animalukr.ru

Красунчик птах

Відео: Щиголь. птахи Братеевограда

Красунчик птах фотоКрасунчик - птах сімейства бекасів із загону Сивкоподібні.
Назва дуже схоже на «щиголь», проте до Щеглов цей птах не має жодного стосунку: щиглик відноситься до сімейства в`юрків.
Французи називають чепуруна «шевальє-арлекін» (або «строкатий лицар»). І російське, і французьке назви відображають зовнішній вигляд цієї незвичайної птиці.
У шлюбному вбранні самець нагадує такого собі світського чепуруна, який надів чорно-білий костюм і відправляється на бал.

Зовнішній вигляд

Красунчик - невеликий птах, довжина тіла якої досягає всього 35 см. Розмах крил - 51 см, а вага близько 170 г. Зовні красунчик схожий на деяких інших куликів, наприклад - травника, однак відрізняється від них дуже довгими ногами.
У чепуруна також дуже довгий дзьоб, загнутий кнізу- його підставу червоне, а інша частина чорна. Ноги мають червоне або помаранчеве забарвлення взимку, а влітку стають чорними - під стать оперення.
Красунчик птах фото
птах красунчик. зліт фото
У звичайні сезони самець і самка практично не відрізняються один від одного, обидва вони мають оперення світлих тонів. Влітку, коли настає період розмноження, Щеголев-самці змінюють наряд на матово-чорний, схожий на урочистий чоловічий костюм.

голос птиці

Для чепуруна характерна особлива шлюбна пісня - гучний розкотистий свист, що трохи нагадує струмовий пісню золотистої сивки. Він досить різкий, але при цьому мелодійний.
Під час шлюбних ігор самець робить хвилеподібний політ в повітрі, видаючи звуки шлюбної пісні. Звичайний голос чепуруна - двоскладових крик «тьюіт», який він видає при зльоті і в повітрі. Коли птах чує небезпеку, вона вигукує тривожні звуки «тик-тик-тик».

поширення

Щоголєв населяють північні райони Євразії. Їх можна зустріти від Скандинавії до Чукотки. Незважаючи на такий великий ареал, птиця ця нечисленна. Взимку Щоголєв воліють відправлятися в тепліші регіони - Азію, Африку, Південну Европу- можуть вони перезимувати і в більш помірних широтах.

Красунчик птах фото
красунчик в шлюбному вбранні фото
Основні природні зони, де селяться Щоголєв:
  • Євразійська тундра;
  • лісотундра;
  • Вологі ліси.
  • У місцях гніздування красунчик селиться на болотах, у вологих листяних або хвойних лісах, по берегах заболочених водойм. Під час зимівлі ці птахи також зупиняються на болотах, зарослих травою берегах річок і озер, заливних полях. Незвичайним є те, що на море Щоголєв майже не з`являються, на відміну від багатьох інших видів куликів.

    Поведінка і харчування

    Красунчик дуже любить воду, тому проводить в ній досить багато часу. Його довгі ноги дозволяють йому заходити далеко в водойму - навіть туди, де вода досягає черевця. Ще він любить гойдатися на хвилях, тому не упускає можливості сісти на воду при сильному вітрі.
    Красунчик птах фото
    Щоголєв в пошуках їжі фото
    Довгий дзьоб дозволяє йому діставати з води їжу, якої служать комахи, молюски, ракоподібні, черви й інша дрібна жівность- іноді він може з`їсти і невелику рибу. Нерідко Щоголєв користуються таким трюком. У вітряну погоду вони ховаються в затишному місці поблизу водоёма- коли хвиля виносить на берег їстівне, вони вилітають і збирають його.
    Щоголєв - птиці полохливі, при наближенні людини вони швидко летять. Рятуватися від ворогів вони можуть не тільки в польоті, але і на воді, оскільки вміють відмінно пірнати.

    розмноження

    Свої гнізда Щоголєв влаштовують під невеликими соснами. Припускають, що дерева грають для них роль орієнтирів, оскільки в цілому пейзаж тундри монотонний і не запам`ятовується.
    Гніздом служить невелика ямка, вистелена мохом, травою і листям. У неї самка кладе чотири яйця. Їх шкаралупа має зеленуватий або жовтуватий колір з плямистим малюнком, що дозволяє яйцям зливатися з навколишнім грунтом.
    Красунчик птах фото
    красунчик в гнізді фото
    На яйцях спочатку сидять обоє батьків, однак після першого тижня самка віддаляється, залишаючи чоловіка висиджувати виводок на самоті. Час від часу самець залишає гніздо, а потім повертається назад-таке відбувається, наприклад, під час небезпеки.
    Через 20 - 25 днів вилуплюються пташенята, які разом з батьком відправляються на водойму. Пташенята покриті пухом, особливо на голові, і мають строкату забарвлення. Після становлення на крило виводок розпадається, і молодняк приступає до самостійного життя.

    Тривалість життя

    У дикій природі красунчик живе 8 - 12 років.
  • Клас - Птахи
  • Загін - Сивкоподібні
  • Сімейство - Бекасово
  • Рід - Улити
  • Вид - Щеголь
  • Поділитися в соц мережах:
    Схожі
    » » Красунчик птах