animalukr.ru

Серпоклюв - реліктовий мешканець тибету

Зміст статті

Серпоклюв - досить великий кулик сімейства шілоклювие.

Довжина крила птаха становить 22,5-25 см. Характерною ознакою серпоклюв є довгий - 70-78 мм і дугоподібно загнутий вниз дзьоб.

Кінцівки кулика мають три пальця, між середнім і внутрішнім пальцями натягнута шкіряста перетинка.

У забарвленні оперення переважають світло-димчастий-сірі тони. Верх голови, лоб, підборіддя, вуздечка, горло, поперечна смуга на грудях і широка смуга вздовж потилиці покриті чорно-бурими пір`ям.

Вузька біла смуга відокремлює світлий зоб від чорної смуги на грудях. Махові пера бурі з передвершинному білими плямами. Кермові пір`я пофарбовані в буро-сірий колір і прикрашені темними поперечними смужками. Ноги і дзьоб червоного кольору. Райдужна оболонка ока темно-червона.

Забарвлення оперення серпоклюв зливається з фоном галькової мілини. Побачити птицю в природному середовищі існування практично неможливо. Серпоклюв на мілині сидить нерухомо з втягнувши голову.

Серпоклюв (Ibidorhyncha struthersii).
Серпоклюв (Ibidorhyncha struthersii).

Обриси тіла птиці нагадують круглий камінь, і навіть вигнутий дугою дзьоб повторює округлу форму гальки. У пошуках корму кулик заходить в воду по саме черево, блакитно-сірий колір спини зливається з сірим кольором річкового каміння. Така особливість забарвлення оперення дозволяє серпоклюв залишатися непомітним.

поширення серпоклювов

Серпоклюв мешкає у високогірних районах південної половини Центральної Азії. Територія проживання тягнеться від Іссик-Куля і Алтаю до Маньчжурії. У нашій країні - від гір на північному сході, що примикають до долини Сусамир і гір на сході по Нарин до самих кордонів. У Таджикистані серпоклюв зустрічається на річці Сарда-іміона, Сорбог, на південному схилі Зеравшанского хребта, в межах Алтайській долини.

Серпоклюв внесений до Червоної книги як вид, що знаходиться під загрозою зникнення.
Серпоклюв внесений до Червоної книги як вид, що знаходиться під загрозою зникнення.

Птахи населяють Тибет, Гімалаї від Кашміру і верхнього Ассама, до Сичуані на сході, до Чжілі і Шеньсі на північному сході.

Житла серпоклювов

Гніздиться серпоклюв на висотах від 2000 до 3000-3500 метрів. В горах Тибету птиці піднімаються ще вище - до 4000 метрів над рівнем моря. Віддає перевагу місця в долинах гірських річок, де ухил течії різко зменшується і дно долини, утворене наносами з гальки стає рівнішим. На річках з широкими піщаними долинами серпоклюв не зустрічається.

У місцях гніздування можлива наявність певної кількості кущів верби, але у вузьких долинах з густими заростями і нерівним дном серпоклюв що не мешкають. У зимовий час птиці спускаються до висоти 500 метрів.

За допомогою свого дзьоба птах шукає здобич між камінням на дні річок і озер, занурюючи голову в воду.
За допомогою свого дзьоба птах шукає здобич між камінням на дні річок і озер, занурюючи голову в воду.

Чисельність і спосіб життя серпоклювов

Ареал серпоклюв досить великий, але цей вид птахів вважається нечисленним, що пов`язано з умовами проживання. Територія поширення має вигляд вузької стрічки і досить обмежена в просторі. За спостереженнями фахівців в Ганьсу гірський потік в 7 км довжини населяли 8-9 пар птахів.

У Тибеті рідкісний вид пернатих зустрічається частіше.

Серпоклюв ведуть в основному осілий спосіб життя. Взимку роблять невеликі кочівлі в більш низькі райони гір. Птахи, що населяють Семиріччі, не всі залишаються зимувати, частина особин залишає район постійного гніздування.

Серпоклюв поширені в Середній Азії і Гімалаях.
Серпоклюв поширені в Середній Азії і Гімалаях.

 розмноження серпоклювов

У період розмноження поведінку птахів різко змінюється. У березні-квітні спокійні і довірливі серпоклюв стають неспокійними і полохливими. Можливо, у другій половині березня пари птахів вибирають ділянки для гніздування. Займана територія для кожної пари птахів розташована на відстані не менше 1000 метрів від іншої ділянки. Цікаво проходять шлюбні ігри серпоклюв: самець постійно кланяється самці, робить присідання на лапках, похитує хвостиком, потім різко злітає в повітря, вібруючи крилами, і видає гучний крик.

Гнізда розташовуються на околиці галечникових або кам`янистих мілин, або на вузьких кам`янистих косах.

Це всього лише невелика ямка глибиною в 1,5-2 см серед дрібних плоских камінців. Іноді гніздо знаходиться між великих каменів. Серпоклюв споруджує також «хибне» гніздо, в нього птах сідає під час шлюбних ігор. Самка відкладає перші яйця в кінці квітня, і закінчується розмноження до середини травня. У кладці нараховують 2-4 яйця сірого кольору зі слабким зеленуватим відтінком, іноді колір шкаралупи має буро-жовтий наліт. Іноді на ній добре видно темні плями.

Серпоклюв майстерно маскують свої кладки з яйцями.
Серпоклюв майстерно маскують свої кладки з яйцями.

Кладка яєць добре замаскована, тому гніздо серпоклюв знайти досить важко. Сіра забарвлення спини добре гармонує з кольором річкової гальки. Крім того в разі небезпеки птиці відбігають мовчки на відстань близько 300 метрів і повертаються до покинутого гнізда не скоро. Насиживают яйця самка і самець, змінюючи один одного. Пташенята з`являються з 10 травня. На крило молоді серпоклюв стають на початку серпня.

Дорослі птахи змінюють пір`я іноді в кінці червня, але, в основному, в серпні. Линька триває до самої осені, триває навіть взимку. Часткова линька буває ранньою весною, при цьому у птахів замінюються дрібні пір`я на шиї і голові. В кінці літа молоді серпоклюв змінюють свій наряд на доросле оперення.

харчування серпоклюв

Серпоклюв харчуються комахами і їх личинками, які мешкають у воді. У пошуках їжі птахи використовують свій тонкий і загнутий дзьоб, з його допомогою вони спритно витягають видобуток з-під каменів.

Кулик засовує кінчик дзьоба під гальку з протилежного від себе сторін.

Серпоклюв недолюблюють себеподобних, тому, після організації пари вони споруджують гніздо в кілометрі від родичів.
Серпоклюв недолюблюють себеподобних, тому, після організації пари вони споруджують гніздо в кілометрі від родичів.

Особливості поведінки серпоклювов

Серпоклюв неметушливі і спокійні птиці. У природному середовищі існування вони утворюють пари або живуть поодиноко. Часто птиці стоять нерухомо на мілині, контури тіла сильно схожі на стирчить з водойми камінь. Серпоклюв добре літають, політ у птахів легкий і витончений.

Кулики добре плавають. Крик серпоклюв гучний, мелодійний, схожий на голос кроншнепа. На зльоті серпоклюв видає звук, схожий на звучання флейти: «ти-ли, ти-ли, ти-ли».

Охорона цього виду

Серпоклюв внесений до Червоної книги МСОП, йому присвоєно статус «вид, що знаходиться під загрозою зникнення». Необхідні заходи для охорони територій постійного проживання виду, тільки в цьому випадку можна відновити його чисельність у природі.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Серпоклюв - реліктовий мешканець тибету