animalukr.ru

Малайський шерстістошейний лелека - особливості птиці

Зміст статті

Малайський шерстістошейний лелека - незвичайна птиця, що належить до загону лелекоподібні, сімейству лелечі. У житті пернатого виділяють безліч цікавих фактів, про які варто розповісти читачам.

Зовнішні ознаки малайського шерстістошейного лелеки

Малайський шерстістошейний лелека - великий птах довжиною 75-91 сантиметрів. Оперення чорно-біле, дзьоб червоний, шкіра обличчя - велика, безперебі, помаранчева з жовтими колами навколо очей.

Малайський шерстістошейний лелека (Ciconia stormi).
Малайський шерстістошейний лелека (Ciconia stormi).

Ноги у птаха червоні. Самці і самки виглядають однаково. Молоді лелеки мають непоказне оперення і неяскраву голу шкіру.

Поширення малайського шерстістошейного лелеки

Малайський шерстістошейний лелека живе на Борнео, Суматрі, Ментавайських островах в південному Таїланді, в західній Малайзії, Калімантані і Брунеї. Чисельність малайського шерстістошейного лелеки повсюдно вкрай мала і представлена поодинокими особинами або невеликими групами.

Важливим районом, де рідкісні птахи розмножуються, є нижня заплава Kinabatangan. У цьому місці налічують, принаймні, 43 птиці.

Вид також недавно був описаний в лісовому заповіднику на Улу Segama і в Малу. Основна маса лелек зустрічається на Сіберут - Суматра, Калімантані і Брунеї.

Житла малайського шерстістошейного лелеки

Малайський шерстістошейний лелека мешкає в незайманих людиною прісноводних біотопах з прилеглим ницим лісом, а також на річках і заплавах. Зустрічається в непорушених прісноводних районах у високих вічнозелених і напіввічнозелені лісах.

Малайські шерстістошейние лелеки живуть в незайманих людиною прісноводних біотопах з прилеглим ницим лісом, а також на річках.
Малайські шерстістошейние лелеки живуть в незайманих людиною прісноводних біотопах з прилеглим ницим лісом, а також на річках.

Малайський шерстістошейний лелека населяє також рівнинні ліси, особливо з розташованими поблизу водоймами з прісною водою. Поселяється в торфяно - болотистих лісах, розташованих в заплавах великих річок.

Харчування малайського шерстістошейного лелеки

Харчується малайський шерстістошейний лелека в основному рибою, а також амфібіями, дрібними рептиліями і комахами. Поїдає личинок бабки, коника.

Розмноження малайського шерстістошейного лелеки

Мало що відомо про репродуктивну біології малайського шерстістошейного лелеки. У шлюбний період птахи здійснюють неймовірні сальто на голову чи парять разом в повітрі на великих висотах, майже торкаючись один одного крилами і опустивши ноги вниз.

Малайський шерстістошейний лелека споруджує свої гнізда з гілок діаметром близько 50 см і заввишки 15 см на окремо розташованих деревах.

У кладці у цих лелек 2-5 яєць. Молоді птахи мають біле пухова оперення. У Таїланді їх поява зареєстровано в жовтні. Вони стають на крило через 45 днів.

Природоохоронний статус шерстістошейного лелеки

Малайський шерстістошейний лелека занесений до Червоної книги МСОП в статусі виду, що перебуває під загрозою зникнення. Чисельність популяції цього рідкісного лелеки налічує від 250 до 500 особин, що прирівнюється до 260-330 дорослих особин. Близько 150 птахів мешкає в Малайзії і до 250 особин в Індонезії.

Малайський шерстістошейний лелека - рідкісний птах.
Малайський шерстістошейний лелека - рідкісний птах.

Заходи з охорони малайського шерстістошейного лелеки

Чисельність малайського шерстістошейного лелеки знижується катастрофічно швидко. Головною причиною цього процесу фахівці вважають скорочення площ низинних лісів, головним чином вирубка дерев та розчистка територій під плантації пальм. Рідкісні лелеки захищені законодавчо в Таїланді, Малайзії та Індонезії.

Малайський шерстістошейний лелека внесений до списків видів, що охороняються в 5 районах, включаючи Калімантан, Суматру (Камба і Таман Негара, Нижня Kinabatangan) і Малу - лісовий заповідник в Малайзії.

Захист нечисленних гнізд унікального лелеки триває в Західному Калімантані, де браконьєрам, які взяли гнізда і пташенят малайського шерстістошейного лелеки до повного оперення під захист, виплачується грошова винагорода. Заходи з охорони рідкісного птаха припускають провести подальші дослідження для визначення поширення малайського шерстістошейного лелеки в районах проживання, особливо на Калімантані.

Лелека веде одиночний спосіб життя, іноді зустрічається в маленьких групах.
Лелека веде одиночний спосіб життя, іноді зустрічається в маленьких групах.

Створення нових охоронних територій для підтримки чисельності птахів, включаючи МСФЗ пропонованих заповідників, особливо на Суматрі. Повне припинення лісозаготівель в болотистих лісах. Підвищення ефективності заходів захисту в охоронюваних районах в Індонезії.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Малайський шерстістошейний лелека - особливості птиці