animalukr.ru

Костогриз

Зміст статті

Дубонос - птах, що відноситься до сімейства в`юркові.

Найближчими родичами є щиглики, снігурі, канарки і зяблики. Живуть дубоноси практично по всій Європі. Іноді вони зустрічаються на островах Середземного моря і в Скандинавії на британських островах.

Костогриз (Coccothraustes coccothraustes).
Костогриз (Coccothraustes coccothraustes).

Ці птахи широко поширені в Болгарії, Іспанії, в південній частині Швеції, на Кавказі, на Кримському півострові, в середній частині Росії. В Азії ці пернаті живуть в Кореї, Афганістані, на півночі Ірану, на півдні Сибіру, в Східному Китаї і Японії. На зиму з північних районів дубоноси мігрують трохи південніше, а в районах з помірним кліматом залишаються протягом року на одній території.

Зовнішній вигляд дубоноса

Дубонос звичайний має середні розміри. У довжину представники виду досягають 16-18 сантиметрів, при цьому самці трохи більші за самок.

Самці дубоноса набагато яскравіше самок.
Самці дубоноса набагато яскравіше самок.

Розмах крил становить 30-33 сантиметри. У дубоноса примітний дзьоб, він білого кольору, має конічну форму і виглядає масивно. Хвіст короткий чорного кольору. Карі очі. Ноги короткі рожевого забарвлення.

Оперення у самців яскравіше, ніж у самок. Загальний забарвлення тіла світло-коричневий з невеликим рудуватим відтінком. На горлі присутній світла пляма, задня частина шиї теж світла. Крила чорні. На кожному крилі є по поперечної широкій смузі, що складається з білого, блакитного і коричневого відтінку. Від очей до дзьоба проходять чорні смуги.

У дубоноса дуже потужний дзьоб.
У дубоноса дуже потужний дзьоб.

Розмноження і тривалість життя

Гніздяться ці пернаті в травні місяці. дубоноси будують свої гнізда на деревах, вони мають чашеобразную форму. В якості будівельного матеріалу використовується трава, стеблинки і листя. Більшість пар відкладають яйця в кінці травня. Зовні гніздо робиться з міцніших гілок, а зсередини воно встеляється стеблинками, травою і листям.

Більшість пар відкладають яйця в кінці травня. Самка відкладає 3-5 яєць, Інкубаційний період триває 2 тижні. Насиджування яєць займається в основному самка, а самець її годує і охороняє гніздо.

Пташенята не покидають гніздо приблизно 2 тижні. Їх вигодовуванням займаються обоє батьків. Спочатку пташенята харчуються комахами, а потім переходять на рослинну їжу. У липні молодняк вже починається літати, а в серпні вони стають повністю самостійними.

Слухати голосові дубоноса звичайного

У перших числах вересня дубоноси починають залишати свої райони гніздування. За сезон самка встигає зробити тільки 1 кладку. Тривалість життя дубоноса звичайного становить приблизно 5 років, але довгожителі досягають 15-ти річного віку.

Дубоноси, в середньому, живуть близько п`яти років.
Дубоноси, в середньому, живуть близько п`яти років.

Поведінка і харчування дубоноса

На вигляд дубоніс здається трохи ледачим, але насправді це зовсім не так. Ці пернаті дуже кмітливі. Велику частину часу ці птахи ховаються в кронах дерев, вони взагалі вважають за краще прихований спосіб життя. На землю спускаються лише за тим, щоб напитися і роздобути насіння, але при цьому намагаються триматися поруч з деревами.

Харчуються ці птахи в основному кісточками ягід. Особливу перевагу віддає кісточках черемхи, вишні і сливи. За допомогою свого сильного дзьоба птах легко розколює кісточки. Крім того в раціон входять нирки і пагони. Влітку ж перевага віддається комахою, яких дубоноси знаходять в корі і листі дерев.

Костогриз поруч з гніздом.
Костогриз поруч з гніздом.

Дубоноси добре приживаються в неволі. Ці птахи мають гарне оперення, що приваблює людей. Але дубоноси не вміють співати, вони видають деренчливий цвірінькання. Ці пернаті можуть довго сидіти нерухомо, вони не такі активні, як багато видів пернатих. А ось на свободу літає швидко, але на незначні відстані. Найменший шум може злякати дубоноса, і він відразу відлітає. Літають ці пернаті в основному на висоті 200-250 метрів, при цьому ловлять в повітрі комах. Літають вони і поодинці і групами.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Костогриз