animalukr.ru

Сірий мишачий лемур, він же міллеровський лемур

Зміст статті

Сірі мишачі лемури - це невеликі лемури, які живуть на Мадагаскарі, ще їх називають міллеровськие лемурами. Назва ці лемури отримали завдяки їх схожості з мишами по окрас і розміром.

Все мишачі лемури дуже схожі між собою, тому раніше виділявся один вид сірих лемурів, але при схрещуванні різних видів не виходить плодовитого потомства.

Сірі лемури важать 58-67 грамів, при такій невеликій масі вони є найбільшими в своєму роду, до якого входять найдрібніші примати.

Спосіб життя мишачих сірих лемурів

Як і інші мишачі лемури, сірий лемур ведуть деревний нічний спосіб життя. Ці тварини дуже активні. Сплять вони разом групами, але харчуються поодинці. Сухі місяці перечікують в сплячці, а це для приматів є не характерною поведінкою.

Сірі мишачі лемури живуть в лісах північної і західної частини острова Мадагаскару. Вони зустрічаються в чагарниках, тропічних сухих лісах, заплавних лісах, листопадних лісах, на вирубках і сільськогосподарських плантаціях. Живуть ці лемури на висоті до 800 метрів. Вони вважають за краще лазити по тонким гілках, діаметр яких не перевищує 5 сантиметрів. У лісах тримаються нижнього ярусу і підліску.

Сірий мишачий лемур або міллеровський лемур (Microcebus murinus).
Сірий мишачий лемур або міллеровський лемур (Microcebus murinus).



Майже половину свого часу сірі мишачі лемури проводять, не підводячись на висоту більше 3-х метрів. Така поведінка у них спостерігається в кінці сухого сезону, коли їжі не багато і лемурів припадає активно полювати на комах. Раціон їх харчування складається здебільшого з плодів, квітів, комах. Найчастіше вони нападають на жуків, але також поїдають богомолів, метеликів, цвіркунів, фонарніц, павуків і тарганів. Крім того їх здобиччю можуть стати дрібні хребетні, наприклад, хамелеони, жаби і гекони. Також вони харчуються нектаром, завдяки чому вважаються потенційними обпилювачами місцевої рослинності. Така всеїдність дає можливість сірим лемурів пристосуватися до сезонних змін.

Вороги мишачих лемурів

Природні вороги цих невеликих лемурів: змії, сови і різні хижаки Мадагаскару.

Мишачий лемур зустрічається тільки на Мадагаскарі.
Мишачий лемур зустрічається тільки на Мадагаскарі.

Основними ворогами є звичайні сипуха і вухаті мадагаскарские сови. Також на них нападають такі змії: кольцехвостих мунго, мадагаскарський деревне удав, узкополосий мунго. Домашні собаки теж вбивають лемурів.

Хижаки вбивають приблизно кожну четверту особина, в порівнянні з іншими приматами цей показник високий. Але такі втрати швидко заповнюються завдяки швидкому розмноженню сірих мишачих лемурів. Найчастіше лемури рятуються від хижаків втечею, але іноді вони можуть колективно оборонятися.

Поведінка сірих мишачих лемурів




Днем сірі мишачі лемури відпочивають в дуплах, що вистилають листям. Також вони можуть робити з невеликих гілок, моху і листя кулясті гнізда. В одному дуплі може відпочивати до 15-ти лемурів. Найчастіше в групах за краще спати самки, а самці - поодинці.

Міллеровськие лемури харчуються плодами, комахами, квітами, а також нектаром.
Міллеровськие лемури харчуються плодами, комахами, квітами, а також нектаром.

У нічний час звірки дуже активні, вони швидко носяться, наче миші. Можуть в стрибку долати до 3-х метрів, при цьому хвіст виконує роль балансира. Пересуваючись по тонким гілках, тримаються за них усіма чотирма кінцівками. А по землі стрибають, як жаби. На землю вони сходять рідко, щоб перетнути яку-небудь ділянку або зловити комахи.

Їдять сірі мишачі лемури часто і повільно. Перед нападом на жертву за допомогою слуху визначають її місцезнаходження, при цьому вуха рухають окремо по відношенню один до одного. Лемур різко стрибає на комаха і піднімається з ним на дерево, де спокійно поїдає. Зір - також важливий для полювання орган.

Розмноження сірих мишачих лемурів

Розмноження у цих тварин сезонне. Мишачі сірі лемури знаходять партнерів по голосу, це допомагає їм уникнути ризику виникнення гібридів з іншими видами мишачих лемурів, які зовні дуже схожі.

Розмноження лемурів - сезонне, партнери визначають видову приналежність один одного по голосу - це потрібно для запобігання гібридизації з іншими видами роду.
Розмноження лемурів - сезонне, партнери визначають видову приналежність один одного по голосу - це потрібно для запобігання гібридизації з іншими видами роду.

Вагітність у сірих мишачих лемурів триває майже 60 днів, народжується в основному 2 малюка. У два місяці дитинчата вже стають самостійними, а до розмноження вони можуть приступити вже з року. У шестирічному віці здатність давати потомство пропадає. У неволі вони можуть дожити до 15 років.

Охоронний статус міллеровського лемура

У 1975 році сірих мишачих лемурів вважали вимираючим видом, і торгівля ними була заборонена. Але в 2009 році їх виключили з Конвенції вимираючих видів.

Основна загроза для сірих мишачих лемурів - знищення середовища проживання. Ліси, в яких живуть ці тварини, стрімко скорочуються. Також цих приматів відловлюють з метою продажу, так як з них роблять домашніх тварин.

У неволі сірий мишачий лемур доживає до 15 років.
У неволі сірий мишачий лемур доживає до 15 років.

Хоча сірі мишачі лемури є найбільш численними в порівнянні з іншими лемурами Мадагаскару, в довгостроковій перспективі їх популяції загрожує небезпека. На сьогоднішній день в охоронних списках цей вид знаходиться в якості викликає найменше побоювання.

На відміну від великих денних видів лемурів, сірі мишачі лемури непогано розмножуються в неволі, але в зоопарках їх поселяють не часто.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Сірий мишачий лемур, він же міллеровський лемур