animalukr.ru

Носатий або длінноклювий какаду - товариський інтелектуал

Зміст статті

Носатих какаду нерідко містять в якості домашніх вихованців, це розумні і активні птиці, спілкування з якими дарує радість.

Опис носатого какаду

Довжина тіла папуги досягає 38-40 сантиметрів, плюс хвіст довжиною 12 сантиметрів, маса коливається в межах 600-650 грам.

Голова велика, округлої форми. Чубчик короткий і дуже широкий. Надклювье сильно витягнуте. Молоді особини дрібніше дорослих какаду. Самець трохи крупніше самки, а дзьоб у нього довший.

Носатий какаду (Cacatua tenuirostris).
Носатий какаду (Cacatua tenuirostris).

Кільце біля очей голе, без пір`я, світло-синього кольору. Райдужка очей темно-коричнева. Лапи і дзьоб сірі кольори. Забарвлення оперення білий. На лобі є поперечна смуга червоного кольору. На горлі і зобі є червоні плями.

Спосіб життя Длінноклювий какаду

Носатий какаду мешкає в Південно-східній Австралії. Вони зустрічаються в лісах, лугах, садах, парках, окультурених ландшафтах, неподалік від води.

У спекотну погоду Длінноклювий какаду відпочивають в кронах дерев.

Носаті какаду їдять плоди, насіння, зерна, горіхи, нирки, квіти, коріння, ягоди, цибулини, комах і личинки комах.

Годуються птахи великими зграями. Корм відшукують в основному на землі, при цьому довгий дзьоб використовують в якості плуга. Коли птахи годуються, пару особин виконує роль вартою, вони під час небезпеки злітають в повітря і голосно кричать.

Слухати голосові носатого какаду

Голос у довгоносих какаду сильний, їх крики чутні на далекі відстані. Тривалість життя цих папуг перевищує 70 років.

Поза шлюбного періоду носаті какаду живуть великими зграями, кількість яких доходить до 100-2000 особин.
Поза шлюбного періоду носаті какаду живуть великими зграями, кількість яких доходить до 100-2000 особин.

Розмноження носатого какаду

Сезон розмноження триває з липня по грудень. Гнізда какаду будують на дуплах евкаліптів, які ростуть біля води. Дно гнізда вистилається деревної потертю. Одне і те ж гніздо птиці використовують кілька років. Якщо немає відповідних дерев, то какаду риють гнізда в м`якій бруду. На одному дереві може гніздитися відразу кілька пар.

У кладці 2-4 яйця. Інкубаційний період триває приблизно 29 днів. Оперення у пташенят з`являється в 55-57 днів. Статеве дозрівання у носатих какаду настає в 4-5 років.

Ці пернаті завдають шкоди зерновим культурам: рису, просо, пшеницю і соняшнику.
Ці пернаті завдають шкоди зерновим культурам: рису, просо, пшеницю і соняшнику.

Розведення Длінноклювий какаду для людей

Носатих какаду містять в металевих клітках або вольєрах. Мінімальний розмір клітини не повинен бути менше 75х75х75 сантиметрів, а розмір вольєра повинен бути 4х2х2 метри. Всередині житла папуги повинен бути дерев`яний будиночок розміром 40х40х100 сантиметрів.

Клітку какаду необхідно регулярно чистити, а час від часу повинна проводитися повна дезінфекція. Також регулярно миють миски і при необхідності замінюють жердочки, драбинки та інший інвентар на новий.

У клітці повинні знаходитися гілки фруктових дерев, а також водойму, оскільки какаду люблять купатися.

У самців дзьоб довший, вони трохи більше самок.
У самців дзьоб довший, вони трохи більше самок.

Годування носатих какаду

Длінноклювий какаду можна годувати так само, як желтохохлих какаду. У раціоні повинні міститися насіння соняшнику, пшениця, овес, молочна кукурудза, яблука, пагони чагарників, листя салату, пророщене зерно, зелена гірчиця, листя кульбаби і бадилля ріпи.

Необхідно виключити такі продукти, як капуста, шоколад, кава, сіль і цукор. Як ласощі носатим какаду дають мигдаль і арахіс.

Рекомендується вводити в раціон какаду білий крейда і яєчну шкаралупу.

Соціалізація довгоносих какаду

Спочатку носаті какаду полохливі, але в міру акліматизації вони стають довірливими. Їм потрібно багато уваги, господар повинен спілкуватися зі своїм какаду, грати, давати йому фізичні і розумові навантаження. Якщо господар йде, то бажано залишати телевізор включеним, щоб папуга не нудьгував.

Носаті какаду ніжні і допитливі птиці.
Носаті какаду ніжні і допитливі птиці.

Характер у носатих какаду спокійний, грайливий, ніжний. Це допитливі і інтелектуальні птиці. Але деякі особини можуть бути ревнивими. Кричать вони зазвичай рано вранці або пізно ввечері.

Розведення носатих какаду

Початку березня носатих какаду ізолюють від інших особин. Самці в цей час часто стають агресивними, тому їм підрізають крила, це дозволяє втихомирити їх характер.

У вольєр поміщають гніздовий будиночок розміром не менше 30х30х60 сантиметрів. У гніздовий будиночку повинно бути 2 входи, щоб птахи не конфліктували між собою. Всередину будиночка насипають дерев`яну тирсу і шар сфагнуму. Будиночок вішають на висоті 1,2 метра в вольєрі.

Папуги гніздяться в дуплах евкаліптів, що ростуть біля води, дно гнізда вистилають деревної потертю.
Папуги гніздяться в дуплах евкаліптів, що ростуть біля води, дно гнізда вистилають деревної потертю.

Термін інкубації - 25-29 днів. Батьки самі дбають про пташенят і вигодовують їх. Від батьків їх можна відлучати в 10-12 тижнів.

Хвороби носатих какаду

Довгоносі какаду схильні до наступних хвороб: пситтакоз, ожиріння, ліпоми, ліпідоз печінки, орнітоз, вищіпаваніе пір`я, мікози, відмова від їжі, отруєння.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Носатий або длінноклювий какаду - товариський інтелектуал