animalukr.ru

Полумакі вони ж лагідні лемури: опис, фото, відео

Зміст статті

Полумакі, яких ще називають лагідними лемурами, поширені на острові Мадагаскар. Вони живуть в лісових районах, особливо серед заростей бамбука. Найчастіше вони живуть сім`ями, але зустрічаються і поодинці. Активність проявляють ночами.

Раціон харчування складається в основному з бамбука, але із задоволенням їдять комах, а особливо прямокрилих.

Особливості зовнішнього вигляду лагідних лемурів

Ці лемури мають середні або великі розміри, в сімействі полумакі є найбільшими представниками.

У довжину полумакі досягають 28-46 сантиметрів. Приблизно такої ж довжини і хвіст.

Голова округлої форми, а мордочка коротка. Вуха покриті густим шаром волосся. Кінцівки короткі, а ступи і кисті широкі. Пальці закінчуються круглими подушечками.

Полумакі (Hapalemur).
Полумакі (Hapalemur).

Шерсть м`яка, середньої довжини. Забарвлення спини сіро-бурий, сіро-зелений або зелено-червоний, а черево брудно-жовте, білувате або жовтувате. Голова темніше тіла. У самок є дві пари сосків, при цьому одна пара знаходиться на череві, а інша - практично на плечах. На внутрішній частині зап`ястя розташовується особлива шкірна заліза. Зуби з гострими ріжучими краями, крім задніх.

різновиди полумак




Сірі лемури живуть в західній і східній частині Мадагаскару. Самка сірого лемура в грудні-січні народжує одного малюка. Робить вона це в гнізді. Тривалість вагітності становить приблизно 160 днів. Самка годує малюка молоком близько 6-ти місяців.

Сірі лемури добре приживаються в неволі, вони швидко звикають до людей. У неволі вони можуть дожити до 12 років.

Лагідні лемури або полумакі - рід ссавців сімейства лемурові.
Лагідні лемури або полумакі - рід ссавців сімейства лемурові.

Широконосі лемури живуть в околицях озера Алаотра. За розмірами широконосі лемури практично такі ж, як домашні кішки. Раціон їх харчування складається з бамбука. Широконосі лемури мають більш округлі особи, ніж інші члени сімейства. Задні лапи і хвости відносно довгі. Виділяють два види широконосих лемурів, які дуже схожі між собою.

Більший бамбуковий лемур є найбільшим. Забарвлення тіла у великих лемурів сірувато-коричневий. Вони часто годуються на землі.

Відмінно лазять по деревах і стеблах бамбука, можуть швидко пересуватися в бамбукових гаях за допомогою стрибків зі стебла на стебло.
Відмінно лазять по деревах і стеблах бамбука, можуть швидко пересуватися в бамбукових гаях за допомогою стрибків зі стебла на стебло.



Золотий бамбуковий лемур має середні розміри. Забарвлення тіла червоно-коричневий, а черево і особа золотисті. На вушних раковинах немає хохолков. На землю вони опускаються вкрай рідко.

І сірі і широконосі лемури - рідкісні тварини. Обидва види знаходяться в Червоній книзі.

Особливості життя лагідних широконосих лемурів

Цих лемурів ще називають очеретяними, так як ця назва краще описує їх спосіб життя. Від сірого лемура тростинний лемур відрізняється більш великими розмірами і плямою на крижах жовто-бурого кольору. Хутро у лагідних широконосих лемурів дуже довгий і м`який. Кожен волосок біля основи сірий, вгорі робиться чорним, а до кінця стає червонуватим. Живіт, внутрішня поверхня лап і хвіст брудно-сірі, а груди і горло жовті, іноді майже білі. Хвіст довший, ніж тіло.

Мордочка широка і коротка. Вушка невеликі, покриті шерстю. На пальцях є подушечки. Зуби, за винятком корінних, мають форму пилки, вони добре справляються із завданням перегризання волокнистої їжі.

Ці тварини дуже спритні і добре координовані.
Ці тварини дуже спритні і добре координовані.

Про розмноження рідкісних очеретяних лемурів нічого не відомо. Найчастіше особини живуть поодинці, але можуть зустрічатися невеликими групами. Вони ведуть нічний спосіб життя, а вдень сплять, при цьому згортаються клубком, а спину накривають хвостом. Вони видають звуки, схожі на качине крякання.

Очеретяні лемури живуть виключно серед заростей очерету по берегах мадагаскарського озера Алаотра. Раніше озеро було більше, а значить були більше підходящі для життя цих тварин місця. Але поступово площа озера скорочується.

Широконосі полумакі добре пристосувалися до життя поряд з водою, там вони відчувають себе в безпеці. Харчуються вони жорстким і волокнистим очеретом. Під час їжі лемур підгризає стебло внизу, очищає зовнішній шар, а більш м`яку середину поїдає. Нижні гострі різці виконують функцію скребків, а задні використовуються для кусання. Ймовірно, очеретяні лемури також поїдають комах.

Всього в природі налічується 200-400 особин золотистого лемура.
Всього в природі налічується 200-400 особин золотистого лемура.

чисельність полумаков

Місцеві жителі, щоб зловити широконосі лемура просто трясли очерет, поки звір не звалиться з нього або підпалювали очерет. У неволі ці тварини поводяться спокійно, тому з них навіть роблять милих кімнатних вихованців, але вже на протязі довгого часу їх не вдавалося виявити.

Золотисті лемури з`їдають за день в середньому до 500 г бамбука.
Золотисті лемури з`їдають за день в середньому до 500 г бамбука.

За багато років не було знайдено жодного тростинного лемура, виникли побоювання, що вид повністю знищений. Але пізніше співробітники рибальського малагасийского рибальства виявили декількох особин. Можна зрозуміти, наскільки цей вид рідкісний, якщо навіть найбільший фахівець в даній групі лемурів Ж. Петтер жодного разу не зустрічав їх живцем.

Про очеретяних лемурів відомо дуже мало. Поки є така можливість, необхідно ретельно вивчити їх умови життя, це дало б цінні відомості при організації заповідника для цих тварин, без якого мадагаскарських лемурів просто не вдасться зберегти.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Полумакі вони ж лагідні лемури: опис, фото, відео