animalukr.ru

Австралійський очковий пелікан (лат. Pelecanus conspicillatus)

Австралійський очковий пелікан (Pelecanus conspicillatus. (Temminck, 1824)) - птах родини Пеліканова зустрічається практично на всій території Австралії, в Новій Гвінеї і західній частині Індонезії. Поодинокі випадки прильоту австралійського пелікана зареєстровані в Новій Зеландії, а також на островах заходу Тихого океану (Палау, Фіджі і ін.).




На відміну від всіх інших сучасних видів пеліканів, ділянка голої шкіри навколо ока у австралійського пелікана відділений від оголеної шкіри основи дзьоба пір`яний перемичкою, що утворює своєрідні «очки», які є характерною ознакою виду, звідси і назва - "очковий.




Цей вид потрапив в Книгу рекордів Гіннесса як птах з найбільшою довжиною дзьоба щодо довжини тіла.



Австралійський очковий пелікан є найбільшою літаючим птахом Австралії. Середні розміри у цього виду становлять: розмах крил від 2,5 до 3,4 метра. Вага - від 5 до 6,8 кг (зареєстрований рекорд - 8,2 кг) - довжина тіла 1,6 - 1,9 метра-довжина дзьоба 40-50 см.




Як і всі представники свого сімейства австралійський очковий пелікан має чорно - біле забарвлення: тіло біле, крила і хвіст чорні, ноги сіро-блакитні.
Очі у австралійських пеліканів коричневі з білою окантовкою.



Нижня щелепа пелікана складена з двох тонких рухомо зчленованих кісток, до яких кріпиться горловий мішок. Цей шкіряний міхур під дзьобом вміщує 9-13 літрів води.




Утримати в дзьобі більш велику здобич їм допомагає невеликий «гачок», розташований на кінчику верхньої щелепи.



Скелет австралійського пелікана надзвичайно легкий (завдяки порам і повітряним порожнинах всередині кісток), і становить менше 10% від загальної ваги тіла.



Ці великі пелікани гніздяться поодиноко на океанічному побережжі, по берегах озер, боліт або на маленьких піщаних острівцях в Австралії і Тасманії. У гніздовий період їх часто спостерігають в Новій Гвінеї.




Раціон харчування цих птахів досить різноманітний, в нього можуть входити як характерна для всіх пеліканів риба, так і ракоподібні, амфібії, невеликі черепахи.







При нестачі звичайного корму, за деякими спостереженнями, австралійські пелікани можуть ловити, вбивати і поїдати чайок і каченят. Чайок пелікани тримають під водою до тих пір, поки ті не захлинаються, а потім їдять їх, починаючи з голови. Також австралійські пелікани можуть відбивати видобуток у інших птахів.




Зазвичай пелікани полюють невеликий зграєю. Стрімко спустившись на воду пелікани починають активно плескати крилами по воді, тим самим заганяючи залякану рибу до мілководдя або в пастку. А потім швидко занурюють свої величезні дзьоби в воду і використовують горловий мішок як мережі.






Щоб позбутися від зайвої води в мішку, пелікан притискає дзьоб до грудей, що сприяє витісненню води, але і призводить видобуток в підходяще для ковтання положення. Ковтає він не все відразу, а по черзі, невеликими порціями.





Австралійський пелікан є високомобільних птахом, яка здатна перелітати на великі відстані в пошуках придатних водойм і їжі. Австралійський пелікан не здатний на тривалий маховою політ, але, в разі ширяння, може перебувати в повітрі безперервно більше доби, покриваючи при цьому сотні кілометрів. У вільному польоті ці птахи в повній мірі використовують термальні потоки повітря для підйому і подальшого підтримання оптимальної висоти польоту.




Зазвичай австралійські пелікани літають на висоті близько 1000 метрів, але були зареєстровані випадки їх підйому на висоти до 3 км. Переміщаючи в паренні від одного термального потоку повітря до іншого, пелікани можуть покривати великі відстані з мінімальними зусиллями, розвиваючи швидкість до 56 кілометрів на годину.


Звичайні звуки, які видає цей пелікан - глибокий грудний рокіт.




У австралійського пелікана спостерігається статевий диморфізм: самці трохи більше самок.




Для розмноження австралійські пелікани утворюють колонії чисельністю до 40000 особин. Зазвичай такі гніздові колонії розташовуються на островах або на ізольованих ділянках узбережжя. До гніздування австралійські пелікани можуть приступити в будь-який період року в залежності від погодних умов. Визначальним фактором є кількість опадів.







Початок шлюбного періоду пеліканів видає яскраво-рожеве забарвлення дзьоба і жовтуватий відтінок горлового мішка. Триває це недовго - з початком висиджування всі яскраві фарби пропадають.

Самки самостійно споруджують гнізда у вигляді невеликого поглиблення в землі, засіяна старими пір`ям і гілками. Буквально через пару днів після закінчення його будівництва самка починає відкладати яйця. Проміжок між кладками досягає приблизно 2-3 днів. Загальна кількість яєць в гнізді - не більше трьох.


Висиджування займаються обоє батьків. Воно триває близько місяця, після чого на світ вилуплюються сліпі і голі пташенята. Через 8-10 днів вони починають покриватися пухом і на 20-й день залишають гніздо. Пташенята-підлітки відправляються в «ясла», що представляють собою невеликі однорідні групи чисельністю не більше 100 особин. Тут вони перебувають до 2-2,5 місяців, після чого вже готові приступити до польоту.



Основним природним обмежуючим фактором для австралійського пелікана є ступінь забезпеченості придатними для життя водоймами. Так, наприклад, під час заповнення водою западини озера Ейр в 1974-1976 рр. майже вся популяція австралійського пелікана була сконцентрована в цьому районі, а на узбережжях континенту спостерігалися лише поодинокі особини. Коли ж озеро Ейр знову висохло, зграї пеліканів швидко повернулися на морські узбережжя, а окремі групи в той період були помічені в Новій Зеландії, на острові Різдва і архіпелазі Палау.

У дикій природі цей птах живе в середньому 10-25 років.






наукова класифікація


царство: Тварини
Тип: Хордові
клас: Птахи
загін: пеліканообразних
сімейство: Пеліканова
рід: Пелікани
видАвстралійський пелікан (лат. Pelecanus conspicillatus)


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Австралійський очковий пелікан (лат. Pelecanus conspicillatus)