animalukr.ru

Ареал проживання дикої сірої качки, опис, харчування і розмноження

Однією з представниць пташиного світу на болотах і озерах степу і лісостепу південній частині Росії є нерозень. Іноді її плутають з самками крижні або шилохвіст.

Місця проживання

Ареалами проживання сірої качки є лісові, лісостепові і степові райони Північної Америки і Євразії, деякі острови Північної Атлантики. У Росії найбільше ці птахи зустрічаються на європейській частині, в степових і лісостепових районах: Волго-Ахтубінськ заплави, Передкавказзя, Прикаспію, пониззі Ками, гирло Іртиша, на півночі від Псковського озера, на півдні Московської і Смоленської областей. Цей птах перелітний: замовити відправляється на західні і південні морські узбережжя. З зимівлі зазвичай повертається пізніше інших річкових качок.

Характеристики та опис

На перший погляд нерозень зовні, що можна розглянути на фото, схожа на самок качки крижня, але насправді кряква за розміром помітно більше. При описі самки і селезня сірої качки варто відзначити, що вони дуже схожі. Довжина тулуба птахів - близько 50 см, а розмах крил - 80-95 см. Селезні більші за самок: вага самців може бути від 0,6 кг до 1,3 кг, а самі трохи менше: від 0,5 кг до 1 кг. І ще кілька відмінностей сірої качки від крижні - біле дзеркало на крилах, біле черево, у самки дзьоб має темно-помаранчеву облямівку.

Самець (внизу) і самка (вгорі) сірої качки

Оперення самки світло-коричневого кольору, тулуб рясніє поперечними смужками, облямівками і яскравим пір`ям на крилах.

Оперення селезнів - сіре, з дрібним струйчатим малюнком, чорно-білим дзеркальцем і білим черевом. Дзьоб - сірий.

Селезень сірої качки змінюється в період спарювання, шлюбний наряд не має яскравих і барвистих деталей в оперенні: голова буро-сіра, усипана чорними точками. З боків птах смугаста: смужки дрібні, чорні і сірі. Спинка сіро-коричнева, хвіст насичено чорний. Шия попереду жовтувато-рудувата, а ззаду - сіра, в чорну смужку. Крила строкаті, сіро-чорні.

Після того, як самки сядуть насиджувати потомство, качури починають линяти. Їх забарвлення стає більш спокійним, наближеним до окрасу самок, майже однотонний. Від самки самця легко відрізнити по сірому дзьоба і по чорному хвоста.

Линяють ці пернаті два рази в рік: повністю скидають оперення влітку і частково - взимку. Причому, влітку полинялі птахи не можуть літати, самотньо ховаються в очереті або в інший траві.

Лапи у сірих качок міцні, брудно-жовті, мають перетинчасті будова (перетинки темні). Крик селезня нагадує каркання ворона: "кррре" або "крррек". У самки крик тріскучий. У зграї, при перельоті, "перемовляються", Крякаючи тихо.

живлення

Самець сірої качки шукає їжу

Харчується рослинами: травою і водоростями. Але в період розмноження раціон дикої сірої качки збагачується комахами і примітивними ракоподібними, мальками риб, пуголовками, молюсками. Виловлює їх в верхньому шарі води, іноді неглибоко поднирівает за ними. Якщо неподалік від місця проживання виявляться посіви зернових, то перната не злякався: обов`язково попаде і там.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Ареал проживання дикої сірої качки, опис, харчування і розмноження