animalukr.ru

Аддакс - африканська антилопа

Зміст статті

Аддакс - африканська антилопа. В її роду всього один вид. Мешкає аддакс в кам`янистих і піщаних пустелях. Антилопи при пошуках їжі мігрують, переміщаючись слідом за дощами. Зустрічаються на півночі Нігера, Чад, заході і півночі Малі, півдні Лівії, рідше - на півночі Судану.

Зовнішній вигляд

Аддакс (лат Addax nasomaculatus)
Аддакс (лат Addax nasomaculatus)

Аддакс мають кручені довгі роги, довжина яких у самок - 55-80 см, а у самців - 70-100 см. Антилопи мають широкі копита з плоскою підошвою, що дозволяє їм не провалюватися в пісок і легко пересуватися. Тіло покрите короткою шерстю, а нижня частина шиї - довгим волоссям каштанового кольору. Шерсть на кінцівках і животі світла, на лобі - темно-коричнева. Перенісся аддакс має білу поперечну смугу.

Забарвлення шкури залежить від сезону: влітку вона піщано-біла, взимку - сіро-коричнева. Задні кінцівки білі. Задня частина світліше передній. Самці в холці досягають 100-115 см, самки - 95-110. Розмір тулуба коливається від 150 до 170 см в довжину. Хвіст має довжину 25-35 см. Самці важать 100-125 кг, самки - 60-90 кг.

Шлюбні залицяння аддакс
Шлюбні залицяння аддакс

Розмноження і тривалість життя

Сплеск народжуваності аддакс - зима і весна. Вагітність триває приблизно 9 місяців. Народжується 1 дитинча, вага якого близько 5 кг. Ходити починає вже через годину після народження. Мати годує дитинча молоком півроку. Займаються дитинчатами виключно самки. Дорослої особина стає в 1 рік. Статеве дозрівання у самок наступає в 2-3 роки, у самців - у 2 роки. Тривалість життя в неволі - 23-25 років, в дикій природі - невідома.

Поведінка і харчування

Аддакс можуть тривалий час перебувати в екстремальних умовах і жити в пустелі. Вологу отримують з їжі і в вигляді ранкової роси, тому майже не п`ють воду. Шлунок антилоп має особливу камеру для зберігання води. Світла шкіра, яка відображає промені сонця, і щільна шерсть забезпечують хорошу терморегуляцію організму аддакс.

Мамочка аддакс з малюком
Мамочка аддакс з малюком

Пік їхньої активності - нічний час, коли повітря в пустелі холодний. Антилопи зазвичай пересуваються по 10-15 тварин, ватажком групи є досвідчений самець. На відпочинок влаштовуються в тіні біля кущів або каменів або риють собі в піску ями. Харчуються рослинною їжею, яка рідкість в пустелі, тому в пошуках чагарників і трави аддакс долають великі відстані.

чисельність

Підріс малюк вже починає обзаводитися ріжками.
Підріс малюк вже починає обзаводитися ріжками.

На сьогодні чисельність цих тварин маленька, в Африці їх близько 300 особин, що мешкають в неволі - близько 1000. У зв`язку з важкою ситуацією з чисельністю популяції аддакс занесені в Червону книгу як вид, що знаходиться на межі зникнення.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Аддакс - африканська антилопа