animalukr.ru

Африканський буйвол

Зміст статті

Африканський буйвол - представник сімейства полорогих. Він утворює вид з 5 підвидами. Мешкає ця тварина в різній місцевості - від відкритих саван до густого лісу.

Можуть забратися в гори на висоту до 3000 метрів. Найбільша кількість африканських буйволів спостерігається в савані, що має трав`янисту рослинність і воду. 2 століття назад в Африці були величезні стада цих тварин. Зараз вони живуть на територіях, що охороняються і в заповідниках.

Зовнішній вигляд

Африканський буйвол (лат. Syncerus caffer)
Африканський буйвол (лат. Syncerus caffer)

Африканські буйволи, особливо ті особини, які проживають на півдні і сході Африки, великого розміру. У холці вони досягають 1,4-1,8 метра у висоту. Довжина їх тіла досягає 3-3,4 метра. Мають хвіст, довжина якого 70-100 см. Вага представників виду коливається від 500 до 900 кг. Можна зустріти особина вагою 1000 кг. Самці більші за самок. Мають кремезне тіло. Ноги сильні, короткі. Голова як би опущена, знаходиться трохи нижче лінії спини. Передня частина тіла важче і могутніше задньої, тому і передні копита ширше, ніж задні.

Залежно від приналежності до підвиду буйволи мають різне забарвлення. Мешканці Південної Африки чорні, але з віком їх забарвлення змінюється на темно-коричневий. Старі особини мають білі кола під очима. Самки мають темно-коричневу шкіру. Даний підвид є найбільшим серед представників виду. Він ще називається Капського. Представники інших підвидів поступаються йому за розмірами. Їх шкури червонувато-коричневі. Винятком є мешканці центральної частини континенту, вони чорні.

Африканський буйвол. Там, за масивними рогами, причаїлася пташка волоклюй.
Африканський буйвол. Там, за масивними рогами, причаїлася пташка волоклюй.

Африканський буйвол має дуже незвичайні роги. У підстави вони зрослися і утворюють так званий кістковий щит, який дуже міцний, навіть кулі будуть від нього відскакувати.

Форма рогів також своєрідна: від заснування вони йдуть вниз і в сторони, після плавно згинають і загортаються вгору. Між кінцями рогів приблизно 90 см. Повністю роги сформіровиваются після досягнення 6-річного віку. Рогу самців більше і масивніше, ніж роги самок.

Розмноження і тривалість життя

З настанням дощового пори року у буйволів починається шлюбний сезон. У цей час самці борються за лідерство. Тривалість вагітності-11,5 місяців. Народжується одне дитинча червоно-коричневого забарвлення вагою до 40-50 кг. Новонароджений відразу ж може ходити і не піде за матір`ю. Самка годує дитинча молоком 6 місяців. Статевозрілими буйволи стають в 3 роки. Буйвола все життя проводять поруч з матір`ю, самці ж після досягнення 2-х річного віку залишають групу. В середньому в природі буйволи живуть 16-18 років, в неволі - 28-30 років.

Зустрітися на шляху у стада африканських буйволів - дуже небезпечно. Вони можу затоптати кого і що завгодно.
Зустрітися на шляху у стада африканських буйволів - дуже небезпечно. Вони можу затоптати кого і що завгодно.

Поведінка і харчування

Живуть буйволи стадами, чисельність яких може досягати декількох сотень особин. Раніше, в минулі століття, стада буйволів дзвінки надходили дорожчі і мешкали по всій савані. До складу стада входять самки, самці і дитинчата. У деяких випадках молоді буйволи утворюють власні групи, це можуть робити і більш зрілі тварини. Старі представники виду примхливі і дратівливі, окремі особини після 12 років життя можуть почати жити на самоті. Вони вибирають собі якусь місцевість і селяться там.

Послухати голос африканського буйвола

Африканським буйволам необхідна вода, тому на відстань більше, ніж 5 км вони від водойм не відходять. Дорослі особини випивають приблизно 5 відер води. Вони відмінно бігають, їх максимальна швидкість становить 55 км / год. Плавати не люблять, хоча є хорошими плавцями. Нападаючи, група формує півколо, попереду дорослі особини, за їх спинами - молоді. Великі незручності доставляють комахи-паразити. Щоб хоч якось полегшити це, вони падають в пил і валяються там. Допомагають їм у цьому і птиці волоклюі, які дістають дзьобами комах зі шкір буйволів.

Ось так ось шикуються буйволи, коли захищають своїх телят. Подібним же чином надходять і бізони, і зубри.
Ось так ось шикуються буйволи, коли захищають своїх телят. Подібним же чином надходять і бізони, і зубри.

Основна їжа - рослинна, в основному трави, багаті клітковиною. На пасовища виходять вночі, вдень ховаються від спеки в тіні. Кожне стадо ставить декількох тварин на варту, які спостерігають за місцевістю і попереджають побратимів про наближення хижаків, щоб буйволи встигли врятуватися.

вороги

При зустрічі зі левами шанси 50/50. Леви при полюванні на африканських буйволів гинуть не менше, ніж самі буйволи.
При зустрічі зі левами шанси 50/50. Леви при полюванні на африканських буйволів гинуть не менше, ніж самі буйволи.

Одним з головних ворогів є африканський лев. Вони нападають на дитинчат і молодих буйволиць, дорослих особин вони не вирішуються чіпати. Для цих же особин небезпечні гепарди, леопарди, гієни. У водоймах небезпеку становлять крокодили. При виникненні загрози буйволи допомагають один одному. Під час нападу лева дорослі буйволи будуть переслідувати хижака і можуть вбити його, якщо наздоженуть. Ще один ворог - людина. Від нього буйволів захищають охоронювані території і заповідні зони.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Африканський буйвол