animalukr.ru

Семействожуравлі / gruidae

Австралійскійжуравль дуже схожий на свого індійського собрата.Он лише трохи дрібніші, потаємні, та голий участоккожі на голові не заходить на шию. Подібність таке велике, що навіть досвідчені орнітологи довгий час не могліобнаружіть, що в Північному Квінсленді живе не австралійскійжуравль, а східний підвид індійського, хоча птіцтам вчені спостерігали постійно. Австралійський журавльеще порівняно недавно населяв майже всю Австраліюі Нову Гвінею, за винятком пустельних і горнихрайонов.В даний час він витіснений зі своїх кореннихмест проживання меліорацією і фермерством. Крім того, в ряді провінцій фермери, намагаючись предотвратітьнаносімий журавлями збиток на нолях, спеціально травілііх отрутами.

Журавльавстралійскій

Зараз вся залишилася популяція птахів тримається в пріморскойполосе по північному узбережжі континенту. Справжніх міграційавстралійскій журавель не робить, проте під час сухогосезона, з червня по грудень, птиці концентруються в наіболееувлажненних районах. З настанням періоду дощів оніснова розосереджуються по всій приморській смузі. Гнездовиебіотопи австралійського журавля - великі заболоченниенізіни, частково залиті водою, частково зарослі осокою, очеретом і іншими рослинами. Він не має чітко вираженногоперіода розмноження, проте основна маса птахів гнездітсяс настанням сезону дощів, коли після посухи болотазаполняются водою. Гнізда австралійські журавлі строятобично на невеликих плоских підвищеннях серед води, частодовольно відкрито. Матеріал для гнізда - стебла осоки ітростніка, скріплені нерідко мулом. Одне і те ж гнездоможет використовуватися птахами кілька років поспіль. Полнаякладка складається з 2 яєць, проте бувають кладки і в 3 яйца.Как і у індійського журавля, яйця світлі ніжно-кремовиес неясними світло-коричневими плямами, але кілька болееокруглие, ніж у індійського журавля. Цікаво, щов разі загибелі кладки від хижаків, самка часто откладиваетповторную, в цю пору в 1, а до 4 яєць. У інших видів журавлейтакого явища не простежено. Сім`я, що складається з родітелейі молодих птахів, не розпадається протягом року, а то ідвух. Основну їжу австралійських журавлів, як і індійських, складають кореневища і бульби водних і навколоводних рослин, які птиці викопують з грунту, часто з досить большойглубін). Чи не пропускають вони нагоди схопити і водних тварин-дрібних риб, земноводних, жуків, рачків, молюсків. Австралійскіежуравлі нерідко вилітають годуватися на поля пшениці і кукурузиілі на рисові чеки. Місцями австралійські журавлі наносятдовольно істотної шкоди місцевим фермерам. Австралійскійжуравль знаходиться під охороною австралійського уряду, і не дивлячись на порівняно невисоку чисельність непосредственнаяопасность йому не загрожує.

Журавльамеріканскій/ Grus americana

Амеріканскійжуравль відноситься до числа великих і по размерамне поступається японському, хоча і відрізняється несколькоболее легким складанням. Основне забарвлення його біла, і тільки кінці крил і своєрідні «вуса» у негочерние. На голові яскраво-червона «шапочка», образованнаяучастком неопереною шкіри і спускається позаду назатилок. Третьорядні махові пера дуже пишні, подовжені, спускаються ззаду подібно шлейфу, закриваяхвост. У минулому столітті американський журавель населялвесь Північноамериканський континент, від лісів Канадидо Мексиканської затоки.Але до першої третини XX ст. під впливом антропогеннойтрансформаціі ландшафтів і непомірне полювання ізсвоіх колишнього ареалу він зник.

Журавльамеріканскій

Лише невелика група птахів в кількості 10-12 пар сохраніласьв важкодоступних лісах Північно-Західної Канади, в національномпарке Вуд-Буффало, де вона була виявлена в 1954 р леснічімМ. Вілсоном і пілотом вертольота Д. Лендаллсом. Ця последняяіз залишилися популяцій зимує в Техасі, на побережьеМексіканского затоки, в спеціальному резерваті Арансас.Гнездовая біологія американського журавля в минулому маловідома. Ймовірно, спектр займаних біотопів був достаточношірок. У Луїзіані птиці будували величезні гнізда з стеблейтростніка в густих очеретяних заростях навколо озер.Такое гніздо при підйомі води могло навіть спливати. Впреріях журавлі гніздилися також навколо озер, часто намелководьях, використовуючи в якості опори для гнізда хаткіондатри. У збереженому зараз районі гніздування журавлінаселяют важкопрохідні заболочені, порівняно откритиеучасткі серед лісу, розташовані навколо озер. Гнездаоні будують із сухої трави, завжди в оточенні глубокойводи. Відкладання яєць відбувається в травні. Кладка складається із2 яєць, як виняток - з 1. Інкубація триває 30-31день, в насиживании беруть участь обидві птиці, але самкапроводіт на гнізді більшу частину часу, особливо ночью.Для новонароджених пуховички характерна агрессівностьв відносинах один з одним, і старший пташеня зазвичай забіваетмладшего на смерть. Гніздові території у амеріканскіхжуравлей постійні і використовуються парою на протяженіімногіх років, хоча розташування гнізда змінюється. Сім`ї розпадаються до повернення із зимівель в район гнездованія.Пітаніе американського журавля мало вивчено. На зімовкахв Арансасу птиці в значній кількості поїдають воднихжівотних - рачків, комах, рибу. Поряд з цим вилетаюткорміться на поля, де їдять насіння кукурудзи, пшениці, сорго. У 1940-х рр. американський журавель знаходився на грані зникнення - в природі налічувалося трохи понад 15 птахів! Сувора охорона на зимівниках, а потім і на местахгнездованія сприяла підвищенню чисельності. З 1976 р. канадські і американські орнітологи почали отбіратьпо одному яйцю з усіх відомих гнізд в парку Вуд-Буффалодля штучної інкубації. Це допомогло розробити технологіювольерного розведення американського журавля і создатьразмножающуюся в неволі групу птахів в якості «генетіческогобанка». Потім шляхом підкладки яєць американського журавляв гнізда канадського (метод прийомних батьків) була созданановая свободноживущими популяція в резерваті Грейс-Лейквью штаті Айдахо. Зараз загальна чисельність амеріканскогожуравля вже перевищує 300 птахів, і можна сказати, що етотвід врятований від зникнення. Проте він занесений вКрасном книгу Міжнародного союзу охорони природи, і работипо збільшення його чисельності тривають.

Журавльдаурскій / Grus vipio

Даурскійжуравль відноситься до числа найкрасивіших. Тіло егопокрито сизо-сірим оперенням, крила трохи світліше, голова і задня сторона шиї до плечей чисто-білі, а з боків голови велику ділянку яскраво-червоною неопереннойкожі, що охоплює очей і підстава дзьоба. За размерамдаурскій журавель перевершує сірого (зростання 135- 140см, маса до 7 кг), по помітно дрібніше японского.Ареал даурского журавля, що був колись, мабуть, досить великим, в даний час представляетсобой вузьку, близько 50-60 км, смугу в північно-восточнойчасті Монголії і в Китаї, яка лише незначітельнозаходіт на територію нашої країни своєї севернойі північно-східній периферією.У Монголії основні місця гніздування даурскогожуравля приурочені до долин ріки Улдзи, її притокові річки Онон, а в Китаї до західних і східних предгорьямБольшого Хингана. У нас даурский журавель гнездітсяв Забайкаллі, в Середньому Приамур`ї і в басейні озераХанка.

Журавльдаурскій

В останні роки його зустрічали в низов`ях Великий Уссурка, в нижній течії Бікіпа і Амура, а також в Амурській області Єврейської автономної області. У 1979 р гніздові пари гнізда знайдені в Читинській області, а в 1984 р вбассейне Те-рсйскіх озер. Основна маса даурских журавлейгнездітся все ж в Монголії, де ці птахи пользуютсяпокровітельством місцевого населення і не уникають поетомупоселеній людини. Зимівлі даурских журавлів сконцентрірованина Корейському півострові, в естуарії при впадінні рекіХан. Ночі журавлі проводять на піднятих рівнинах, ана годівлю вилітають на узбережжі, де поїдають корневіщатростніка уздовж верхньої межі приливної зони. До другій половині зими частина птахів (близько 1000) переміщається в Японію, в південні райони острова Кюсю, де поблизу міста Арисака врезервате Ідзумі організована державна подкормочнаяплощадка. В цей же час частина журавлів (близько 500) отлетаетс корейських зимівель південніше, в південно-східні райони Китаю, в долину річки Янцзи. Відліт даурских журавлів з місць зімовкіобично падає на середину лютого. В цей час в резерватеІдзумі збираються тисячі японських туристів, щоб прісутствоватьпрі урочистому відбуття птахів на батьківщину. Типові местообітаніядаурского журавля в гніздовий час - трав`янисті Болотаєв заболочені луги широких річкових долин і пріозернихкотловін в межах степових і лісостепових ландшафтов.Такіе ділянки в даний час в Монголії майже не іспользуютсяпод сільське господарство. У нашій же країні ці терріторііінтенсівно меліоріруются і розорюються або служать местамівипаса худоби і заготівлі сіна. Площа придатних для гнездованіядаурского журавля місць неухильно знижується. Гнездятсяі виводять пташенят даурские журавлі так само, як і другіевіди. Харчуються вони різноманітною їжею тваринного і рослинного походження, але на зимівниках практично ісключітельнорастітельноядни. Чисельність світової популяції даурскіхжуравлей становить близько 2,5 тис. Птахів. На території Росії число гніздових пар мізерно і вимірюється одиницями.

Журавльіндійскій/ Grus antigone

Індійскійжурнал навіть серед великих видів журавлів - настоящійгігант, зростання його досягає 180 см. Забарвлення однотонне, світла попелясто або блакитно-сіра, кінці крильевчерние, ноги червоні, дзьоб брудно-зелений. Голова, горло і верхня частина шиї покриті неопереною краснойкожей з жорсткими волосоподібними щетинками. Областьраспространенія цього журавля охоплює Індію.Ізредка він зустрічається в Непалі, Пакистані та Бангладеш.Особий, дрібніший підвид населяє Бірму, Таїланд В`єтнам. У 1967 р він виявлений і в Австраліі.Гнездітся індійський журавель як в лісових, так і в відкритих ландшафтах, порослих високою травою ікустарнікамі.

Журавльіндійскій

Основноеусловіе - наявність заболочених ділянок. Період гнездованіяначінается відразу після сезону дощів, в червні - липні. Гнездажуравлі будують з грубих стебел навколоводних растенійлібо прямо в мілкій воді, або поблизу від неї. У кладкеобично 2 яйця, від яєць інших журавлів вони відрізняються светлимнежно-кремовим кольором і слабким опятненіем. Хоча птенцине агресивні по відношенню один до одного, кожна пара журавлейза сезон вирощує тільки 1 пташеня. Ймовірно, тут сказиваетсяразновозрастность пташенят, які вилуплюються з інтерваломв 1-2 дня: молодший, слабший, не встигає следоватьза переміщається в густій рослинності сім`єю і в кінці кінців гине від виснаження і холоду. Основу пітаніяіндійского журавля складають кореневища, бульби і луковіциводних і навколоводних рослин, хоча при нагоді він поедаеті рибу, і жаб. Птахи часто годуються на сравнітельноглубокой воді, викопуючи і висмикуючи з дна подземниечасті рослин. Взимку, коли водойми міліють, а болотачастічно пересихають, індійські журавлі стають серьезниміпіщевимі конкурентами зимуючих в цих місцях стерхов, яких вони попросту відганяють від водойм і кращих месткормежкі. Індійський журавель - осілий вид. У негнездовойперіод птиці концентруються навколо найбільш кормних непересихающіхводоемов і боліт. В Індії індійський журавель находітсяне тільки під охороною закону, а й користується особливим покровітельствомместного населення. Чисельність його досить стабільна, і ніяких тривог цей вид поки не вселяє.

Журавльканадскій/ Grus canadensis

Канадскійжуравль як показує назва, мешканець СевернойАмерікі, де він грає приблизно ту ж роль, чтоу нас сірий. Це найчисленніший вид журавлявообще - їх налічують понад 300 тис. Особин! Внешнійвід канадського журавля непоказний - все оперення егооднотонного сірого кольору, який на спині переходіті ржавчато-бурий. Однак іржавий колір - явище вторинне, птиці в районі гніздування «фарбують» себе окісламіжелеза, розчиненими у воді, витираючи ізмазанниеілом голову і шию об спину. Можливо, це свогороду маскування. Зростання канадського журавля 105- 110см, маса близько 4,5 кг, на голові «шапочка», образованнаякрасним безпері ділянкою шкіри.

Журавльканадскій

Канадскійжуравль населяє весь Північноамериканський континент, оттундри Канадської Арктики до побережжя Мексиканської заливають Куби. ПомімоАмерікі, цей вид гніздиться і в Азії - на Чукотському півострові, по його північному узбережжі від Узлена до Чаунской низовини в Анадирською низовини і прилеглих районах. Відповіднодо своїм великим ареалом канадський журавель гнездітсяв найрізноманітніших умовах. У тундрі Канади і Чукоткігнездовие території приурочені до річкових долинах або хорошодренірованним Міжгірським зниженнях. Гнізда располагаютсясовершенно відкрито. Іноді гніздо буває побудовано ізветвей карликової берізки та верби, іноді ж і гнізда-топо суті справи немає - просто ямка у моху. У великих болотістихдолінах, де канадський журавель гніздиться в центральнихштатах США, гнізда вже типово журавлиного вигляду: утрамбованнаяневисокая платформа, складена з стебел очерету іосокі і розташована біля води або навіть у воді. У Флориді па Кубі канадський журавель гніздиться в непрохідних болотахі лісах чисто тропічного вигляду. Іншими словами, канадскійжуравль, як і сірий, відноситься до числа екологічно пластічнихвідов. Північні популяції канадського журавля перелітні, південні осілі. Восени, під час міграції, північні журавліобразуют величезні скупчення в постійних місцях на путіпролета, куди стікаються потоки птахів з Канадської Арктики, з узбереж Гудзонової затоки, з незліченних лугів і болотСеверной і Південної Дакоти, Вайомінгу, Монтани, Небраска інших штатів США. Одне з таких традиційних місць збору-долина річки Платт в штаті Небраска, де створено спеціальнийрезерват. З настанням холодів журавлі перемещаютсяк південь і зимують в Каліфорнії, Техасі, Нью-Мексико і Луїзіані, на полях і луках уздовж узбережжя Мексиканської заліва.Журавлі з Чукотки перетинають Берингову протоку і, поворачіваяна південь, досягають Каліфорнії. Канадський журавель, як идругие види журавлів, харчується найрізноманітнішою піщей.В тундрі Канади він навіть розоряє гнізда білих гусей, поїдаючи яйця, а іноді краде з виводків пухових гусенят, вступаючи в бійку з їх батьками. Па прольоті і зимівниках, проте, майже єдиним кормом журавлів служать семенакукурузи і пшениці. У США і Канаді канадський журавель -легальная мисливська птах, і на осінньому прольоті отстреліваютоколо 15 тис. Птахів в рік. У нас полювання па канадського журавля, як і па всіх інших, заборонена, хоча загальна чісленностьдовольно стабільна і становить близько 20 тис. Птахів.

Журавльсерий / Grus grus

Серийжуравль це якраз той самий журавель, чиї звонкіекрікі ми сльшім високо в небі навесні і восени. Етокрупная птах ростом близько 125 см і масою 4-5,5кг. Розмах крил понад 2 м. Загальне забарвлення журавлясерая, більш темна, майже чорна на кінцях крильев.От очей з боків шиї спускається помітна біла смуга-решта голови і шиї чорна, а на потилиці тімені ділянка голої червоної шкіри, слабо покритийтонкімі і жорсткими волосоподібними пір`ям. Пятьсотлет назад сірий журавель жив майже по всій Європі північній частині Азії. Зараз і Західної Европеон зберігся в помітних кількостях тільки в Скандінавскіхстранах, а л інших або зник, або, як, наприклад, в Німеччині, Польщі гніздиться ліченими парами.

Журавльсерий

У нашій країні популяція сірого журавля знаходиться в относітельнохорошем стані і займає величезну територію від Літвиі Білорусії на заході до басейну Колими і Забайкальяна сході. На північ сірий журавель практично не виходітв справжні тундри, а на південь - в зону напівпустель, хотяотдельние пари гніздяться і тут по Приозерне котловинами долинах річок. Чисельність сірого журавля не скрізь одінаковаі найбільш висока в Естонії, в північно-західних областяхі в Барабинской озерної лісостепу. У всіх інших районахсерий журавель щодо рідкісний, і чисельність його сніжаетсяпостепенно. Зимують сірі журавлі в Північній Африці, в Ірані та інших країнах Передньої Азії ,, в Індії і в Кітае.Гнездовие біотпи сірого журавля різноманітні, але всегдасвязани з болотистими ділянками. На півночі це верховиеі сфагнові болота з пригнобленої сосною і очеретом, всередньому смузі - заболочені, порослі вільшняком, осокойі очеретом долини річок, на півдні - болотисті пріозерниелуга з високою рослинністю. На місця гніздування сериежуравлі прилітають рано, в кінці березня - першій половінеапреля і майже відразу приступають до пристрою гнізда. Онопредставляет собою щільно утрамбовану купу стебел осоки очерету, часто з домішкою шматочків моху, з небольшімуглубленіем посередині. Журавлі з року в рік занімаютодін і ту саму ділянку і іноді використовують повторно староегнездо, однак частіше будують нове по сусідству зі старим.Гнездо може розташовуватися як на деякому підвищенні, так і прямо серед води, і дуже часто в самому глухому, захаращеному і зарослому місці . Гніздові ділянки птіциохраняют, проте не так ревно, як деякі другіевіди журавлів. Відстань між сусідніми гніздами можетбить всього близько кілометра, проте зазвичай значітельнобольше. Відкладання яєць починається в кінці квітня - началемая. У кладці 2 яйця, рідше 1, які відкладаються сінтервалом в 2 доби. Насиживают яйця обидва члени пари, проте самка проводить на гнізді значно більше часу, особливо в нічні години. Тривалість насиджування 28- 30днів, пташенята вилуплюються неодночасно. Обсохнув в гнізді, пташеня вже через кілька годин залишає гніздо і більше нього не повертається: супроводжуваний самцем, він начінаетсвой шлях по землі. Після вилуплення другого пташеняти самкас них приєднуються до пішли самцеві і першому птенцу.Хотя агресивних взаємин між пташенятами немає, ввиводке значно частіше виживає тільки один птенец.В віці близько 2 місяців журавлята піднімаються на крило, проте родини не розпадаються до наступної весни. Яйця журавлейкрупние, в середньому розміри їх складають 100-109 X 60-62мм. Забарвлення дуже характерна для яєць усіх наших журавлів: основний фон шкаралупи буро або зеленувато-оливковий, по ньому розкидані в безладді великі і дрібні іржаво-корічневиепятна, зазвичай групуються на тупому кінці яйця. Массаяйца 150-200 г. В кінці серпня - вересні начінаетсяконцентрація журавлів в предотлетние зграї. Такі местасбора традиційні. Наприклад, величезна кількість журавлейсобірается в затоці Матсалу в Естонії, де їх насчітиваютдо десятка тисяч. Значно менша кількість, ізмеряемоесотнямі, збирається восени в Талдомського районі Московскойобласті, де зараз створено заказник «Журавлина батьківщина» .День журавлі проводять на прибраних навколишніх полях, гдекормятся падалицею пшениці та інших культур, а на ночевкусобіраются на відкриті ділянки найближчих боліт. Отлетсерих журавлів на зимівлі триває весь жовтень, а іногдазатягівается до листопада. Журавлі летять зграями, вистроівшіськліном, в денний час і зазвичай на великій висоті. Стаіво час осіннього перельоту значно більш численні, ніж навесні. На зимових квартирах журавлі ночують обичнона відкритих ділянках річкових мілководь або на плоскіхнаносних островах, де відчувають себе в безпеці, а вдень розлітаються на годівлю в найближчі поля. Піщасерих журавлів різноманітна. У гніздовий період вони взначною мірою животноядная і харчуються в основному крупнимінасекомимі, водними безхребетними, жабами, мелкойрибой, гризунами, поїдають пташенят і яйця воробьінихптіц. Разом з тим серйозне значення в раціоні мають різні частини рослин. Ранньою весною головним кормомявляется залишилася з зими журавлина та інші ягоди. З серпня-вересня основу харчування складають уже рослини - семеназлаков на погано прибраних полях, горох, овес та інші культури.На болотах журавлі починають у цей час поїдати поспевающіеягоди. Пташенят вони вигодовують винятково комахами, молюсками та іншими безхребетними тваринами. Тисячниестаі сірих журавлів на зимівниках можуть заподіювати существеннийущерб полях. Линяють сірі журавлі 2 рази на рік - по окончаніігнездового періоду у них відбувається повна линька, а взимку, на місцях зимівель, - часткова. Махові пера сменяютсяраз в 2 роки і випадають майже всі відразу, так що Птіцина деякий час втрачають здатність до польоту. Несколькослов потрібно сказати про так званих «танцях» журавлей.В старій літературі можна зустріти описи колективних «танців», коли журавлі нібито збираються на определеннихместах цілими компаніями, утворюють коло і по черзі парам поодинці проробляють різні рухи: стрибають, розгорнувши крила, кланяються, пробігаються зигзагом , прогулюються, високо піднімаючи ноги ( «гусячий крок»), і т. д. Вважалося, що цей поступ є елементом шлюбної церемоніі.В дійсності справа йде трохи інакше. Колективні «танці» - взагалі плід дозвільної вигадки. До розмноження онінікакого відношення не мають. Всі описані руху журавлі, і не тільки сірі, а все взагалі, проробляють в теченіевсего року, особливо на зимівниках, і найбільш часто - молодиептіци. Вважається, що цими рухами журавлі виражаюті занепокоєння, і збудження, і задоволення. Однімсловом, «танці» журавлів, як кажуть зоологи, являютсяелементом поведінки різного значення. Незважаючи на точто в нашій країні сірий журавель ще досить зберігся, полювання на цього журавля заборонена, а сам він потребує вособой охорони.

Журавльчёрний/ Grus monacha

Чёрнийжуравль систематично дуже близький до сірого. Етоодін з найдрібніших видів журавлів - зростання його составляетвсего 110-115 см, а маса від 3 до 4,5 кг. Окраскаоднородная, темна, шиферно-сіра з бурим відтінком, шия і голова білі, на лобі ділянку червоною голойкожі. До недавнього часу він мав репутацію «загадкової» птиці. Дійсно, гніздо з кладкойвпервие було знайдено тільки в 1974 р ленінградскіморнітологом Ю. Б. Пукинский. Довгий час совершенноне були відомі і деталі поширення етоговіда, і тільки в останні роки картина несколькопрояснілась, хоча і далека від повноти.Стало відомо, що чорний лелека гніздиться назначітельно території півдня Якутії, в Амурській області, в Хабаровському і Приморському краях.

Журавльчёрний

Ареал носить мозаїчний характер, що пояснюється пятністимразмещеніем придатних для гніздування місць. За пределинашей країни гніздовий ареал, очевидно, майже не виходіт.Основнимі місцями гніздування чорного журавля являютсяверховие мохові болота середньої і південної тайги з угнетеннойдревесной рослинністю, що складається переважно ізліственніци. Як відкритих місць, так і зімкнутих лесовчерний журавель уникає. Тримається він таємно, голос подаетредко, і знайти його нелегко. Місця гніздування цих птіцпочті не будуть зачіпатися господарською діяльністю человека.Она важкодоступні, рубки там ведуться тільки в зімнійперіод і не завдають прямого збитку ні самим птахам, нііх гнізд. Разом з тим заростають і заболачівающіесявирубкі якраз створюють сприятливі умови для гнездованіячерного журавля: землі ці надовго виводяться з хозяйственногооборота, і журавлів там привільно. За характером гніздування, харчування та інших біологічних особливостей чорний журавльпочті не відрізняється від сірого. Але час прольоту черниежуравлі зазвичай дотримуються відкритих степових ділянок, нерідко відпочивають по околицях озер. Зимівлі розташованих Японії, в південній частині острова Кюсю і на острові Хонсю.На Кюсю вони зимують поблизу підкормових станції Ідзумі, гдепітаются спеціально розсипаються для них пшеницею і кукурузой.Общая світова чисельність чорних журавлів становить около3-3,5 тис., І, можливо, вона зростає. Проте чернийжуравль залишається поки нечисленним видом.

Журавльчарношейний/ Grus nigricollisа

Черношейнийжуравль і менш вивчений з усіх видів журавлів. Внешнеон дещо нагадує японського: те ж саме сочетаніебелого і чорного кольорів. Але він значно дрібніше (зростання до 135 см) і білий колір оперення як би бруднуватий, димчастий. Голова і шия у нього цілком чорні, ітолько біля ока розташовується невелике белоепятно. Кінці крил чорнуваті. Ареал черношейногожуравля охоплює високогір`я Внутрішньої Азії отКашміра на схід до західних провінцій Китаю івнутренніе частини Тибету. Знаменитий російський зоологи мандрівник Н. М. Пржевальський, який первимоткрил цей вид, знайшов його на озері Кукунор і прівезсерію шкурок і яєць. Мешкає Чорношиїй журавлі на плоскогір`ї Ладак в Північно-Західній Індіі.В зимовий час він спускається по долинах річок, достігаяАссама, Бірми, китайських провінцій Юньнань і Тонкий, а іноді і В`єтнаму.

Журавльчарношейний

Гнездовиеместообітанія чорношиї журавля - гірські безлесниедоліни на висотах від 3800 м до 4500 м над рівнем моря, порослі невисокою пригнобленої травою. Гніздові терріторііпріурочени до боліт, заболочених або відкритим озерамс мулистими берегами і острівцями. Береги таких озер нередкосільно засолені і покриті солончакової кіркою. Для гнездаптіци вибирають або голі мулисті острівці, де откладиваютяйца прямо на поверхню грунту в невелике заглиблення, або зарості осок, - тоді їх гніздо побудовано з стеблейрастеній, як і у інших журавлів. Німецький орнітологШ. Сффер знайшов в Тибеті навіть гніздо, побудоване журавлямііз глини і мулу посередині невеликого солоного озерця. Откладкаяіц починається в травні, коли сильні ще нічні заморозки нерідкі снігопади. До речі, Шеффер знайшов гніздо черношейногожуравля саме після снігопаду по слідах. Загальна чісленностьчерношейного журавля невідома, але, цілком ймовірно, незначна. Більшість місць, де його знаходили в прошломвеке, зараз порушені випасом худоби і іншими антропогенниміфакторамі, і птиці там зникли. Браконьєрство також Нескладуване рідкості і є важливою причиною ісчезновеніячерно-шийного журавля в Тибеті і інших частинах ареала.Он занесений до Червоної книги Міжнародного союзу охранипріроди.

Журавльяпонскій/ Grus japonensis

Японскійжуравль можливо найкрасивіший з журавлів: сніжно-білий, з оксамитово-чорними головою і шиєю і чорними второстепенниміі подовженими третьорядними маховими перьямі.От очі до потилиці і далі на шию спускається шірокаябелая смуга, а чоло і тім`я прикрашені яскраво-червоною «шапочкою», утвореною неопереною шкірою. Він жеодін з найбільших журавлів: зростання трохи більше 150см, маса самців 10-12 кг. Існують 2 разобщенниепопуляціі японського журавля - континентальна іостровная. Область гніздування континентальної популяцііохвативает басейн нижньої і середньої течії Амураі східне узбережжя озера Ханки, а за пределамінашей країни - Північно-Східний Китай.

Журавльяпонскій

Островнаяпопуляція займає південно-східну частину острова Хоккайдо Японії. У Росії ареал японського журавля не суцільний, а у вигляді окремих плям. На Хоккайдо журавлі гнездятсяв приморській смузі, в болотах Кушіро і навколо озера Фурен.Гнездящіеся у нас журавлі здійснюють регулярні сезонниеміграціі, острівна популяція осіла. Японські журавліс нашої території зимують на Корейському півострові і, цілком ймовірно, в Китаї, в долині річки Янцзи. В Японії, як це передбачалося раніше, наші птахи не літають. Тіпічниеместа гніздування японського журавля в нашій країні - етообшірние осоково-пушіцевие болота і осоково-вейніковиезаболоченние луки по долинах річок і біля озер. Такі участкіперемежаются стрічковими лиственнично-березовими колкамі.Весной і влітку ці болота порівняно легко доступничеловеку, і тому журавлі влаштовують гнізда тільки в самий багнистих місцях з високою травою. В Японії журавель гніздовий період дотримуються інших місць: вони строятгнезда в глибоких і густо зарослих очеретом болотах, майже недоступних для людини, але вкраплених в сельскохозяйственнийландшафт- тому птахи годуються в полях неподалік отгнезда. Гніздові ділянки дуже великі, до 7 км2. До гнездованіюжуравлі приступають рано: на материку - в другій половінеапреля, а в Япопіі ще раніше - в кінці березня. Гнездотіпічное для журавлів, досить масивне, располагаетсяу самої води, в гущі очерету або осоки, побудовано ізгрубих стебел очерету, нерідко з додаванням ветвей.В повній кладці 2 дуже великих і більш світлих, ніж сірого журавля, яйця. Смертність пташенят дуже веліка- до 37%. Основна причина її - агресивне отношеніедруг до одного пухових пташенят в перший тиждень життя. Поетомусемьі з 2 підрослими молодими відносно рідкісні. Пітаетсяяпонскій журавель змішаної їжею, проте серед наших журавлейон найбільш животноядная. Основу корму складають риби, жаби та водяні безхребетні - рачки, молюски, лічінківодних жуків і т. Д. Однак і рослинні корми іграютв харчуванні японського журавля певну роль, особенноосенью. Положення з охороною японського журавля зараз крайненапряженное. За найоптимістичнішими підрахунками, на нашейтерріторіі гніздиться 40-50 пар, може бути, в останніроки трохи більше. В Японії мешкає близько 250 птахів, остальнаячасть журавлів гніздиться в Китаї. Світова чісленностьсоставляет `не більше 1500 особин. Основні неблагопріятниефактори па території нашої країни - це осушення і меліораціяболотістих ділянок, необхідних для гніздування журавлей.Вторая причина низької чисельності - весняні та осенніепали, коли спеціально випалюється суха трава на болотах.В результаті нерідко гинуть гнізда журавлів, а якщо немає, то зникають зарості густої трави, необхідні для устройствагнезда. Чи не викорінено ще і браконьєрство. В Японії основнаяпрічіна смертності журавлів - загибель від удару об проводаелектросетей. Розробляється технологія іскусственноговольерного розведення для подальшого поповнення пріроднихпопуляцій.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Семействожуравлі / gruidae