animalukr.ru

Семействоплавунчіковие / phalaropodidae

Большойплавунчік різко відрізняється від інших плавунчіковсвоім поширенням. Це не арктична птіца.Он населяє західні частини півночі США і південні терріторііКанади. Взимку він тримається на воді у західних береговСеверной і Південної Америки до Чилі. Верх голови уетой птиці попелясто-сірий, з боків голови і шеітянется широка чорна смуга. Дзьоб і ноги у негочуть довше, ніж у інших плавунчіков.

Плавунчікбольшой

Плавунчіккруглоносий/ Phalaropus lobatus

Круглоносийплавунчік добре відрізняється від іншого плавунчіканашей країни тонким і гострим дзьобом, отвору ноздрейна якому розташовані в підставі надклювья, Усама оперення чола. У дорослої самки в брачномнаряде спинна сторона тіла в основному шиферно-чернаяс добре помітним попелястим нальотом і з рижеватиміполоскамі по краях спини і плечей. Голова темно-сіра, з боків шиї є по ржавчато-рудому плямі. Етотже колір може тривати на нижню сторону шеі.Брюшная сторона тіла біла.Самець відрізняється від самки відсутністю пепельногоцвета на верхній стороні тіла, рудий колір на шееу нього розвинений слабкіше.

Плавунчіккруглоносий

Взимку обидві статі мають верхню сторону тіла сіру з беловатимікаемкамі. Самки більші за самців. Довжина крила у самок 9,5-13см, у самців 10-11 см. Вага самців і самок від 26 до 47 г. Поширення у круглоносие плавунчіка кругополярное.Ето тундрова смуга Євразії, Ісландія, тундри Аляски окремі місця тундрового півночі Канади. Зимують круглоносиеплавунчікі головним чином на море - у південних берегів Аравії Пакистану, біля берегів Нової Гвінеї і близько Азорських островов.По мабуть, вони зимують також у берегів Перу. Іноді зімойвстречаются і на суші. На місцях гніздування плавунчікіпоявляются в кінці травня, а частіше в першій декаді червня. Первимівесной з`являються самки, і незабаром же після прильоту онізанімают гніздові ділянки на болотистих берегах маленькіхозерков в тундрі. Після прильоту самців починаються брачниеігри, які відбуваються на воді. Самці в цих іграх прінадлежітболее активна роль. Гніздо влаштовується самцем і самкойнеподалеку від води на купині або в пучку трави (осоки та ін.) - Воно буває досить добре приховано швидко вирастающейвокруг трав`янистою рослинністю. У повній кладці обично4 яйця, зрідка 3. Вони лежать, як у всіх куликів, остриміконцамі всередину і трохи вниз. Колір яєць оливковий ілібуровато-охристий з плямами чорно-бурого кольору або цветасепіі. Довжина яєць 27-33 мм, ширина 18,5-22,5 мм. Когдався кладка відкладена, самці приступають до насиджування, самки цей час тримаються поблизу від гнізд поодинці ілімелкімі зграйками. Буває, що в середині дня самець і самкаплавают разом в пошуках корму. Втім, досить скоросамкі починають кочівлі, хоча окремі особини ще долгодержатся на місцях гніздування. Пташенята вилуплюються на19-21-й день насиджування і негайно ж йдуть з самцем наводити, де тримаються спочатку у самого берега. Плавати пуховічкімогут в перші ж дні життя. В малоземельних тундрі первиепуховічкі з`являються в кінці червня, а 20-22 липня большінствоптенцов видали вже зовсім не відрізняються від взрослих.Осенній проліт круглоносих плавунчіков триває довольнодолго. Спочатку виселяються з гніздовий області самки, в першій декаді липня їх можна бачити, наприклад, в Наурзумскомзаповедніке. Самці, які чомусь не пріступалік гніздування, можуть бути зустрінуті значно південніше постійної гніздовий території теж в липні. Гнездівшіесясамци відлітають, природно, пізніше. А в серпні - сентябреповсеместно на прольоті можна зустріти молодих птахів. Вберіг Камчатки плавунчики іноді затримуються до октября.Кормятся круглоносие плавунчики личинками комах ідругімі наземними, але головним чином водними беспозвоночнимі.Обично плавунчик видобуває корм, скльовуючи видобуток з поверхностіводи під час плавання. Він дуже рухливий на воді, всечас крутиться в різні боки, нерідко крутиться і беспрестанноківает головою. Іноді плавунчики приєднуються до качок, поганка, шилоклювки, які, харчуючись, взмучивают воду придонний шар мулу, в результаті чого вгору поднімаютсяпрідонние комахи і їх личинки. Іноді плавунчики саміпитаются підняти придонний шар мулу. Круглоносие плавунчікі- дуже довірливі птахи. У внегнездовое час вони держатсястайкамі. Голос круглоносих плавунчіков - швидке ніжне"пити-пити-пити-пити". При зльоті чутно своеобразноекряхтеніе, кілька нагадує кряхтение бекаса.

Плавунчікплосконосий/ Phalaropus fulicarius

Плосконосийплавунчік має дзьоб плоский і злегка расшіренний.Отверстія ніздрів розташовуються в підставі дзьоба, але не примикають безпосередньо до оперення лба.Темя Плосконос плавунчіка чорнувате, спина чернаяс охристими поздовжніми плямами, підборіддя аспідно-сизий, решті низ тіла ржавчато-рудий. На крилі імеетсябелая смуга, яка добре видна у летить птіци.Самец в шлюбному вбранні забарвлений кілька тусклеесамкі. У зимовому оперенні у плавунчіков черевце з великою кількістю білого пір`я. Довжина крила птіци12-14 см, причому самці трохи дрібніше самок. Самцивесят 42-51 г, самки 57-60 р

Плавунчікплосконосий

Гніздяться Плосконос плавунчики на Південному острові НовойЗемлі, в тундрі Сибіру від гирла Єнісею до Чукотскогополуострова і Анадирского затоки, на Новосибірських островахі на острові Врангеля. Крім того, вони гніздяться в Ісландії, на Шпіцбергені і в тундрі Північної Америки, всюди, однак, кілька спорадично. Зимують переважно в откритомморе далеко від узбереж материків. Зокрема, вони частовстречается на сході Атлантичного океану проти западнихі південно-західних берегів Африки. Звичайні вони в Аравійскомморе, крім того, зустрінуті взимку і в Тихому океані в районепобережій Перу. Плавунчики дотримуються районів океану, найбільш багатих планктонними організмами, і собіраютсяв зграї по кілька десятків особин і навіть по несколькотисяч птахів. Приліт на місця гніздування відбувається з концамая до другої половини червня. Гніздо міститься обичнона краю невеликого озера, іноді в зниженні близько совсеммаленькой калюжі. У кладці буває 4, рідше 3 яйця, насіжіваетіх самець протягом 19 днів. При виводку, як правило, буває тільки самець, але іноді виводок водять обидва родітеля.Перед відльотом Плосконос плавунчики збираються в большіестаі.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Семействоплавунчіковие / phalaropodidae