animalukr.ru

Червонощокий ховрах - яскравий представник гризунів

Зміст статті

Червонощокий ховрах відноситься до сімейства білячі, загону гризуни.

Зовнішні ознаки червонощокого ховраха

Червонощокий ховрах - середньої величини гризун з відносно більш коротким, ніж у інших видів, хвостом. Довжина тіла 23.5-26.0 см, хвоста 4.1-5.9 см.

У забарвленні верху червонощокого ховраха переважають темні буро-охристі до сірувато -охрістих піщані тони, зі слабким, темним, струйчатим малюнком. Голова зверху не відрізняється від забарвлення шиї і спини. На переніссі зазвичай проступають вохристо-іржаві тони. У такий колір пофарбовані щічні і надбрівні плями. Рудуваті тони з боків тулуба і на кінцівках розвинені слабко або відсутні.

Темне облямівка хвоста слабке і хвіст зверху світлий однотонний. Сезонний диморфізм хутра слабкіше, ніж у великого ховраха.

Поширення червонощоких ховрахів

Червонощокий ховрах зустрічається на півдні Західного Сибіру від Іртиша до річки Томь, передгір`їв Алтаю і Кузнецького Алатау. На півночі вид поширений не вище 55 ° північної широти. На півдні досягає Карагандинської області в Східному Казахстані, захоплює Кавказьке нагір`я.

Червонощокий ховрах (Spermophilus erythrogenys).
Червонощокий ховрах (Spermophilus erythrogenys).

Відомі окремі місцезнаходження в Бедпак-Дала і в Джунгарському Ала-Тау на висоті 1500-2100 метрів над рівнем моря. Червонощокий ховрах водиться також в Монголії (між Алтаем і Ханган) і в Сіньцзяні.

Житла червонощокого ховраха

Червонощокий ховрах мешкає в зоні ковилових степів і в напівпустельних районах. На півночі заходить в разнотравная степ і приалтайських березово-осиковий лісостеп. На півдні зустрічається серед розріджених саксаульники, піднімається в гірські степи до висоті 2100 метрів.

Суслик риє нори по околицях песков- не уникає засолених і щебнистих грунтів.




Поселяється на цілинних ділянках, вигонах, узбіччях доріг, поблизу посівів. На ріллі зустрічається рідко.

Червонощокі ховрахи водяться на півдні Західного Сибіру - в рівнинних напівпустелях і сухих ковилових степах
Червонощокі ховрахи водяться на півдні Західного Сибіру - в рівнинних напівпустелях і сухих ковилових степах

Особливості поведінки червонощокого ховраха

Червонощокий ховрах живе колоніями, але кожен звір має окрему нору і індивідуальну територію. Нори гризуна влаштовані просто: з похилими і вертикальними ходами, але порівняно глибокі - 3.50 м. Земляних викидів (сусліковін) у вхідних отворів не видно. Гніздо червонощокий ховрах влаштовує з м`яких сухих трав. Помітивши небезпеку, звір завмирає стовпчиком у нори і видає різкий свист - гучний сигнал тривоги. Ховрахи, що знаходяться в цей момент далеко від своєї нори, спочатку біжать в свої притулки, і вже звідти подають сигнал про небезпеку.

Після сплячки звірки стають млявими і не можуть швидко прокинутися. У цій ситуації вони абсолютно беззахисні перед ворогами, які проникли в нори через земляну пробку.

В цьому випадку ховрах стає здобиччю щасливого хижака.




Терміни настання періодичних змін життєвого циклу червонощокого ховраха сильно відрізняються в різних регіонах. У пустельній місцевості вони можуть зсуватися на 15-20 днів, в залежності від кліматичних умов даного року. У жарку пору року червонощокий ховрах впадає в літній заціпеніння, що переходить в зимовий сон. Гризуни залягають в сплячку в серпні - першій половині вересня.

Червонощокий гризун активний в денний час.
Червонощокий гризун активний в денний час.

Розмноження червонощокого ховраха

Червонощокий ховрах пробуджується від сплячки наприкінці березня початку квітня. Розмноження сильно залежить від характеру весни: при холодній і затяжний весни ховрахи не активні, терміни розмноження особливо на півночі сильно розтягнуті. Після спарювання самка народжує від 2 до 12 дитинчат.

Харчування червонощокого ховраха

Харчовий раціон червонощокого ховраха складають степові злаки, їх квіти, листя, стебла, насіння. Частка тваринного корму не велика.

Червонощокі ховрахи живуть колоніями.
Червонощокі ховрахи живуть колоніями.

Підвиди червонощокого ховраха:

1) Spermophilus erythrogenys erythrogenys Brandt - Темна великий, довгохвостий ховрах з помітним плямистим малюнком спини і темною облямівкою хвоста. Мешкає від Іртиша до східних меж території.
2) C. е. Intermedlus Brandt - забарвлений світліше і жовтіше, крапчастий малюнок не виражений. Населяє Казахське нагір`я.
3) С. е. Brevicauda Brandt - невеликий гризун і ще більш ясно забарвлений і короткохвостий. Мешкає в Східно-Казахстанській, Семипалатинской і Талди-Курганської областях Казахстану.
4) C. е. Iliensis Bcljaev - забарвлення світла, палево-гліністая- відомий з кількох пунктів лівобережжя р. Або. Обидві останні форми споріднені китайському С. е. Carruthersi Thomas.

Господарське значення червонощокого ховраха

Червонощокий ховрах пошкоджує посіви. Промисел невеликий. Є переносником небезпечних захворювань: чуми, туляремії та місцями є основним носієм в природі.

Суслик є шкідником посівів зернових, городніх культур і соняшнику.
Суслик є шкідником посівів зернових, городніх культур і соняшнику.

Утримання в неволі червонощокого ховраха

Червонощоких ховрахів можна утримувати в неволі. Для гризуна підбирають клітку середніх розмірів. Сімейну пару краще містити у вольєрі розміром не менше 1х1 м. Усередині розміщують укриття: будиночки, ящики, шматки труб, а також спиляти дерев для сточування різців, напувалки зі свіжою водою. В якості підстилки використовують солому, листя.

Після впадання в сплячку клітини вкривають товстим шаром цих же матеріалів. Під час сплячки ховрахів містять по одному. Харчування: суміш із зерен диких і культурних злаків, фрукти, овочі, кореневища польових рослин, зелені гілки м`яких порід дерев.

Гризуни охоче їдять овес, соняшник, зерна культурних злаків.

Можна додавати в харчовий раціон гранульовані корми, морква, хліб, буряк, борошняних черв`яків, гамарус, трави.

Значення червонощоких ховрахів в екосистемах

В екосистемах червонощокий ховрах - найважливіша ланка в ланцюгах харчування. Гризунами харчуються: степовий тхір, корсак, лисиця, курганник, степовий орел, шуліка, великі чайки, степовий і болотний лунь, ворони.

Багато степових тварин можуть займати житло ховрахів або ділити його з ними.
Багато степових тварин можуть займати житло ховрахів або ділити його з ними.

Кількість природних ворогів ховрахів різко знизилося після суцільних распашек цілинних земель, так як багато хижі на орних землях НЕ гніздяться. Шуліки та великі чайки винищують багато ховрахів тільки під час їх розселення. У зв`язку з посухою збільшується число кочових орлів і курганники, а найбільша смертність молодняка ховрахів спостерігається під час відкладення жиру при підготовці до зими.

У червонощокого ховраха є співмешканці нір. У підземних сховищах гризунів поселяються: степова форель, великий тушканчик, узкочерепная полівка, звичайна полівка, домова миша, хом`ячок даурский, джунгарський хом`як, хом`ячок Еверсмана, Мишівка Південна.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Червонощокий ховрах - яскравий представник гризунів