animalukr.ru

Поторові, поторій (лат. Potoroidae)

Ви напевно не знаєте, що найменший представник сімейства кенгурових - це сумчастий кенгуровий щур, що відноситься до роду Bettongia.

Дорослі особини цього виду, бурого забарвлення звірята, схожі на великих гризунів або на мініатюрних валлабі, досягають розміру 30 - 40 см, а їх вага становить в середньому 1,2 - 1,6 кг. Ці милі пухнасті звірята - мініатюрна копія кенгуру.

В даний час цей вид кенгурових знаходиться на межі вимирання. Їм загрожують різні хижаки. Нещодавно природоохоронні організації Австралії серйозно зайнялися охороною кенгурових щурів. У Західній Австралії для звірків, а конкретно для одного виду- Woylie, створили невеликий заповідник - огороджену зону, де вони знаходяться у відносній безпеці.

Заповідник розташований в сухому лісі у гори Гібсон. Це в 350 кілометрах від Перта. Будували його два роки, і коштувало це 1,4 мільйона доларів США.

Тім Аллард, представник Управління охорони тваринного світу штату розповідає про заповідник: «Нижній край паркану лежить на землі, це не дозволяє лисицям проникати всередину, а тим, хто всередині, залишати обгороджену територію. Верхній край просідає вниз. Якщо хижак на нього заплигне, то наткнеться на електропроводи. Невеликий електрошок відразу відлякає його. Крім того, електропроводи під напругою не дозволяють видертися по забору ».

На заході Австралії поторові зникли кілька десятиліть тому. Тепер цю ситуацію намагаються змінити. На територію заповідника випускають кенгурових щурів зі спеціальними нашийниками.

«Якщо кенгуровий щур довгий час не рухається, то частота сигналу змінюється, і таким чином ми дізнаємося, що необхідно приїхати з перевіркою», розповідає еколог Бріоні Палмер, що працює в заповіднику. У майбутньому в заповідник планують заселити тварин дев`яти інших видів, що знаходяться в Австралії на межі зникнення. Серед них Білбі, валлабі і сумчасті мурахоїди.

Рід Bettongia пішов від архаїчної мускусною кенгурові щури, яка зараз представлена в Західній Австралії тільки одним видом Woylie. На відміну від своїх архаїчних предків кенгуровий щур за своєю будовою більше нагадує кенгуру, але від інших кенгуру вони відрізняються наявністю розвинених іклів.

Кенгуровий щур має масивні задні кінцівки, які витримують більшу частину ваги тварини. Передні лапи маленькі, проте з великими загнутими кігтями за допомогою яких звір може рити землю.

Пересуваються вони стрибками, що є характерною рисою для сімейства кенгурових.

Хутро кенгурові щури густий коричнево-сірого кольору, плавно переходячи в сірувато-жовтий на животі і грудях. Хвіст звірка товстий, покритий шерстю, довжина хвоста приблизно становить 30 - 36 см. Основною особливістю хвоста є те, що він чіпкий і за допомогою нього тварина може збирати і переносити будівельні матеріали для свого гнізда.

Раніше поторові були поширені на всій території Австралії, цей вид зустрічався на 60% території континенту. Тепер їх чисельність скоротилася і основними місцями проживання залишилися ліси південно-західній Австралії, де вони населяють близько 1% території.

Зменшення кількості звірків частково обумовлено перетворенням природних земель в фермерські угіддя. Однак основні вороги щурів це привезені на континент лисиці і собаки. А останнім часом до &ldquo-ворогам&rdquo- Bettongia додалися ще й бездомні коти.

За словами голови Управління охорони тваринного світу штату Західна Австралія Аттікуса Флемінга, в Австралії проживає до 20 мільйонів бездомних кішок. У середньому, вони вбивають до п`яти тварин за ніч. Тобто, якщо підрахувати, то щоночі вони вбивають мільйони тварин-ендеміків, тобто тих, які більше ніде не водяться, крім Австралії. Кожне таке тварина вважається національним надбанням континенту.

Точна кількість звірків ніхто не знає, але відомо що їх залишилося мало, тому цей вид занесений в червону книгу.

Тварина веде нічний спосіб життя, тому весь день воно проводить в гнізді. Кенгуровий щур нервовий і полохливий звір, він дуже активно захищає своє місце проживання. Однак деякі види, незважаючи на те, що їм доводиться конкурувати з кроликами за корм, можуть добре уживатися з ними і навіть займати їх нори. Харчуються щури в основному грибами, які забезпечують їх білком, також їдять коріння кущів, плоди дерев і навіть деяких комах.

Статевої зрілості самки досягають в 10 місяців, а самці пізніше у віці 13 місяців. Розмножуватися тварини можуть протягом цілого року. За один раз народжується одне дитинча, іноді два. Період вагітності триває 21 день, після народження малюк перебирається в сумку до матері, в якому знаходиться близько 3-4 місяців. Потім дитинча залишає сумку і живе з матір`ю в одному гнізді до тих пір поки наступний не покине сумку і не займе місце в гнізді. Самка в рік народжує двох дитинчат, а іноді при наявності корму і хороших умов - трьох.
Зазвичай тварини ведуть усамітнений спосіб життя, але такі види кенгурових щурів як Woylie збираються в колонії до 60 особин. Середній період життя звірів становить 4-6 років. Часто сумчастих кенгурових щурів плутають іншими щурами (стрибунами), що мешкають в Америці.

Наукова класифікація:
домен: Еукаріоти
царство: Тварини
Тип: Хордові
клас: Ссавці
загін: Дворізцеподібні
сімейство: Кенгурові щури (лат. Potoroidae (Gray, 1821))

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Поторові, поторій (лат. Potoroidae)