animalukr.ru

Фосса - вимираюче тварина

Зміст статті

Пам`ятаєте мультфільм «Мадагаскар», де перелякані лемури мало не непритомніли від слова «фосса»? А адже це тварина фосса, що зустрічається тільки на Мадагаскарі!

Хижак з Мадагаскару

Фосса дуже сильно нагадує знайому нам куницю, тільки вона значно більші за неї
Фосса дуже сильно нагадує знайому нам куницю, тільки вона значно більші за неї

Острів Мадагаскар - унікальний куточок нашої землі. Його дивну природу і рідкісних тварин оспівують в кіно і навіть в мультфільмах. Одним з таких представників фауни острова є тварина, під назвою фосса. Вважається, що це найбільший звір, що відноситься до хижаків, який проживає на Мадагаскарі. Фосси зараховані до сімейства віверрових.

Опис зовнішності фосси

Це рідкісна тварина має дуже незвичайну зовнішність. Фосса віддалено нагадує пуму невеликого розміру в поєднанні з рисами віверри. Далекі предки фосси були набагато більші, тому іноді на острові це тварина називають «мадагаскарський лев». Цей звір має довжину тулуба, в середньому, що досягає 70 сантиметрів, такої ж довжини і хвіст тварини (десь близько 65 сантиметрів). Масивне тіло фосси тримається на довгих і таких же масивних ногах. Передні кінцівки по довжині поступаються заднім.




Забарвлення фосси різноманітний по всій довжині тіла: голова покрита рудою шерстю, а спина - темної, рудувато-коричневої. Волосяний покрив короткий, зате дуже густий. Відмінною рисою всіх представників віверрових, в тому числі і фосси, вважається наявність особливих залоз, що знаходяться в задньому проході. Ці самі залози виділяють речовину, що володіє огидно неприємним запахом, який, на думку місцевих жителів, здатний убити жертву наповал.

Фосса єдиний представник в своєму сімействі
Фосса єдиний представник в своєму сімействі

Спосіб життя

Фосси - одинаки, за винятком, хіба що, шлюбного періоду. Їх спосіб життя - земний, але в цілях полювання фосси здатні забиратися на дерева. Чудово лазити по деревах Фосс вдається завдяки своєму довгому хвосту, а також, сильним лапам. Звуки, що видаються цим ссавцям, дуже нагадують злісне гарчання кішки. Спостерігаючи за цими тваринами, дослідники прийшли до висновку, що середня тривалість життя фосс - від 15 до 20 років.

Чим харчуються ці хижаки з острова Мадагаскар?

Це дуже хитрий і спритний звір
Це дуже хитрий і спритний звір



найулюбленіше «Ласощі» для фосс - це лемури. Напевно всі знають про це з знаменитого мультфільму, в якому лемури, які живуть на острові Мадагаскар, впадають в жахливу паніку щоразу, як тільки чують слово «Фосс!». Піймавши лемура, фосса затискає його в своїх міцних передніх лапах, а в цей час зубами з силою вистачає видобуток за потилицю. Такого ворога лемурів дійсно варто побоюватися! Але коли не вдається зловити і «пообідати» своєї улюбленою їжею, фосса може з`їсти якусь рептилію, птицю або ссавця дрібних розмірів. Іноді тварина перебивається і комахами. Час полювання - ніч. У денний час доби звір сидить в своєму лігві.

Як відбувається виведення потомства у фосс?

На початку осені самка фосси виявляється в оточенні трьох або навіть чотирьох самців, з цього моменту настає шлюбний період. У цей час тварини ніби втрачають розум, вони стають особливо агресивними і погано контролюють свою поведінку.

Фосса - чудова матуся
Фосса - чудова матуся

Вагітна фосса виношує зародків близько трьох місяців. Малюки-фосси з`являються на світ, найчастіше, в грудні або січні. Одна самка народжує 2 - 4 малюка. Маленькі, щойно народжені фосси вагою не більше 100 грамів. Вони абсолютно сліпі й безпомічні. Тіло їх вкрите дрібною і рідкісною світлою шерстю (пушком). Зір з`являється у малюків приблизно через 14 діб після народження. Коли їм виповнюється 40 днів від народження, вони намагаються самостійно вибиратися їх нори, ну а в двомісячному віці маленькі фосси вже вільно можуть лазити по деревах. До чотиримісячного віку потомство фосс харчується материнським молоком, хоча в прикорму вже має місце доросла м`ясна їжа. Трохи більше, ніж в півтора року дитинчата залишають «будинок» мами, хоча вони ще й не повністю зрілі. Дорослими особинами маленькі фосси стають тільки в 4 роки.

Це найбільший хижак на Мадагаскарі
Це найбільший хижак на Мадагаскарі

Фосси полюють на лемурів, а чи є тварини, провідні полювання на фосс?

Оскільки на острові Мадагаскар фосси - найбільші хижаки, то природних ворогів у них не буває. Але це не означає, що чисельність фосс не залежить від стороннього втручання. Через те, що місцеві жителі вважають цих звірів руйнівний господарства і навіть убивцями людини, фосси піддаються винищенню з боку людей. Крім того, м`ясо фосси вважається придатним для вживання в їжу.

Фосса чудово лазить по деревах
Фосса чудово лазить по деревах

Сьогодні цих тварин залишилося лише близько 2,5 тисячі, тому вони занесені Міжнародною радою з охорони природи і природних ресурсів в свою Червону книгу і вважаються вимираючим видом.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Фосса - вимираюче тварина