animalukr.ru

Свистун - жаба, яка тонко верещить

Зміст статті

Свистуни - безхвості земноводні з сімейства Свистунова. Вони близькі до жабам. Це сімейство досить численне і широко поширене. Виділяють близько 627 видів свистунів.

Зовнішній вигляд свистунів

Статевозрілі самці свистунів в довжину доростають до 17,7 сантиметрів, а самки більші - їх розміри сягають 18,5 сантиметрів.

Від інших жаб свистуни відрізняються не тільки великими розмірами, але і наявністю парних поперекових залоз і парних дорсолатеральних складок. Шкіра на спині у свистунів гладка. Морда закругленою форми, практично напівкругла, очі великі.

У самців є подовжені вокальні щілини і внутрішній резонатора мішок. На грудях у самців є пара шпильок чорного кольору.

Забарвлення дорослих особин або однотонно-сірий або червоно-коричневий, або з смугами і плямами, які темніше основного кольору. Крім цього були виявлені світло-коричневі і темно-фіолетові особини.

Свистун (Leptodactylidae).
Свистун (Leptodactylidae).

Нижня частина тіла темно-сіра з невеликими цятками або плямами білого кольору. На чорному тлі задніх стегон є білі плями. Також є міжорбітального темна пляма. Забарвлення у молодих особин більш яскравий, ніж у дорослих.

Пуголовки свистунів мають величезні розміри - 83 міліметра і витягнуте статура. Забарвлення пуголовка коричневий, а вентральна поверхня світліша. Рот знаходиться практично на кінчику морди, а очі і ніздрі на спинної частини. Дихало розташовується збоку. У пуголовків є довгі хвости з низькими плавниками.

Свистунова ведуть наземний спосіб життя.
Свистунова ведуть наземний спосіб життя.

Ареал проживання свистунів

Свистуни мешкають в Колумбії, Болівії, Бразилії, Перу, Французькій Гвіані і Еквадорі. Також вони зустрічаються в Південній Америці і Гондурасі.

Свистуни живуть в низинних тропічних лісах, на висоті до 1200 метрів. Вони віддають перевагу лісам біля боліт або водойм зі слабкою течією. Також вони зустрічаються в районах, віддалених від гір.

Самки мають гнізда з ікрою неподалік від водойм або на їх поверхні.
Самки мають гнізда з ікрою неподалік від водойм або на їх поверхні.

Спосіб життя свистунів

Свистуни - довгожителі, вони можуть прожитий близько 15-ти років. Дорослі особини ведуть нічний спосіб життя, а вдень вони знаходяться в укриттях: в норах, під колодами, під корінням тощо. А молоді особини виявляють активність і протягом дня і тримаються в верхній частині листового опаду.

Свистуни живуть в слабоосвещенних лісах, дорослі особини уникають світла на відміну від інших амфібій.

Коли починає темніти, самці починають періодично кричати. Невідомо чи використовуються нори для житла в якості гнізд або для цієї мети вони створюють нові.

Для кількох видів описано наявність в кладках незапліднених яєць, що служать для харчування пуголовків.
Для кількох видів описано наявність в кладках незапліднених яєць, що служать для харчування пуголовків.

На свистунів полюють каймани і змії. Для оборони свистуни можуть виділяти велику кількість слизу.

Жаба стає слизькою, і е складно утримати. Виділення зі шкіри свистунів токсичні. Причому токсичність позначається не тільки після прямого контакту, але і не прямого, тобто якщо перебувати з жабою в одній кімнаті. При прямому контакті зі свистуном на шкірі з`являються висипання, і відчувається поколювання, а при непрямому контакті набрякають слизові, очі і з`являється чхання. Для інших жаб шкірні виділення свистунів є смертельними.

Крім отрути свистуни захищаються від хижаків оборонним поведінкою: вони роздмухують тіло і піднімають на всіх чотирьох лапах. Коли ворог виявляє свистуна, той часто залишається нерухомим, тому до нього легко наблизитися. Якщо свистуна схопити, він видає пронизливий, сильний крик, який здатний налякати хижака. Саме завдяки цьому вид і отримав свою назву.

При прямому контакті зі свистуном на шкірі з`являються висипання, і відчувається поколювання.
При прямому контакті зі свистуном на шкірі з`являються висипання, і відчувається поколювання.

Дослідження показали, що у свистунів формується точний образ оточення, але не з`ясовано, чи використовують вони свої сигнали для орієнтації. Коли жаби були вилучені з нір, вони повернулися назад по прямій лінії.

Раціон харчування свистунів

Дорослі особини поїдають все, що вони можуть проковтнути: інших жаб, пташенят, змій, скорпіонів. Пуголовки спочатку харчуються піною, яка оточує їх ікринки, але потім переходять на водорості або стають м`ясоїдними, поїдаючи яйця і пуголовків інших жаб і своїх родичів. Здобиччю пуголовків стає яйця жаб Leptodactylus pentadactylus і L. pentadactylus, що живуть в Бразилії і в Коста-Ріці.

Свистуни видають неприємний пронизливий звук, коли на них нападають або хапають. Цей маневр відлякує хижаків.
Свистуни видають неприємний пронизливий звук, коли на них нападають або хапають. Цей маневр відлякує хижаків.

розмноження свистунів

Спаровуються свистуни в усі дощові місяці - з травня по листопад. Коли самець тримає під пахвами самку, він створює навколо яйця пінисту масу, яка складається з шкірних виділень, сперми, повітря і води.

Самка відкладає приблизно 1000 яєць світло-сірого кольору в невеликих ямках. Такі ямки можуть бути природними, а можливо їх викопують самці. Іноді пінні гнізда робляться близько калюжі або тимчасових водойм, в які дощ змиває вилупилися личинок. Крім цього пінні гнізда були знайдені в відкритих западинах біля води.

Личинки свистунів дуже стійкі до висушування - вони можуть вижити без води близько 7-ми діб.
Личинки свистунів дуже стійкі до висушування - вони можуть вижити без води близько 7-ми діб.

Пінні гнізда також не дають личинкам засохнути. Відзначено, що сезон розмноження свистунів в Бразилії збігається з наявністю членистоногих, які є для них кормовою базою. Пік достатку членистоногих спостерігається в перший раз в кінці вересня, а другий раз - в січні-лютому. У цей час у пуголовків проходить метаморфоз, і вони перетворюються в молодих жаб.

чисельність свистунів

Даний вигляд не піддається загрозі, свистуни є досить поширеними, хоча на них час від часу полюють амазонські аборигени.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Свистун - жаба, яка тонко верещить