animalukr.ru

Поползень (ямщик) - дивовижна птах

Зміст статті

Поползень - птах невеликих розмірів. Проживає переважно в Євразії. Зустрічається на території від берегів Атлантичного океану до берегів Тихого.

Цих пернатих можна побачити майже у всіх країнах Європи, за винятком Шотландії, практично всієї Скандинавії, Ірландії та Криму. Живе птах і в Росії, в її південних і центральних лісових районах, у північній частині, де пролягає тундра і лісотундра, повзики немає. Чи не зустрічаються ці пернаті в басейнах Аральського і Каспійського морів і в районі низини Волги. Мешкає на острові Сахалін, Камчатці, Курильських островах, часто зустрічається в Японії, Кореї, на сході Китаю. Цих птахів можна побачити навіть на півночі Африки.

Поползень (Sitta europaea).
Поползень (Sitta europaea).

Зовнішній вигляд повзика

Довжина тіла повзика становить 12-14 см. Розмах їх крил 23-27 см. Важить доросла особина приблизно 25 м

Мають велику голову, коротку шию, кремезне тіло і невеликий хвіст. Дзьоб пернатих прямий, довгий і потужний, забарвлений в сірий колір. Залежно від території проживання оперення забарвлене в різні кольори. Верх тулуба мешканців північної частини Європи сірувато-блакитного кольору, черево забарвлене в каштановий, а шия у білий колір.

У повзика сильні і чіпкі лапки.
У повзика сильні і чіпкі лапки.

Підвиди, які живуть в східних регіонах, мають білу грудку і рудувату нижню частину тіла. На голові є темна смуга, яка тягнеться від підстави дзьоба до потилиці. Кінцівки пофарбовані в сіро-бурий колір. На пальцях є гострі довгі кігті. Зовні самки і самці відрізняються тільки за розміром: самці трохи крупніше.

Поведінка і харчування птиці

Бажана середовище проживання - змішані і хвойні ліси, парки і сади. Живе переважно на високих старих деревах. Зазвичай повзики ведуть осілий спосіб життя. Жителі північних районів на зимівлю відлітають в південні регіони. Кожен птах живе строго на своїй території і ніхто не може порушити кордони чужих володінь. Ведуть одиночний спосіб життя.

Пташка ямщик мешкає в парках і садах.
Пташка ямщик мешкає в парках і садах.

Харчуються як рослинної, так і тваринною їжею. Із задоволенням поїдають метеликів, мух, жуків, клопів. У теплий період їдять плоди і насіння, люблять насіння соняшнику, горіхи, жолуді. На зиму, коли корми майже немає, птахи роблять запаси і ховають їх в виїмках і поглибленнях стовбурів дерев. Птахи співають, їх трелі можуть мати різну частоту. У них є чіпкі кігті, це дозволяє повзики швидко пересуватися по гілках, навіть вниз головою. Цих птахів можна зустріти в домашніх умовах, їх легко приручити. Для повзиків, що живуть в дикій природі, люди часто роблять будиночки, в яких птахи живуть і гніздяться.

Розмноження і тривалість життя

Назва птах отримала за вміння, ніби, повзти по стовбуру. Насправді - поползень швидко скаче, іноді навіть вниз головою.
Назва птах отримала за вміння, ніби, повзти по стовбуру. Насправді - поползень швидко скаче, іноді навіть вниз головою.

Період, в який птахи гніздяться, залежить від широти, в якій вони живуть. Початок цього періоду припадає на квітень-травень. Повзики моногамні, пари у них утворюються один раз і назавжди. Свої гнізда пернаті розташовують в дуплах дерев, найчастіше це старі гнізда дятлів або природні поглиблення в стовбурі.

Гнізда знаходяться на висоті від 3 до 8 метрів. Вхід в гніздо зазвичай має розмір 3-4 см, зайве замазують глиною. На дні підстилка з листя і лусочок і невеликих шматочків кори.

Поползень - птах поодинока.
Поползень - птах поодинока.

Зазвичай кладка складається з 6-8 яєць. Вони пофарбовані в білий матовий колір з маленькими червоно-коричневими плямами. Висиджування займається самка, на кладці вона сидить 2,5 тижні. Тіло новонароджених пташенят покрито пухом. Годують потомство і самка, і самець. У віці 3-3,5 тижнів повзики починають літати. Дорослі годують молодняк до досягнення ними віку 5-5,5 тижнів. Тривалість життя цих пернатих в умовах дикої природи складає 10-11 років.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Поползень (ямщик) - дивовижна птах