animalukr.ru

Жерлянкакраснобрюхая / bombina bombina

Відео: Краснобрюхая жерлянка (лат. Bombina bombina)

Жерлянкакраснобрюхая зверху світло-сірого, бурого ілічерного кольору з темними, рідше зеленими пятнамі.Брюшко яскраво-помаранчеве з синювато-чорними пятнамі.Кожа на черевці і на спині бугорчатая. Кінці пальців, якщо дивитися зверху, темні. У самців є внутренніерезонатори. Розміри краснобрюхой жерлянки ізменяютсяот 41 (в Румунії) до 60 мм (в Курській області) .По довжині самки більші за самців, а за вагою рівні ім.Вбрачное час самці мають чорні мозолі на Першотравня другому пальцях передньої кінцівки і на внутреннейчасті передпліччя. Поширена в Центральній та Східної Європі: на сході - до Уралу, на півдні-до Дунаю, на півночі - до Південної Швеції.

Жерлянкакраснобрюхая

Відео: Відео-енциклопедія України




Селиться на рівнинах, уникаючи гір. Живе в воді, найчастіше болотах, озерах, старицях, канавах, калюжах річкових заплав, на рисових полях. Віддає перевагу дрібні, добре прогреваемиеводоеми, вкриті ряскою, з глинистим дном. Піщаних берегових швидкої течії жерлянка не любить. Відсутня в солоноватихозерах. Протягом весняно-літнього сезону жерлянки могутсовершать переміщення з однієї водойми, в якому онікормятся, в інший на відстань до 700 м. Один з водойм, що відрізняється постійністю рівня води, стає дляполовозрелих тварин місцем нересту. Швидкість передвіженіяжерлянок в середньому 33 м на добу. Жерлянки активні притемпературі води від 10 до 30 °. Найбільша активність наблюдаетсяпрі температурі від 16 до 23 °. Бажана температура, встановлена експериментально, виявилася рівною 21 ° .Звичайно краснобрюхая жерлянка не буває особливо многочісленнойі становить лише невелику частку від загального колічествабесхвостих амфібій тієї чи іншої місцевості. Так, в Беловежскойпуще на її частку припадало 0,4%, а в Волзько-Камскомзаповедніке - 0,7%. У період розмноження, коли проісходітконцентрація дорослих тварин в нерестових водоймах, щільність поселення жерлянок різко зростає. Так, вВолжско-Камському заповіднику на 1 га водного дзеркала насчітивалідо 74 примірників (28% від загальної кількості земноводнихв водоймі). Після закінчення ікрометання, коли жерлянкірассеіваются по інших водойм, щільність їх поселеніясніжается майже в два рази, і в цей час вони составляютоколо 12% від загальної кількості водних амфібій. У зв`язкуз вирубкою лісів краснобрюхая жерлянка, ймовірно, продвігаетсяк північ, збільшуючись в деяких місцях в числі. У 40-хроках ХХ століття в десятки разів збільшилася чісленностьетого виду під Москвою. Індивідуальної ділянки обітаніякраснобрюхіе жерлянки не мають. В якійсь мірі можноговоріть про ділянку проживання популяції, що включає местазімовкі, нерестові і кормові водойми. В одному і томже водоймі відомі зустрічі одних і тих же мічених жерлянокв протягом 2-4 сезонів поспіль. Жерлянка годується переважно денні години. її "шлюбні пісні" слишатсятакже протягом усього дня, помітно стихаючи вночі. Однакона протягом світлого часу доби спостерігається три пікаактівності: з 11 до 12, з 16 до 17 і найбільший з 19до 20 годин. У міру зміни тривалості дня часимаксімальной активності жерлянок кілька сдвігаются.Міграціі відбуваються вночі при 92-100% відносної влажностіпріпочвенного шару повітря. Сеголетки, що виходять осеньюіз водойм, роблять пересування і вдень. Мешкаючи всюжізнь в водоймах, жерлянки значною мірою живуть зарахунок водних безхребетних, харчуючись ними більшою мірою, ніж зелені жаби, часто живуть з ними пліч-о-пліч. Так, в середній смузі нашої країни у ставкової жаби водниекорма складають 17%, у озерної - 23%, а у жерлянки -43%. У Передкавказзя у озерної жаби водні корми составляют12%, а у жерлянки 76%. Однак в різних місцях їжа жерлянкіне залишається однотипної. У Волзько-Камському краї і в Казахстаневодних тварин жерлянка поїдає менше - від 11 | до 30% .У Словаччини і в Передкавказзя в харчуванні жерлянки преобладаютдвукрилие, головним чином їх лічінкі- в Волзько - Камскомкрае і в Казахстані - жуки, а в Воронезькому заповедніке- дощові черв`яки. У середній смузі в зв`язку зі значітельнойролью в харчуванні жерлянки як наземних тварин, так іводних набір кормів у неї різноманітний і сумарний процентпреобладающіх компонентів не великий (50%). У Передкавказзя, де водні тварини грають провідну роль, спеціалізаціяв харчуванні зростає і частка домінуючих кормів оказиваетсяуже рівній 88%. Літаючі форми представлені в пітанііетого виду незначно (8%). Склад кормів у сеголетоктот ж, що і у дорослих, але переважають більш мелкіежівотние. Наповненість шлунка жерлянки НЕ превишает5-7% від ваги тіла, а восени знижується до 0,7% .На зимівлю з водойм жерлянки йдуть в Белгородскойі Курській областях в третій декаді листопада, в Волжско- Камському заповіднику на місяць раніше. Зимують на Сушево норах полівок, водяного щура, хохулі, в піщаних ямах, в пухкої наносний грунті по берегах водойм, під жілиміпостройка і в льохах. В околицях Володимира, Горького, в Смоленській області, під Києвом і в Казахстані ізвестнизімовкі в водоймах. У Волзько-Камському заповіднику жерлянкібилі знайдені в ямах на глибині 40-60 см разом з жабамітрітонамі. Над ямою розташовувався шар листя толщінойдо 40 см і шар снігу 83см. Пролжітельность сплячки у жерлянкіневеліка, близько 150 днів. Вихід із зимівлі в різних местахпроісходіт в другій половині березня - в кінці апреля.Спустя 15-20 днів після виходу з зимівлі у жерлянок наступаетперіод розмноження. Розпал струму буває після того, каксойдут талі води і зазеленіють луки. Голос - коротке, мінорний "ук" або "УНК". Токуючий самець лежітраспластавшісь на воді, час від часу передвігаясьтолчкамі. При крику тіло жерлянки вібрує і по водерасходятся кола. Перелякана жерлянка пірнає, але може"укать" і під водою. Голоси їх особливо інтенсівново час спарювання. Ікрометаніе розтягнуто і проісходітв протязі всього літа. Однак якщо судити по інтенсивності"співу", То в Середній Європі спостерігається двеволни спарювання: в кінці квітня і в середині травня. Междуетімі двома піками протягом приблизно тижня голосажерлянок чуються рідко. Так само рідко можна почути вони после20 травня. Зміна інтенсивності співу жерлянок совпадаетс ходом зміни температури. Мінімальна температура, при якій починають чутися їхні голоси, дорівнює прімерно14 °. Останні спаровуються жерлянки спостерігалися в Волжско- Камському заповіднику на початку липня. Самець під час спаріваніяохвативает самку попереду підстави стегон. Соотношеніеполов в розпал нересту близько 1: 1. Ікра откладиваетсяночью, порціями 2-80 штук. Загальна кількість ікринок, откладиваемиходной самкою, - 80 - 100 (до 300). В яєчниках жерлянкінасчіталі до 500 ікринок. Можливо, частина них рассасивается.Діаметр яйця коло 2 мм-діаметр ікринки - 7-8 мм. Дляоткладкі ікри жерлянка вибирає добре прогріваються мелководниеучасткі водойм, порослі рослинністю, яка служітместом прикріплення ікри, Ставкові і озерні жаби, що відкладають ікру одночасно з жерлянками, прідержіваютсяболее глибоких місць. Температура води в період ікрометаніяГоловастікі вилуплюються через 4-10 днів і мають дліну3,5-5 мм. Через 3-4 тижні довжина їх досягає 33-48 мм.Оні відрізняються широким хвостовим плавцем, так як держатсяне на мілководдях, а в товщі води і пересуваються на относітельнобольшіе відстані. За деякими даними, пуголовки жерлянок- хижаки, але охоче харчуються також і трупами жівотних.По іншими спостереженнями, вони харчуються водоростями. Смертностьяіц і личинок приблизно 46%. Розвиток пуголовків занімаетоколо 3 місяців. У Волзько - Камському краї сеголетки появляютсяв середині липня - початку серпня. В цей час їх дліна11,5-24,6 мм і вагу 0,4-1,4 м Через 2-2,5 місяця послеметаморфоза, до моменту виходу з водойм на зимівлю, розмір молодих тварин збільшується на 0,8-2 , 7 мм, Авес - на 0,3 м Під Москвою сеголетки становлять в августе96,9% популяції, однорічні - 2,1%, старші віки -1-3%. Основна маса цьоголіток гине в період виходана сушу і під час першої зимівлі, яку пережіваютвсего 2-6%. Однорічних жерлянок гине приблизно 40%, так що в природі більше двох років живуть лише немногіежерлянкі. У Волзько - Камському заповіднику серед повторновстреченних мічених жерлянок лише одна була обнаруженана п`ятому році життя. У неволі вони жили до 29 років. Наібольшаягібель жерлянок спостерігається під час зимівель і при перемещеніяхк ним і назад. Ікра і пуголовки гинуть при пересиханііводоемов. Вплив цих факторів визначає і ізмененіечісленності жерлянок по роках. Вплив хижаків наетот вид, цілком ймовірно, трохи, так каккожние залози жерлянки виділяють пінистий секрет - фріноліцін, який більш отруйний, ніж секрет інших наших амфібій, в тому числі звичайної жаби. Привозили з екскурсійв одному посуді з жерлянками звичайні тритони і остромордиелягушкі зазвичай гинуть через кілька годин. Несмотряна отруйні виділення, жерлянка все-таки стає добичейнекоторих тварин. Її поїдають ставкові жаби, вужі, гадюки, мала бугай, руда і мала біла чаплі, кваква, Сарич, малий підорлик, грач, сорокопуд-жулан, їжак і хорькі.Правда, у всіх випадках жерлянки складають незначітельнуюдолю в харчовому раціоні цих тварин і можуть счітатьсявинужденной їжею. Тільки у квакви зустрічальність етоговіда в шлунках досягає 5-25%. Потривожена жерлянкапрінімает специфічну позу, повертаючись на спину, прогинаючи її і вивертаючи кінцівки так, що становітсязаметной оранжеве забарвлення нижньої частини тіла. Цю окраскусчітают попереджає, що відлякує хижаків від ядовітогожівотного. Однак таку позу у краснобрюхой жерлянки не вдається спостерігати часто. Вона яскраво виражена у желтобрюхойжерлянкі.

Відео: криничку





Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Жерлянкакраснобрюхая / bombina bombina