в нічний час доби. Вся світла частина дня присвячена сну і відпочинку. Пума, як правило, не робить забігів на довгі дистанції, так як швидко вибивається з сил.

Здобиччю цієї кішки стають головним чином гірські барани, олені і лосі. Також в раціоні харчування присутні і більш дрібні тварини, такі як кролики, білки і миші. Принагідно Флоріди пума полює також на ондатр, єнотів, бобрів, броненосців, дикобразів і навіть крокодилів. При бідність природної кормової бази кугуар може нападати на свійську птицю і худобу фермерських господарств.

Гірський лев веде переважно одиночний спосіб життя, сходячись зі своїми одноплемінниками лише в період сезону розмноження.
Гірський лев веде переважно одиночний спосіб життя, сходячись зі своїми одноплемінниками лише в період сезону розмноження.

Якщо гірському левові пощастило добути велику тварину, таке як олень або лось, то він може харчуватися цією здобиччю кілька днів, а то і цілий тиждень. При цьому пума гарненько ховає свою здобич від інших хижаків.

Розмноження флоридской пуми

Сезон розмноження у цих кішок не прив`язаний до якогось часу року. Тічка у самки кугуар може початися в будь-який момент. Під час такої тічки самець вистежує самку за запахом. Відчувши присутність поблизу особини жіночої статі самець заходить на її територію. Зустрівшись, самка оцінює самця: якщо він їй сподобався, то утворюється пара, яка живе і полює разом близько одного тижня.

Причиною її вимирання стало, в основному, осушення боліт, спортивне полювання, отруєння і убогість генетичного матеріалу, що веде до інбридингу.
Причиною її вимирання стало, в основному, осушення боліт, спортивне полювання, отруєння і убогість генетичного матеріалу, що веде до інбридингу.

Під час цього шлюбного періоду спарювання може відбуватися до 70 разів за добу. Через кілька днів таких любовних ігор самець видаляється геть, а вагітна самка залишається на своїй території чекати пологів. В подальшому процесі догляду за потомством і виховання дитинчат самка бере участь самостійно, без допомоги самця.

Вагітність у флоридской пуми триває трохи більше 3 місяців. За один раз самка народжує від 2 до 6 дитинчат. Вага новонароджених складає всього 400 - 500 м Дитинчата з`являються на світ глухими, сліпими і абсолютно безпорадними. Приблизно через 10 днів життя у дитинчат розплющуються очі і вуха, а також починають прорізатися перші зуби. Протягом ще як мінімум двох місяців мати буде вигодовувати дитинчат своїм молоком. Зміцнілий і підріс молодняк живе з матір`ю близько 20 - 25 місяців, після чого кожен з дитинчат починає життя на своїй власній території.

Приблизно через місяць в супроводі матері кошенята перший раз виходять з лігва.
Приблизно через місяць в супроводі матері кошенята перший раз виходять з лігва.

Флоридська пума на межі вимирання

У 1970-х року на території США популяція флоридской пуми опустилася до критичної позначки в 20 особин. Після ряду вжитих заходів до 2011 року це число зросло до 160 особин. Однак ця кількість все ще критично мало, і вигляд знаходиться під загрозою вимирання. Флоридську пуму навіть прозвали «привидом дикого заходу», так як зустріти її в природі неймовірно важко.

Однією з головних причин вимирання цього виду є осушення боліт - природного місця існування кугуар. Також важливими чинниками є забруднення навколишнього середовища і спортивне полювання. На даний момент Флоріди пума включена в додаток конвенції СІТЕС. Ця конвенція контролює торгівлю рідкісними видами тварин.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Флоридська пума - рідкісний підвид