animalukr.ru

Птах коноплянка

Зміст статті

Коноплянка (іменована ще реполовом) - це невеликий птах з довгим хвостом, що живе в Західній Азії, Європі та Північній Африці.

Навколишнє середовище птиці - сади, парки і лісові галявини. Коноплянка віддає перевагу відкритій місцевості з рідкісною рослинністю.

Коноплянка (Carduelis cannabina).
Коноплянка (Carduelis cannabina).

Представники цього виду люблять морські узбережжя, крім того, вони живуть в гірській місцевості. Коноплянка - перелітний птах, але жителі південних регіонів ведуть осіле життя або перелітають на невеликі відстані в межах ареалу.

Зовнішній вигляд реполова

Розмір цього птаха становить 14-16 сантиметрів. Розмах крил досягає 23-26 сантиметрів. Важать коноплянки від 20 до 22 грам.

Дзьоб у цих пернатих конічної форми, невеликої довжини сірого кольору. Хвіст має чорне забарвлення, а обрамляє його біла облямівка. Голова сіра, а на лобі є пляма червоного кольору. Горло прикрашено білою смугою.

У цій птахи дивне оперення.
У цій птахи дивне оперення.

Оперення на грудях у самців червоне, а у молодняка і самок червоний тон відсутній, груди у них сірого кольору. Ноги довгі, бурого кольору. Пальці на кінцівках тонкі з загостреними кігтями. Махові пера чорні з білою облямівкою.

Поведінка і харчування коноплянок

Коноплянки - птиці перелітні.
Коноплянки - птиці перелітні.

У шлюбний період коноплянки живуть парами, а в інший час вони об`єднуються в зграї невеликих розмірів. Політ у цих птахів швидкий.

Спів представляє набір звуків з щебетання, трелі, тріска і свисту. Співають коноплянки досить приємно. З середини вересня по середину серпня птахи починають перелітати в теплі краї.

Харчуються коноплянки, як правило, на землі. У раціон входять насіння хрестоцвітих, берези, глоду, будяка і кульбаби.

розмноження

Коноплянки воркують на гілочці.
Коноплянки воркують на гілочці.

Гніздяться коноплянки з початку квітня до кінця серпня. За час гніздування самка встигає зробити 2 кладки, в кожній з яких знаходиться по 4-7 яєць. Гнізда птахи будують в густій рослинності на висоті близько 1,5-3,5 метра від землі. Будує гніздо самка. В якості будівельного матеріалу вона використовує суху траву, павутину, лишайник і мох. Дно гнізда утеплюється пір`ям, пухом і вовною. Гніздо має чашеобразную форму.

Період висиджування яєць триває 2 тижні, в процесі бере участь лише самка, а самець займається її годуванням. Тіло вилупилися пташенят покрито пухом темно-сірого кольору.

Чисельність цих птахів знаходиться під загрозою.
Чисельність цих птахів знаходиться під загрозою.

Батьки годують потомство 2 тижні. Після цього молодняк починає літати, але батько продовжує підгодовувати пташенят ще якийсь час. Самка в цей період займається підготовкою гнізда під нову кладку.

Наступне покоління пташенят стає на крило в серпні. Молодняк об`єднується у зграї і деякий час не відлітає далеко від місць гніздування. У дикій природі ці пернаті живуть близько 3-4 років, а в неволі їх тривалість життя збільшується до 10-12 років.

чисельність

Варто відзначити, що чисельність популяції за останні 40 років зменшилася на 62%. Причиною цього є скорочення природного місця існування. Крім того, коноплянки гинуть через отрутохімікатів, які люди використовують для боротьби з бур`янами. У деяких країнах коноплянка занесена в Червону книгу.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Птах коноплянка