animalukr.ru

Бурі медведі- володарі тайги

Зміст статті

Бурі ведмеді ставляться до сімейства ведмежих, існує кілька підвидів бурих ведмедів - грізлі, Кадьяк, європейський і сибірський бурий ведмідь, а також гімалайський бурий ведмідь. Давайте подивимося на фото бурих ведмедів і дізнаємося про них детальніше.

Скептики, коли заходять розмови про незвичайні явища, стверджують, що люди плутають снігову людину саме з гімалайським бурим ведмедем. Всі представники бурих ведмедів - люті і небезпечні хижаки, з якими навряд чи можуть змагатися інші м`ясоїдні тварини.

Сибірський бурий ведмідь - господар російської тайги.
Сибірський бурий ведмідь - господар російської тайги.

Ми детально поговоримо про сибірському і європейському ведмедів. Між цими хижаками не багато відмінностей, тому їх з легкістю можна розглядати як один євразійський підвид. У цьому підвиді на сьогоднішній день налічується близько 200 тисяч особин.

Зовнішній вигляд бурих ведмедів

Головною особливістю бурих ведмедів є вигнуті довгі кігті, причому на передніх лапах кігті довше, ніж на задніх. У довжину кігті з урахуванням викривлення досягають 7 - 10 сантиметрів. Самі кігті темні, але мають світлі кінчики. Також кігті можу бути по всій довжині рівномірно темного кольору.

Розміри цих хижаків варіюються в залежності від регіону проживання, віку і статі. Самки менше самців приблизно на 30%. Зростання в загривку бурих ведмедів коливається від 70 до 150 сантиметрів.

У довжину тіло становить 1,7-2,8 метра. Хвіст може бути невеликим або досить помітним - від 6 до 20 сантиметрів.

Риба для ведмедів - особливе ласощі (на фото - ведмідь грізлі).
Риба для ведмедів - особливе ласощі (на фото - ведмідь грізлі).

Якщо говорити про розміри, то найдрібніші представники сімейства живуть в Європі, а найбільші на Алясці і Камчатці. Тобто північні жителі мають більш масивні розміри. Вага бурих ведмедів, що мешкають в Європі, становить 400 - 480 кілограмів, а російські ведмеді важать до 600 кілограмів. У північних районах з суворим кліматом не буває бурих ведмедів вагою менше 500 кілограмів.

Максимально особини цього сімейства можуть важити 700 - 1000 кілограмів, але такі велетні зустрічаються вкрай рідко. Середня вага камчатських бурих ведмедів складає 600 кілограм. Найбільший ведмідь був зафіксований на Алясці, він важив 1150 кілограм.




Бурі ведмеді мають довгий густе хутро, при цьому на шиї помітна невелика грива. Взимку хутро стає ще густішою. На холці довжина шкури хутра досягає 11 - 12 сантиметрів. До літа хутро стає рідше і коротше. Линька відбувається в весняний і осінній час.

Розлючені Кадьяк щось не поділили між собою.
Розлючені Кадьяк щось не поділили між собою.

Після осінньої линьки бурі ведмеді залягають в барліг. Основне забарвлення бурий, але трапляються ведмеді з темнішими або, навпаки, світлими відтінками шкіри. У молодняку на грудях можуть бути видні світлі плями, які з віком зникають.

Місця проживання бурих ведмедів

Живуть бурі ведмеді в Росії, Словаччини, України та Румунії. Також до володінь цих хижаків відносяться Балкани, Карпати, Фінляндія і Швеція. Деякі представники зустрічаються в Італії. Чисельність бурих ведмедів в центральних районах нашої країни не перевищує 40 особин.

За улюбленою їжею - хоч на край водоспаду (на фото - американські грізлі).
За улюбленою їжею - хоч на край водоспаду (на фото - американські грізлі).

Харчування бурих ведмедів і їх спосіб життя

Бурі ведмеді ведуть одиночний спосіб життя. Пік активності у них спостерігається в ранкові та вечірні години. Влітку ведмеді збирають жир для зимової сплячки. Барліг ведмеді облаштовують обов`язково в сухому місці, наприклад, під корінням вивернутих дерев або буреломами. Деякі ведмеді засинають на зиму в печерах і ущелинах скель.




Сон у бурих ведмедів триває 2,5-6,5 місяців. Ведмедиці найчастіше засипають в листопаді, а прокидаються в квітні. Довше інших зимує ведмедиця з ведмежатами. Найкоротший сон у старих самців. За час сплячки ведмеді втрачають до 100 кілограм ваги, який вони накопичили за літо.

Гімалайський ведмідь відпочиває на галявині.
Гімалайський ведмідь відпочиває на галявині.

Сплять бурі ведмеді досить чутливо, їх нескладно розбудити. Прокинувся звір шукає іншу барліг, в якій можна буде продовжити сон. Якщо бурий ведмідь накопичив за літо мало жиру, то він прокидається від голоду і залишає свою барліг. Звірів, які шукають видобуток, називають шатунами. Такі ведмеді агресивні, вони нападають на все живе, жертвою може стати і людина, що опинилася на шляху.

Бурі ведмеді прекрасно бігають, вони розвивають швидкість до 50 кілометрів на годину. Також хижаки відмінно плавають і лазять по деревах. Бурі ведмеді мають величезну силу, одним ударом потужної лапи, вони можуть вбити великого бика.

Харчуються бурі ведмеді і тваринною і рослинною їжею, при цьому значно переважає саме рослинність. Жир влітку ведмеді накопичують, поїдаючи траву, ягоди, коріння, бульби і горіхи. Ці хижаки люблять кукурудзу і овес. Також в раціон входять і комахи - гусениці і мурахи. Жертвами ведмедиків стають бурундуки, миші і ховрахи. Улюблена страва - риба, причому ведмеді її ловлять дуже вміло. Ще ведмеді полюють на косуль і оленів. Цей хижак не гребує і падлом.

Розмноження і тривалість життя бурих ведмедів

Сибірський ведмідь і його потомство.
Сибірський ведмідь і його потомство.

Самки приносять потомство не частіше ніж один раз за 2 - 4 роки. Шлюбний період триває з кінця травня до початку липня. У цей час у самців максимально підвищується рівень агресії, вони часто б`ються між собою, завдаючи серйозні травми. Такі поєдинки навіть можуть закінчитися смертю одного з ведмедів.

Вагітність у самок бурих ведмедів має латентний період, тобто запліднена яйцеклітина може плавати в матці до 6 місяців і тільки в листопаді, коли ведмедиця лягає в сплячку, плід закріплюється на стінці матки. Дитинчата народжуються через 8 тижнів. Новонароджені з`являються на світ, поки їхня мати ще спить. Якщо самка не набирає необхідної ваги до періоду сплячки, то організм поглинає ембріон, і пологи не відбуваються.

В основному народжується два ведмедика, але їх може бути і більше - 3-5. Довжина тіла малюків становить 25 сантиметрів, а вага - 500 грам. Малюки повністю сліпі і глухі. Чути малюки починають на другого тижня життя, а бачити через місяць. Самка годує ведмежат молоком півтора року, але вже в 3 місяці малюки можуть їсти зелень і різноманітні ягоди.

Грозний Кадьяк.
Грозний Кадьяк.

Ростуть бурі ведмеді до 11 років. Молодняк залишається з самками до 4-х років, за цей період вони набираються необхідного життєвого досвіду. Статеве дозрівання у бурих ведмедів настає до 5-7 років. У дикій природі ці хижаки доживають в середньому до 30 років, а в неволі вони можуть прожити значно довше - 45-50 років.

Вороги бурих ведмедів

Найголовніший ворог в дикій природі - інший ведмідь. Одні підвиди полюють на інші, та й кревні родичі вбивають один одного. Дорослі самці часто вбивають меленьких ведмежат і поїдають їх. У таких випадках самки відважно захищають малюків, хоча під силу сильно поступаються самцям.

У гімалайського ведмедя чорне забарвлення і жовта пляма на грудях.
У гімалайського ведмедя чорне забарвлення і жовта пляма на грудях.

Хижі звірі нападають на бурих ведмедів досить рідко. Зграя вовків наважиться на такий крок лише під час серйозного голоду. А ось ведмежата, що залишилися без нагляду матері, можуть стати жертвою практично будь-якого хижака.

Люди все життя полювали на бурих ведмедів і найчастіше зі спортивного інтересу. Вважається престижним мати у себе вдома ведмежу шкуру з стирчать кігтями. На сьогоднішній день у багатьох країнах світу полювання на бурих ведмедів строго обмежена або зовсім заборонена.

У Європі, якщо бурий ведмідь завдає шкоди худобі, то держава виплачує його власникам компенсацію. Ці заходи покликані зберегти популяцію бурого ведмедя на належному рівні.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Бурі медведі- володарі тайги