animalukr.ru

Чубата пеганка - качка з видатною історією

Зміст статті

Чубата пеганка - представник загону гусеобразние, сімейства качині.

Зовнішні ознаки чубатого пеганки

Чубата пеганка покрита красивим оперенням, за яким цей вид можна легко відрізнити від інших качок. Верхня частина голови і чубчик чорного кольору.

Шия і щоки - білі. Груди покрита темно-зеленими пір`ям з металевим відливом. Спина коричнева, черево і боки білі, по ним проходить вузька поперечна смужка. Лапи і дзьоб у качок червоні.

Історія відкриття виду

Чубата пеганка - одна з найрідкісніших качок. В історії відкриття виду відомі тільки чотири випадки зустрічі з рідкісним птахом. У 1844 році під Владивостоком описана самка.

Потім в південній Кореї в 1913, за неуточненими даними в 1914 році, а також в 1916 відбулася зустріч з парою качок. Останнє опис було складено в 1924 році в Кореї.

У Південному Примор`ї в травні 1964 року в затоці Петра Великого були зустрінуті три качки, імовірно один самець і дві самки. За характерними ознаками вони потрапляли під опис чубатого галагази.

Повторні спроби знайти рідкісних качок закінчилися безуспішно. Зображення чубатого пеганки зустрічаються на старовинних китайських килимах і картинах. Мабуть, раніше ця качка було поширеною птицею в Кореї та Китаї. В даний час в деяких музеях збереглися пір`я рідкісного птаха. А стародавні зображення в книгах дуже точно передають особливості чубатого галагази.

Чубата пеганка (Tadorna cristata).
Чубата пеганка (Tadorna cristata).

За всю історію вивчення виду відбулося всього 40 зустрічей пеганки і людини. Ось тільки шкода, що сучасне покоління вже ніколи не побачить рідкісну качку в природі.

Поширення чубатих пеганок

За неперевіреними даними чубата пеганка до кінця першої половини ХХ століття була поширена від гирла Амура до східної частини Китаю.

Житла чубатих пеганок вивчені погано. Можливо, птиці гніздилися на берегах гірських річок і на скелястих обривах моря. У природному середовищі існування утворювали пари або трималися групами по 6 птахів.

Міграції та зимівлі чубатого пеганки відзначені в північних районах Японії і північно-східних Китаю.

Раніше чубаті пеганки були широко поширені на території Китаю і Японії.
Раніше чубаті пеганки були широко поширені на території Китаю і Японії.

Розмноження чубатих пеганок

Відомості про розмноження рідкісних качок дуже мізерні. Слід припустити, що чубаті пеганки, як і всі качині, моногамні види. Гнізда птахів розміщувалися в ущелинах скель або на землі. Самка одна насиджує яйця.

Фахівцям відомо не більше 40 зустрічей чубатого галагази. Очевидці залишили зображення рідкісної качки. Зо два десятки з них відносяться до XX століття. Відомості про знахідку рідкісних птахів на початку 80-х років в КНДР не вважаються достовірними. Найімовірніше, стався процес природного вимирання реліктового виду. Імовірно пов`язані з інтенсивним освоєнням місць проживання чубатого галагази.

Природоохоронний статус чубатого пеганки

Категорія1, узкоареальний вид, що знаходиться під загрозою зникнення або ймовірно зниклий. Реліктова птах манчжурской-китайської фауністичної подобласти.

Чубаті пеганки відносяться до виду птахів, які перебувають на межі вимирання.
Чубаті пеганки відносяться до виду птахів, які перебувають на межі вимирання.

охорона виду

Чубата пеганка занесена до Червоного списку МСОП-96, Додаток 2 Боннської Конвенції, Додаток угоди, укладеної Росією з Республікою Корея про охорону мігруючих птахів. З ініціативи Німецького союзу охорони птахів в 1982-1983 рр. в Приморському краї, в східному Китаї, в Японії і Кореї були поширені ілюстровані листівки для збору інформації про сучасні місцях гніздування чубатого галагази. Необхідний інтенсивний пошук збережених особин рідкісної качки в природі, їх вилов і розведення птахів в неволі.

Головне завдання полягає в тому, щоб з`ясувати, чи існує чубата пеганка в природі або ж уже зникла з лиця Землі, а якщо цей вид ще живе в природі - докласти всіх зусиль до запобігання його повного вимирання.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Чубата пеганка - качка з видатною історією