animalukr.ru

Щиголь / carduelis carduelis

Відео: Щиголь 1 Carduelis carduelis

Щегол- одна з найкрасивіших і часто зустрічаються птахів нашіхлесов. Він дрібніше і стрункіше горобця, важить около20 р оперенні щигля впадають в очі красниелоб і горло, а також яскраво-жовті смужки на чернихкрильях. Спина коричнева, коричневий відтінок заметені на грудях. Тім`я, потилицю і скобочки навколо белихщек чорні. Самка забарвлена схоже з самцем, але чутьпобледнев.Щиголь поширений по всій Європі, Північній Африці, Малій і Передній Азії, в Сибіру на схід від Красноярська, далі в Азії до Західних Гімалаїв і Пакистану.

Щиголь

Відео: szczygie (Carduelis carduelis), European Goldfinch, Stieglitz, Чорноголовий щиглик

Населяє щиглик деревні насадження культурного ландшафту, розріджені ліси, тугаи і заплавні ліси. Особливо онлюбіт відкриту місцевість з гаями й перелісками, з большіміфруктовимі садами і заростями бур`яну по сусідству, де священики він охоче годується. Восени і взимку щиглики ведуткочующій спосіб життя, далеких перельотів НЕ совершают.Весеннее пожвавлення в стайках кочових щиглів наступаеточень рано, в лютому. На початку квітня зграйки разбіваютсяна пари і займають гніздові ділянки. Будувати гнездащегол приступає досить пізно, коли починають пушітьсятополя і верби, т. Е. На початку - середині травня. Ніжним імягкім пухом цих дерев він викладає лоточок гнезда.Гнездо - майстерне споруда у вигляді чашечки з дуже плотнимістенкамі з тонких стеблинок і корінців, скрепленнихпаутіной. Усередині рясно вистелено рослинним пухом спрімесью кінського волоса, вовни та пір`я, а зовні обложенокусочкамі моху, тим же пухом, обривками берести і лішайнікаміпод загальний тон дерева. Розташовується воно на горізонтальнихсуках далеко від стовбура і зазвичай високо від землі. За окончанііпостройкі гнізда самка приступає до відкладання яіц.Полная кладка містить 4-6 блакитних яєць з фіолетовиміпятнамі і штрихами. Насиджує одна самка протягом 12-13дней. Пташенята перебувають у гнізді 13-15 днів, і родітелівикармлівают їх переважно комахами, головним образомтлямі. Виліт пташенят спостерігається в другій половині іюня.Вилетевшіх пташенят батьки продовжують підгодовувати напротязі 6-8 днів, а потім приступають до другої кладке.В центральних і південних частинах ареалу щиглі, як правило, виводять пташенят двічі на літо. З половини літа вивадкісбіваются в зграї, які у вересні нерідко увелічіваютсядо кількох сотень птахів. Ці зграї кочують восени і зімойв околицях гніздування по садам, паркам, гаях, частічноотлетая в більш південні області. Щиглики харчуються насінням, пташенят вигодовують комахами. Винищенням вреднихнасекомих, особливо попелиць, а також знищенням насіння сорняковеті птахи приносять користь сільському господарству.

Відео: Чорноголовий (звичайний) щиглик навесні в саду [Carduelis carduelis]

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Щиголь / carduelis carduelis