animalukr.ru

Коата жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi) - один з чотирьох видів павукоподібних мавп. Мешкає на території Південної Мексики і до північних районів Південної Америки.

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)

У деяких підвидів є контрастні кола навколо очей. Кисті і ступні чорного кольору.

Струнка коата Жоффруа має довгий хвіст, яким вона прекрасно користується для пересування і хапальний рухів. Кінчик хвоста у цій мавпи дуже рухливий, з оголеним ділянкою на нижньому боці, що допомагає здобувати їжу.

На кисті цієї мавпи відсутній великий палець або він недорозвинений. Хапальну кисть коата Жоффруа використовує в якості гачка.

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)

Капюшон з вовни на щоках і маківці утворює трикутник над бровами мавпи.

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)

Що стосується забарвлення, то це золотиста, червона або темно-коричнева шерсть на тілі, причому груди і нижні кінцівки мають більш приглушений забарвлення, а кисті і стопи чорні.

Голова і тіло в довжину становлять до 63 сантиметрів, а хвіст - до 84 сантиметрів. Мавпочка при такій довжині має порівняно невелику вагу, - від 6 до 9 кілограм.

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)

Самці голосно подають сигнал за допомогою крику, який можна почути на відстань до п`ятисот метрів.




Безстрашні коати Жоффруа в бою з противником дуже люті. Вони атакують своїх ворогів сухими гілками дерев, при цьому риком і гавкоту.

Коати Жоффруа воліють вічнозелені тропічні і мангрові ліси, в яких можна сховатися від великих пернатих хижаків, таких як орли і яструби.

Дуже люблять ці грайливі мавпи горіхи, комах і пташині яйця. Для їжі вони вибирають ранковий час і ведуть денний спосіб життя.

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)

Коати можуть пересуватися тільки на задніх кінцівках або на всіх чотирьох. Такі мавпочки можуть легко перестрибнути на іншу гілку, що знаходиться на відстані дев`яти метрів від них. Стрибають коати і в вертикальному, і в горизонтальному напрямках.

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)




Найчастіше вони знаходяться на деревах. Якщо все ж мавпи спустяться на землю, то будуть пересуватися на чотирьох кінцівках з утворюючим дугу хвостом.

Сплять ці мавпочки на одному і тому ж дереві. Також вони не змінюють переваг і в маршрутах для пошуку корму. Протягом дня такі мавпи долають відстань у 1.3 кілометра в межах своїх кордонів.

Групи коат Жоффруа складають до ста особин, куди входять маленькі підгрупи з двох - восьми мавп. Всі мавпи поводяться між собою досить миролюбно і доглядають один за одним.
У зрілому віці самці залишаються в групі, а самки залишають її.

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)

У коат Жоффруа максимальні зміни в силі статевого потягу повторюються приблизно через двадцять днів. З них тільки два - три дні підходять для того, щоб можна було зачати дитинча. Народження відбувається у цій мавпи раз в два, а то і чотири роки.

Розмноження може відбуватися цілий рік. Після зачаття дитинча з`являється на світ через сім з половиною місяців.

Дитинча народжується чорненький і чіпляється за шерсть матері на животі. Уже до десяти місяців забарвлення змінюється і набуває красиві відтінки.

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)

Самка є дуже турботливою матір`ю. Вона годує свого активного і швидкого дитинчати, чистить його шерсть.

Коата Жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)

У неволі коата Жоффруа може прожити до двадцяти семи років, а на волі трохи більше.

Орли і яструби є природними ворогами мавпи. Місцеве населення також полює на коат Жоффруа заради їх м`яса. У деяких лабораторіях мавп використовують в біологічних і медичних дослідженнях.

Коата Жоффруа занесена в Червону книгу IUCN, як вразливий вид. Основна загроза - руйнування і втрата середовища проживання.

Наукова класифікація:
царство: Тварини
Тип: Хордові
клас: Ссавці
загін: Примати
сімейство: Павукоподібні мавпи

підродина: Atelinae

рід: Коати (Ateles)

вид: Коата Жоффруа (Ateles geoffroyi)


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Коата жоффруа (лат. Ateles geoffroyi)