animalukr.ru

Семействочайковие / laridae

Чайкаобичная і майже всюди найбільш численна ізнашіх чайок. За розмірами вона трохи дрібніше сізойчайкі, важить 250-400 р Статура її струнке, політ легкий, маневрений, звичайно досить размеренний.Окрашена вона в білуваті тони знизу, сірувато-димчатиесверху, з темно-коричневою головою і чорними концамікрильев. Озерна чайка широко поширена в среднейчасті Євразійського материка: від Ісландії і Велікобрітанііна заході до Тихого океану і прилеглих острововна сході. На більшій частині ареалу це перелетнаяптіца. Зимує в південних частинах ареалу та на прімикающіхк ним територіях, проникаючи на південь до Азорських островів, Перської затоки, Індостану та Філіппін.

Чайка

Обітаетпо різноманітним внутрішнім водоймам, на прольоті і зімовкахдержітся також і вздовж морського узбережжя. Навесні озерниечайкі прилітають рано, коли починають розкриватися водоемиі ще не повністю зійде сніг. Залежно від географіческогоположенія місцевості це спостерігається від кінця лютого докінця квітня. Перший час після прильоту птаха кочуютпоблізості від гніздових місць і до пристрою гнізд пріступаютсравнітельно пізно, після спаду талих вод. У размноженііучаствуют птиці у віці близько двох років і рідше в годоваломвозрасте. Гніздяться колоніями, розмір яких колеблетсяот небагатьох до декількох тисяч пар. Іноді колонії смешанис іншими видами чайок і крячків. Гніздовими місцями служатпреімущественно стоячі і повільно поточні водойми - озера, болота, річкові заплави і протоки, оточені растітельностьюілі мають плавні. Колонії зазвичай розташовуються на одних тих же важкодоступних місцях - на плавнях, багнистих берегахі т. Д. У квітні - травні, а на півночі навіть на початку іюнясамка відкладає в гніздо 3, рідше 2 або 4 яйця брудно-зеленоватогоцвета з сірими і бурими плямами. Розміри яєць: 51-67 X36-41 мм. Насиживают обидві птиці протягом 22- 24 дней.Вилупівшіеся пташенята через 12-16 годин вже можуть стоять.С цього ж часу, а іноді і через добу батьки начинаються годувати, а до цього вони існують за рахунок остатковжелточного мішка. Годують дорослі пташенят 4-5 разів на деньотрижкой, викидаючи її їм в рот. Уже в дводенному возрастептенци починають робити спроби скльовувати відригнути передніми корм. Приблизно у віці 10 днів молоді чайки перебіраютсяот гнізда в зарості густій рослинності, тримаючись прицьому виводком. "чужого" пташеня, пробегающегомімо гнізда, а тим більше намагається в нього залізти іліпрісоедініться до виводку, стара чайка зазвичай убіваетударом дзьоба в голову. При цьому страждають як дрібні пуховички, так і великі, майже оперилися пташенята. На терріторіігнездовой колонії чайок завжди можна зустріти трупи птенцов.В віці 18-20 днів пташенята починають бродити самостійно, і дорослі перестають ставитися вороже до "стороннім"молодим чайкам. У п`ятитижневих віці молоді оперяютсяі починають літати, але зовсім льотними стають в шестінедельномвозрасте. У середній смузі в середині липня починають отлетатьіз гніздування колонії самці, днів через десять за німіследуют самки, а на початку серпня і молоді. Період размноженіякончается, і починаються послегнездовие кочівлі, постепеннопереходящіе в осінній переліт. Останній переліт протекаетв вересні, затягуючись на півдні до зими. Харчуються озерниечайкі в основному тваринами кормами: водними і наземнимінасекомимі, гризунами, рибами, жабами, дощовими черв`яками. Риб чайки ловлять тільки з поверхностіводи, і головним чином хворих особин. Пташенят викармліваютв основномукомахами і дощовими хробаками. Корм собіраютв навколо міста гніздування колонії і, як виняток, літають на багаті кормові угіддя на відстань до 20 км від гнізд. Виловлюючи шкідливих гризунів і комах, чайки приносять велику користь сільському господарству.

Чайкабелая / Pagophila eburnea

Белаячайка пo величиною трохи крупніше звичайної чайкі.Ето вельми рухливий птах, легким і швидким полетомнапомінающая крячок. По землі ходить добре, можетдаже перебігати. Сідає на воду неохоче. Окраскаоперенія дорослих чисто-біла, молодих - біла стемнимі плямами. Населяє острова Північного Ледовітогоокеана в межах як Європи і Азії, так і СевернойАмерікі. У Росії зустрічається на Новій Землі, ЗемлеФранца-Йосипа, островах Беннета, Геральд. У внегнездовоевремя кочує в межах Північного Льодовитого океану, тримаючись в море головним чином у краю пакових льдов.Гнездітся біла чайка як на скелястих, так і нарівні, низинних берегах, часто колоніями. Прілетаетк місць гніздування рано, в березні - квітні, нок розмноженню приступає пізно.

Чайкабелая

Гніздо досить велике, грубо складене з водоростей, трави і моху, з Соломін, трісками і пір`ям. У липні вгнездах з`являються яйця. Кладка з 2, рідше 1 або 3 яіцохрісто-оливкового або бурого кольору з темними пятнамі.Насіжівает переважно самка протягом трохи меньшемесяца, починаючи з відкладання першого яйця. У серпні виклевиваютсяптенци, одягнені білим пухом. Дорослі птахи енергійно защіщаютгнездо, нападають на прибульців, зачіпаючи при цьому человекалапамі. У вересні молоді піднімаються на крило. У концеетого місяці і в жовтні чайки залишають гніздові місця, і починають вести кочовий спосіб життя. Повна, послебрачнаялінька протікає в липні - серпні, часткова, пред-брачная- в березні - квітні. Харчування білої чайки своєрідно. Мабуть, в основному вона годується покидьками тюленячого і кітобойногопромисла, а також екскрементами моржів, тюленів, белогомедведя. У зв`язку з цим, мабуть, распространеніеее приурочено до околиць льодів. Вживає вона в піщутакже дрібну рибу, різних безхребетних, нападаетна пташенят. Як рідкісний вид, біла чайка заслуговує охорони.

Чайкабольшая полярна/ Larus hyperboreus

Большаяполярная чайка великий птах, вага якої колеблетсяот 1400 до 2500 г. Забарвлення оперення біла з оченьбледной блакитно-сірою мантією і білими концамікрильев. На відміну від інших великих чайок крильясветлие, без чорного кольору. Поширений бургомістрв високих широтах Європи, Азії та Америки, де вбольшінстве випадків мешкає на скелястих побережьяхматеріков і островів, рідше в приморських частинах тундри.На зиму відкочовує на південь до кромки льодів і південніше, зрідка досягає берегів Середземного моря, Японії Флориди. Бургомістр чисто морський птах і далеків тундру НЕ залітає.Вместа гніздівель прилітає в залежності від ледовихусловій в різних частинах ареалу в березні, квітні імае. Незабаром після прильоту можна бачити, як птіцивисоко парять над місцем гніздування і в сонячну погодуіграют в повітрі.

Відео: Чайки на пляжик годуються

Чайкабольшая полярна

Будувати гнізд приступають не відразу, а через деякийчас. Гнізда влаштовують на скелях, частіше у обривів, илина пологих берегах моря, річок, озер. Гніздяться одіночкаміілі невеликими групами, але зазвичай поблизу пташиних Базарова на їх околиці. Яйця і пташенята з цих базарів служатосновой харчування як для самих чайок, так і для їх птенцов.Строят гнізда обоє батьків. Сама споруда недбала іпредставляет собою то ямку майже без вистилання, то кучумха, злаків та інших сухих рослин з дрібним лотком. Кладкасостоіт з 2-4, частіше 3 яєць, що варіюють за забарвленням отсеровато-охристой до блідої сірувато-бурою з темниміпестрінамі. У різних частинах ареалу час кладки сільноколеблется: від першої половини травня до першої половіниіюля. Яйця відкладаються з проміжком в 48 годин. Насіжіваютоба батька протягом 27-28 днів, починаючи з откладкіпервого яйця. Тому пташенята в гнізді бувають разновозрастние.Викармлівают їх обидва члени пари. Повністю оперяються пташенят серпні і в різні числа цього місяця піднімаються накрило. У вересні починається відліт, який продолжаетсяі в жовтні. Велика полярна чайка - енергійний хіщнік.Она харчується яйцями, пташенятами і дорослими птахами мелкойі середньої величини як на пташиних базарах, так і в тундре.Кроме того, годується морськими викидами, залишками кітобойногопромисла, падлом, рибою, водними безхребетними, а такжеягодамі. Селячись поблизу від пташиних базарів і колонійгагі, становить серйозну загрозу для їхніх мешканців.

Чайкабуроголовая/ Larus brunnicephalus

В Центральній Азії зустрічається буроголовая чайка, що нагадує звичайну чайку, але крупніше останньої, з блідо-бурою головою і темнішими первостепеннимімаховимі. Гніздиться по озерам в альпійській зонегор, на висоті приблизно від 3500 до 4000м.

Чайкабуроголовая

Чайкавілохвостая/ Xema sabini

Ввисокоарктіческіх широтах обох півкуль встречаетсяодін з дрібних видів чайок - вілохвостая чайка, імеющаяхарактерний вилоподібно вирізаний хвіст. За образужізні нагадує інших дрібних чайок і тільки кріком- крячок.

Чайкавілохвостая

Чайкамалая/ Larus minutus

Малаячайка найдрібніша з наших чайок, важить 100-150 г. Від інших чайок відрізняється також і забарвленням оперенія.Спіна, плечі і верхня сторона крил дуже светлогоголубовато-сіруватого кольору. Поперек крила і позаднему його краю білі смужки. Испод крила шиферно-серий.Остальное оперення чисто-біле з рожевим налетом.Распространена мала чайка від островів Велікобрітанііна заході майже до Охотського моря на сході, нодалеко не скрізь. Вона гніздиться в умереннихчастях Європи, потім після деякої перерви -в північній половині Казахстану і в значітельнойчасті Західного Сибіру.

Чайкамалая

Затемвновь відсутня і з`являється на місце гніздування в Прибайкалля, в басейні верхньої і середньої Олени, в Східній Монголії далі на схід майже до Охотського моря. Крім етіхтрех великих ділянок, вона зустрічається місцями совсемкрошечнимі острівцями, хоча був відсутній на величезних пространствах.Почті усюди - перелітний птах. Основні зимівлі лежатна заході - в області Середземного і Чорного морів. Вменьшем кількості зимує також по берегах Балтійскогоі Північного морів, у островів Великобританії, на півдні Каспію, в Японії і Південному Китаї. Селиться на заболочених участкахозер і болотах з вікнами води. Поза гніздовим часом держітсякак на прісних водоймах, так і на морському узбережжі. Прілетаетмалая чайка пізніше більшості інших чайок і крячків, з кінця березня до середини травня. Приступає до размноженіюбольшей частиною на третьому році життя. Гніздиться колоніяміот декількох пар до 50 і навіть декількох сотень пар, частосовместно з білокрилий крячки. Гнізда розташовуються наоткритом солончаку, серед осоки та очерету, на купині, тростніковихнастілах і т. Д. Гніздо являє собою або небольшуюямку з мізерною вистилки з сухих травинок, або ж сравнітельнобольшую споруду з сухих стебел і листя водних растеній.Размери гнізда: діаметр гнізда 17- 30 см, іноді до 55см, діаметр лотка 10-12 см, глибина лотка 3,5 см. Гнездостроят обидва члени пари. В кінці травня - першій половині іюняможно виявити повні кладки. У кладці найчастіше бивает3 оливково-зелених яйця з плямами. Розміри яєць: 39-42X 29-31 мм. Насиджують обоє батька протягом 23 днів, починаючи з відкладання першого яйця. У віці 21-24 днеймолодие піднімаються на крило і разом з батьками оставляютместа гніздівель. В кінці липня і не пізніше початку Августана дорослих відбувається линька і починається постепеннийотлет. Малі чайки харчуються переважно комахами, яких ловлять на льоту, як ластівки, полюючи зазвичай надводой. Іноді вони збирають їх з води або ловлять мелкіхрачков на мілководдях. На зимівниках в кормовому раціонезаметное місце займає дрібна риба.

Чайкамалая китайська/ Larus saundersi

Чайкамалая китайська зустрічається у внутрішніх областяхСеверного Китаю. Вона трохи крупніше малої чайки, з сильним коротким чорним дзьобом. Селиться в основномпо річках і тільки залітає до моря.

Чайкамалая китайська

Чайкамалая полярна/ Larus glaucoides

Варктіческой частини Америки, в Гренландії і Ісландіігнездітся мала полярна чайка. За забарвленням опереніяочень схожа на бургомістра, але відрізняється від негоотносітельно більш довгими крилами і помітно меньшіміразмерамі.

Чайкамалая полярна

Відео: Годування ручних чайок в Приморську / Feeding seagulls in Primorsk

Чайкабольшая морська/ Larus marinus

Большаяморская чайка одна з найбільш великих чайок, весее становить 1300-2250 р Вона досить тяжеловеснав польоті, голос гучний, басовитий, хоча в основномсходен з криком інших великих чайок. Забарвлення опереніябелая, за винятком аспидно-чорної спини і черноватихкрильев. На кінцях першорядних і второстепеннихмахових є білі плями. Поширена морскаячайка в північній частині Атлантичного океану отГренландіі і Нової Шотландії до Лабрадору в Америці, в Ісландії, Скандинавії, Британії, Франції, Балтійскомморе. В Росії зустрічається на Мурманськом узбережжі і прілегающіхостровах, на Каїна, на схід до Вайгач і, битьможет, до дельти Печори.

Чайкабольшая морська

Відео: Чайка

З північних частин ареалу на зиму відлітає на південь, достігаяСредіземного моря. У південних частинах робить лише незначітельниекочевкі. Описуваний вид - чисто морський птах. Населяетскалістие морські узбережжя і тільки іноді берега озер.Вне гніздовим часом тримається на морі поблизу узбережжя, зрідка залітає на прісні внутрішні водойми. Прілетаетна гніздування велика морська чайка порівняно рано: в Балтійському морі в березні, на півночі в квітні. Появляетсяпарамі, які у неї, мабуть, постійні. Гнездітсяобично колоніями по кілька десятків пар. Статева зрелостьнаступает на третьому році життя. На початку травня наблюдаютсябрачние гри і незабаром будівля гнізд. Останні располагаютсяна скелях або плоскому березі, часто у високій траві. Строятсяоні з гілочок, трави, водоростей, вистелені зазвичай пір`ям, іноді обкладені по краях камінчиками, уламками Раковини т. Д. Розміри гнізда: діаметр гнізда 60-70 см, висотагнезда 15-20 см, діаметр лотка 20-25 см. Яйця в чісле2 -5, найчастіше 3, відкладаються в травні - червні. Окраскаіх від сірувато-охристой до оливково-бурого з темними пятнамі.Размери яєць: 67-83 х 50-56 мм. Насиживают обидва родітеляв протягом 26-30 днів, починаючи з відкладання першого яйца.Поетому пташенята вилуплюються неодночасно. Поява птенцовна Мурманськом узбережжі відбувається в другій половінеіюня і початку липня. Вигодовують їх обоє батьків начинаяс другого або третього дня після вилуплення. Годують іхполупереваренной відрижкою, яку кладуть перед птенцом.Развіваются пташенята порівняно повільно. У недельномвозрасте у них з`являються пеньки, у віці 25 днів -перовой наряд, в якому зберігаються тільки залишки пуха.На крило пташенята піднімаються у віці близько 45 днів, але добре літати починають лише приблизно в двухмесячномвозрасте. Але і після цього виводки тримаються разом доотлета або откочевки. Весь період розмноження на Мурманскомпобережье займає в загальному близько трьох місяців: з середінимая до середини серпня. Осінній відліт в північних частяхареала відбувається у другій половині серпня - вересні, в південних - в листопаді. Повна, послебрачная линька начінаетсяв червні і закінчується у вересні. Велика морська чайка- всеїдний птах з великою схильністю до хіщнічеству.Пітается рибою, в тому числі досить великої, яйцями, пташенятами і дорослими птахами, особливо що живуть на птічьіхбазарах (Кайра, моевки і ін.). Поїдає також лемінгів, падло і всякого роду покидьки, водних ракоподібних, морскіхежей і, нарешті, ягоди. Рибу сама чайка ловить неохоче, а зазвичай збирає на місці рибних промислів. Риба, птенциі яйця морських птахів служать головним кормом і для птенцов.В гніздовий час годується в прибережній смузі моря ина берегах, в решту часу - на море.

Чайкаморская тихоокеанська/ Larus schistisagus

Морскаятіхоокеанская чайка. На морських узбережжях Далекого Сходу від Коряцького узбережжя Берингової моря кюгу до Північної Японії живе близький вид - тіхоокеанскаяморская чайка, яку деякі автори об`едіняютдаже в один вид з великою морською чайкою. Вона мельчепоследней (вага 1200-1800 г), помітно світліше її, але в біології має багато подібного.

Чайкаморская тихоокеанська

Чайкареліктовая/ Larus relictus

Реліктоваячайка її озерної чайки, але менше реготуна. Концикрильев і вузькі облямівки на перших махових перьяхчерние. Навколо очей яскраві білі кільця. Дзьоб і ногікрасние. Реліктова чайка по суті була зановооткрита в 1969 р казахським орнітологом Е. М. Ауезовимна озері Алаколь. До цього єдиний екземпляретой птиці з Центральної Азії брали за подвідізвестних видів, за гібрид, за відхилилася особь.Вияснілось, що ще одна колонія реліктових чаексуществует далеко від першої - на Торейскіх озерахв Забайкаллі.

Чайкареліктовая

У цих двох колоніях чисельність птахів, що гніздяться в разниегоди коливається від декількох десятків до 300 пар. Частогнезда гинуть під час штормів, або птиці по непонятнимпрічінам раптом їх кидають. В окремі роки Чайка не гнездятсявообще. Вважається, що в світі існує всього 600 800пар реліктових чайок. Можливо, цей вид гніздиться ещегде-то по озерам в Західному Китаї. Де зимує, неізвестно.В зимовому вбранні цих чайок дуже легко сплутати з блізкімівідамі. Гнізда у реліктових чайок дуже прості. Яйця откладиваютсяв початку - середині травня. Забарвлення яєць незвичайна для чаек- білувато-оливково-глиниста з темними і світлими пятнамі.Насіжіваніе триває 24-26 днів. Пташенята покриті білим пухом.Реліктовая чайка - одна з рідкісних птахів світу. Внесена вКрасном книги Міжнародного союзу охорони природи, Россиии багатьох інших країн. Її категорично заборонено стріляти, колекціонувати, обмежені перевезення будь-яких матеріаловіз країни в країну.

Чайкасеребрістая/ Larus argentatus

Серебрістаячайка одна з наших великих чайок. За величиною онанемного поступається лише великий морський чайці, бургоміструі мартин каспійський. Важить від 700 до 1800 г.Как і інші чайки пов`язана з водоймами. Добре плаває, лише трохи занурюючись у воду. У ісключітельнихслучаях пірнає. Політ легкий, зазвичай спокійний, з рідкісними помахами крил, але при преследованіідобичі, відбиранні видобутку у інших птахів і дракахможет бути дуже маневреним.Іноді ширяє, і досить довго, використовуючи воздушниепотокі. По землі пересувається легко, тримаючи туловіщепочті горизонтально, при необхідності швидко бегает.Крічіт по-різному: найчастіше, закидаючи голову, птах видає гучний регочучий звук, за которийместамі її називають реготунів.

Чайкасеребрістая

Сильна, смілива, агресивна чайка з яскраво вираженниміповадкамі хижака. Як і у близьких родичів, оперення унеё біле, за винятком блакитно-сірою спини і крил-кінці останніх чорні, з білими верховими і предвершінниміпятнамі. Срібляста чайка поширена дуже широко: в північних і помірних широтах східного і западногополушарій. Гніздиться в Європі і Азії від побережжя і острововСеверного Льодовитого океану до Середземного моря, МалойАзіі, Закавказзя, Ірану, Середньої Азії, Синьцзяна, Монголії, а також на Азорських, Канарських островах і островах Мадейри-в Америці - від островів Північного Льодовитого океану наюг до північних частин Британської Колумбії і звідси до областіВелікіх озер. У південних частинах ареалу живе осіло або совершаетнебольшіе кочівлі, в північних - перелітний. Зимує побережіть Балтійського, Північного морів, біля берегів Великобританії, на Середземному, Чорному, Каспійському морях і на південь від до севернихрайонов Африки, Індії та Індокітая- в Америці - до Мексики, Флориди і Антильських островів. Селиться по великих річках, особливо в їх низов`ях, морським і океанічним узбережжям, по прісним і солоних озер, частіше рибним, але нерідко і в видаленні від останніх на кілька десятків кілометров.Зімуют перелітні птахи на морських узбережжях. На местагнездованія сріблясті чайки прилітають рано, до вскритіяводоемов, коли з`являються перші проталини. На півдні нашоїкраїни це спостерігається в березні, на півночі - в травні. Вскорепосле прильоту вони приступають до будівництва гнізд. Гнездятсяколоніально і рідко одиночними парами. Чисельність колонійвесьма різноманітна, від декількох пар до кількох сотенпар. Характерно, що, на відміну від багатьох інших істінноколоніальних птахів, гнізда їх розташовуються в некоторомотдаленіі один від одного, зазвичай на відстані 3-5 і болееметров. У будівництві нового гнізда або ремонті старогопрінімают участь як самець, так і самка. Весь цей процессзанімает приблизно три дні. Залежно від географіческогоположенія місцевості відкладання яєць відбувається в періодот кінця квітня до початку червня. У повній кладці содержітсяот 1 до 4, частіше 3 яйця коричневого, коричнево-оливкового, а іноді і блакитного кольору з темними плямами і плямами, що згущаються у тупого кінця. Розміри яєць: 65-81 х 41-54мм. Яйця відкладаються з проміжком в 1-2, рідше 3 дня.Насіжіваніе, в якому беруть участь обидва члени пари, починається з відкладання першого яйця і продовжується 26-29дней. Протягом усього цього часу гніздо ні на мінутуне залишається порожнім, ймовірно, через острах сусідів. Насіжівающіептіци змінюють один одного кілька разів на день. У времянасіжіванія птах перевертає яйця своєрідним двіженіемног і тулуба, не вдаючись до допомоги дзьоба. Пташенята вилупляютсябеспомощнимі, не харчуються і нерухомо лежать в гнізді, але вже на другий день при появі небезпеки вони покідаютгнездо і ховаються поблизу в траві. Нормально ж оніоставляют гнізда у віці 3-4 днів і тримаються вблізініх виводками. При небезпеки біжать до води і упливают.Уже з другого дня життя пташенята вимагають їжу у родітелей.Последніе годують їх відригнути кормом, який взрослаяптіца тримає в дзьобі, а пташеня відриває невеликі шматочки проковтує їх. Батьки ретельно охороняють гнездоі, проте, бувають випадки, коли сусідні птиці поедаютптенцов. Протягом приблизно 10 днів пташенята тримаються насушити, а потім поступово переміщуються на воду, де проводятбольшую частину доби. У віці близько півтора месяцевоні досягають ваги дорослих і починають потроху летать.В липні - серпні молоді стають льотними. Тиждень-полторипосле цього вони продовжують триматися виводками, але затемпереходят до самостійного життя, збираючись на ночлегбольшімі групами. У цей час у них починаються кочівлі, які поступово збільшуються. Восени молоді чайки могутбить зустрінуті за сотні кілометрів від місця гнездованія.Вскоре починається відліт птахів, який в різних частяхареала падає в основному на вересень - жовтень. Повна, послебрачная линька починається в червні і заканчіваетсяк жовтня. Срібляста чайка - всеїдний птах. Вона кормітсярибой, молюсками, крабами, голкошкірими, дрібними гризунами, яйцями і пташенятами різних птахів, комахами, відходами рибнихпромислов, падлом, різними ягодами. Поселяясь поблізостіот риборозплідників, на околицях пташиних базарів, в господарствах для полювання, вона може завдавати певної шкоди. Винищенням мишевіднихгризунов і шкідливих комах приносить велику користь.

Чайкасерокрилая/ Larus glaucescens

Вобласті Берингової моря в Північній Америці обітаетсерокрилая чайка, яка проникає до нас на восточнуючасть Камчатки і Командорські острови. Дуже похожана велику полярну чайку, але темніше і размераміменьше.

Чайкасерокрилая

Чайкасізая/ Larus canus

Сізаячайка по загальному вигляді й фарбуванню дуже схожа насеребрістую чайку, але майже вдвічі менше неї: весіт315-600 р Поширена в північних частинах Європи, Азії та Північної Америки, але лише місцями заходітв тундру: на Мурманськом узбережжі, по великим севернимрекам і на Анадирі.На південь йде до Англії, НДР і ФРН, Прибалтики, досредней смуги Росії, низин Волги, СеверногоКазахстана, Прибайкалля, на схід - до Охотскогоморя.

Чайкасізая

Крім того, ізольоване гніздування зазначено для горнихозер Закавказзя і прилеглих частин Туреччини і Ірану. Перелетнаяі птах, що кочує. Основні зимівлі розташовані на побережьеКаспійского, Середземного морів, в Малій Азії, Китаї і Японії, в Америці - до південної Каліфорнії. Населяє большіерекі і озера, навіть болота, а також морські побережья.Весной сизі чайки прилітають в південні частини ареалу і наМурманское узбережжі в березні і квітні, в пониззя севернихрек - в травні та на початку червня. Летять зазвичай невеликими стайкаміот 3-8 до 30-50 птахів. Гніздяться як окремими парами, так і колоніями від 6-8 до 70 пар. Часто селяться совместнос річковими чайками, чорними крячки, іноді з малими чайкамі.Гнезда влаштовують на скелях, острівцях, річкових косах, зазвичай на підвищеннях, купинах серед води, наносах плавця, на очеретяних плотах і т. П. Повні кладки, зазвичай із3 яєць, бувають в червні. Яйця оливково-сірого кольору з черноватиміпятнамі. Розміри яєць: 51-61 X 38-43 мм. Откладиваютсяоні з проміжком в I-2 дня. Насиживают обоє батьків напротязі 25-26 днів. Вилуплення пташенят на Мурманськом побережьепроісходіт в другій половині червня - початку липня, в Казахстане- в травні - початку червня. Пташенята, що вилупилися залишаються вгнезде 3-5 днів, а потім тримаються поблизу. Вони оченьподвіжни, від небезпеки рятуються втечею, ховаються утягнути або біжать до води і залишають Україну. Батьки дуже прівязаник пташенятам і енергійно їх захищають. Приблизно в месячномвозрасте пташенята надягають перовой наряд і незабаром начінаютлетать. Розвиток пташеняти від початку насиджування яйця допод`ема на крило займає 57 - 60 днів. У колоніях сізихчаек відзначається досить висока загибель яєць і пташенят, головним чином від різних хижаків. У серпні летниемолодие разом з дорослими групуються в зграйки і начінаютвесті кочовий спосіб життя. Поступово ці кочівлі переходятв відліт, який відбувається у вересні і жовтні. Пітаетсясізая чайка різноманітними кормами - рибою, разлічниміводнимі безхребетними, наземними комахами, мишевіднимігризунамі, ягодами. Винищуванням шкідливих комах і гризуновпріносіт безсумнівну користь.

Чайкасредіземноморская/ Larus melanocephalus

Средіземноморскаячайка в загальному подібна до звичайної чайкою, але несколькокрупнее, з помітно сильнішим дзьобом. Крім того, в шлюбному вбранні голова не темно-коричнева, а блискучо-черная.Іная і забарвлення махових - у дорослих первостепенниемаховие білі, без темних вершин. Зустрічається у Східній Середземномор`ї від Греції і Добруджі досеверного узбережжя Чорного моря і Малої Азії. Перелітний птах. Зимує на Чорному, Азовському і Средіземномморях, а також в Передній Азії. Гніздиться колоніяміпо берегах солоних і прісних водойм, поблизу моря на морських узбережжях. Взимку тримається в прібрежнихучастках моря.Харчуються чорноголові чайки як дрібною рибою і морскімібеспозвоночнимі, так і наземними комахами, которихдобивают на ріллі і встепі, відлітаючи за кормом на відстань до 70-80 км від гнізд. Знищенням вреднихдля сільського господарства комах приносять большуюпользу.

Чайкасредіземноморская

Чайкатонкоклювая/ Larus genei

Тонкоклюваячайка за величиною і забарвленням дуже схожий на обикновеннуючайку, але відрізняється від неї відсутністю темної шапочки, блідою забарвленням мантії, рожевим відтінком опереніябрюшной боку і більш довгим тонким дзьобом. Распространенот західних узбереж Чорного моря і Малої Азіік схід до Східного Ірану, Пакистану.

Чайкатонкоклювая

У країнах колишнього СРСР населяє узбережжя Чорного, Азовського, Каспійського морів і деякі озера Казахстану. Частічнооседлая, частково перелітний і птах, що кочує. Зімуетв Північно-Західній Африці, Середземномор`ї, на Мекранскомпобережье і Південному Каспії. Гніздиться переважно наморскіх узбережжях і на великих солоних і солоноватихозерахвсередині материка. Селітсяколоніямі, іноді по багато сотень особин разом, располагаягнезда виключно на островах і рідше на багнистих побережьях.Пітается тонкодзьобого чайка переважно дрібною рибою різними безхребетними, як водними, так і сухопутнимі.В гніздовий період в значній кількості ловить разлічнихсухопутних комах, переважно саранових, за которимілетает далеко в степ.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Семействочайковие / laridae