animalukr.ru

Бамбуковий панда

Зміст статті

Як це не дивно, але про існування бамбуковій панди в Європі дізналися відносно недавно - в 1869 році. Протягом довгого часу точилися суперечки, чи є великий панда родичем єнотів або ведмедів. Генетичні дослідження показали, що ailuropoda melanoleuca відносяться до сімейства ведмежих. Його найближчий родич - очковий ведмідь з Анд.

Фото великої панди
Фото великої панди

Де живе велика панда?

Бамбукові панди мешкають в основному в декількох гірських районах на південному заході Китаю, де ростуть бамбукові ліси.

Що їдять панди?

Панда любить бамбук, хоча насправді це хижа тварина. У голодну пору року, коли поблизу немає їх улюблених ласощів, бамбуковий панда може харчуватися птахами і зміями.

Спосіб життя

Бамбуковий панда більшу частину часу проводить за поїданням молодих пагонів бамбука. Вони живуть в густих заростях, так що спостерігати за їхнім життям не так просто.

Велика проблема у відновленні популяції панд - це труднощі з їх розмноженням як в неволі, так і в умовах дикої природи. Це в доповненні до браконьєрства стало причиною їх швидкого вимирання.

Бамбуковий панда має середні по ведмежим мірками розміри і міцне будова. У бамбукового панди густе хутро з характерним біло-чорна забарвленням. Це фарбування ведмедя забезпечує хорошу маскування від хижаків у навколишньому середовищі в заростях бамбука і серед листя дерев.

Незважаючи на чималі розміри, ці тварини через хутра часто стають жертвами браконьєрів. Незважаючи на зусилля, що робляться по захисту цього виду популяція щорічно зменшується. Вважається, що в даний час в дикій природі живуть тільки 1200-1500 особин цих тварин.

Чи знаєте ви, що:

  • існує також червона панда;
  • до недавнього часу вважалося, що бамбуковий панда відноситься до єнотам;
  • панди дуже потайливі, і до сих пір достовірно невідомо, чи є вони нічними або денними тваринами. Невідомо також, як довго вони можуть жити в дикій природі, і впадають чи в сплячку;
  • у бамбукового панди на передніх лапах є додатковий кіготь, який допомагає їм захоплювати пагони бамбука;
  • панди найбільш активні на світанку і в сутінках;
  • бамбуковий панда по натурі одинак. Кожна особина займає територію в 4-6 км.кв;
  • панди рідко взаємодіють один з одним;
  • щоденний раціон панди включає 38 кг рослинної їжі;
  • бамбукові панди мешкають в лісах на висоті 1600-3500 метрів над рівнем моря (в зимовий період спускаються нижче - до 800 м над рівнем моря);
  • самець панди важче самки, але в іншому відрізнити їх один від одного досить складно;
  • бамбуковий панда любить лазити по деревах;
  • досягає статевої зрілості у віці 5-6 років;
  • шлюбний сезон з березня по травень;
  • число дитинчат може бути: 1-3, але виживає, як правило, тільки один;
  • тривалість життя: 20-30 років;
  • велика панда зображена на емблемі Всесвітнього фонду дикої природи.
  • Велика панда фото
    Велика панда фото

    Розміри бамбукового ведмедя

  • Висота в холці: 60-80 см;
  • довжина тіла: 1,2-1,5 м (голова і тулуб);
  • довжина хвоста: 12-13 см;
  • маса тіла: 75-115 кг (самець) і 65-95 кг (самка).
  • Поділитися в соц мережах:
    Схожі
    » » Бамбуковий панда