animalukr.ru

Польовий горобець: опис і спосіб життя співочої пташки

Зміст статті

Польовий горобець - вельми поширена птах в наших широтах. Зовні його дуже складно відрізнити від звичайного будинкового горобця, але відмінності все ж є.

Існують невеликі відмінності в забарвленні і структурі пір`я, за якими можливо відрізнити родинних птахів, а також невелика різниця в розмірі - польові пташки менше своїх будинкових побратимів. І ще варто врахувати, що у польового підвиду повністю відсутня статевий диморфізм, тобто самка зовні не відрізняється від самця, чого не можна сказати про будинкових горобців.

Зовнішній вигляд польового горобця

По першому погляду важко відрізнити польового горобця від його звичного нам будинкового побратима. Однак якщо детально вивчити птицю, то стає зрозуміло, що вона набагато менше, і пофарбована інакше. Найпомітніше - коричнева «шапочка» на голові, через яку на Заході їх називають червоноголові. Пір`я біля вух, смужка під очима і горло - чорні, на білій щоці - чорна точка. Бок шиї також білий.

Хвіст, крила і спина польового горобця буро-коричневого відтінку, іноді з темними вкрапленнями. Черевце світле, затемненням до боків.

Польовий горобець (Passer montanus).
Польовий горобець (Passer montanus).

Дзьоб забарвлюється від чорного до бурого кольорів. Молоді особини забарвлені значно менш інтенсивно, ніж дорослі. Загалом, орнітологи сьогодні розрізняють 33 видів польового горобця, які мають незначні відмінності між собою.

Ареал проживання польових горобців

Як і звичайний, звичний нам горобець, польовий вид широко поширений по всій Євразії, за винятком холодних північних районів. У деяких районах вони змішуються зі своїми домашніми побратимами, об`єднуючись в масивні зграї.

Однак на півдні Далекого Сходу польовий горобець живе практично повсюдно, чого не скажеш про домовика. Завдяки своєму природному властивості пристосовуватися до будь-яких умов проживання, цей птах швидко поширюється по всій території, де мешкають люди. Таке сусідство часто забезпечує птахам велика кількість корму і укриттів, де вони і живуть.

Польові горобці - стайня птиці, ведуть осілий або мандрівний спосіб життя.
Польові горобці - стайня птиці, ведуть осілий або мандрівний спосіб життя.

Природними місцями проживання є чагарники, посадки, заплавні низини, рідколісся, околиці міст і безпосередньо житло людей. У густому дикому лісі горобця не зустрінеш - він тягнеться до корму і сусідству з цивілізацією.

Спосіб життя і харчування польового горобця

У природі зустрічається часто, і населяє весь наш континент. Найчастіше знаходить штучні притулку, або ж займає норки інших птахів в глиняних і земляних обривах. Сроят гнізда недалеко від полів із зерновими культурами з тим, щоб не мати проблем із запасами їжі. Харчуються переважно дрібними комахами і злаковими культурами, однак не гребують і залишками людської їжі, крихтами, насінням рослин і іншими видами паші.

Цей вид птахів гніздиться в старих дуплах птахів і норах ссавців, а також в населених пунктах під дахами будинків.
Цей вид птахів гніздиться в старих дуплах птахів і норах ссавців, а також в населених пунктах під дахами будинків.

У неволі польового горобця слід годувати так само, як і інших птахів подібного виду. Існують готові збалансовані корми, які дозволять вашому вихованцеві прожити довге і здорове життя.

Розмноження польових горобців

Польовий горобець часто моногамії, і вважає за краще формувати пару на довгий час. Гнізда кожна пара будує окремо, на віддалі від сусідів, але іноді зустрічаються поселення з 5-6 гнізд.

Типова форма гніздування - куляста, до 15 см в діаметрі. Горобці дуже відповідально ставляться до будівництва гнізд, а тому будують їх досить довго - іноді по кілька місяців. Воно плететься з тонких гілочок і стебел трави. Вхід облаштовується збоку, у верхній половині кулі. Зсередини все гніздо вистелено пір`ям, пухом і м`якою травою. У місті часто можна зустріти гнізда з вати і ниток, які приносяться горобцями зі сміття.

У віці 15-20 днів підросли і оперилися пташенята набувають здатність літати.
У віці 15-20 днів підросли і оперилися пташенята набувають здатність літати.

Слухати голосові польового горобця

Облаштовують свої гнізда польові горобці часом в самих незвичайних місцях - під дахами будинків, в дуплах дерев, в шпаківні і покинутих нірках інших птахів і тварин. З кінця квітня по липень самки роблять дві кладки яєць по 3-5 в кожній. У теплих країнах - термін розмноження збільшується в кілька разів. Головне - щоб не бракувало комах, які є основною їжею для пташенят.

Під час збору врожаю велике скупчення виробів може принести істотної шкоди сільському господарству.
Під час збору врожаю велике скупчення виробів може принести істотної шкоди сільському господарству.

Через 10-14 днів вилуплюються пташенята, яких обоє батьків починають посилено годувати. Через 15-20 днів пташенята оперяються і вже вміють літати. Молодняк збирається в зграї і до холодів тримається неподалік від місця гніздування.

Завдяки тому, що цей птах широко поширена, вимирання їй не загрожує, а все коливання чисельності популяцій, викликані різними факторами, пропадають після зникнення причини.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Польовий горобець: опис і спосіб життя співочої пташки