animalukr.ru

Коршун-свистун: місця проживання, зовнішній вигляд, голос птиці

Зміст статті

Коршун свистун (Haliastur sphenurus) належить загону Сокілоподібні. Видова назва з`явилася завдяки характерній рисі птиці видавати під час польоту гучний свист крик.

Зовнішні ознаки свистячого шуліки

Коршун - свистун має розмір 59 см. Розмах крил від 120 до 146 см.
Вага - 760 - 900 грам. Це денний пернатий хижак з широким розмахом крил і довгим хвостом, на кінці округлим, а не роздвоєним. Самка більше, ніж самець. Оперення зверху темно - коричневе з білими кінчиками пір`я, які надають спині крапчастий вигляд. Всі первинні зовнішні пір`я чорні, деякі побічні бліді, інші - коричневого кольору.

Коршун-свистун (Haliastur sphenurus)

Голова, горло, груди, черево покриті пір`ям коричневого кольору, які мають невеликі темні прожилки. Таке поєднання відтінків викликає ефект контрасту і звертає на себе увагу забарвленням верхньої частини. Основні пір`я в польоті виділяються малими підкрила з блідою смугою, що дає можливість визначити видову приналежність птахів в повітрі. У шуліки - свистуна маленька голова і довгий хвіст, пір`я в якому розходяться, коли сідає на сідало. Лапи короткі, але хижий птах легко ходить по землі

Поширення шуліки-свистуна

Коршун-свистун (Haliastur sphenurus) є ендемічним видом австралійського материка і прибережних островів, але відсутній на Тасманії. Він досить рідко з`являється на південному заході, але дуже часто спостерігається в іншій частині країни. Його також можна знайти в Новій Гвінеї та Нової Каледонії.

Коршун-свистун (Haliastur sphenurus)

Житла шуліки-свистуна

Коршун - свистун поширюється на досить великій території, його місце існування була вивчена в деталях, тому інформація про умови життя неповна. з В Австралії і на північних островах хижак воліє близькість води, зустрічається уздовж морських берегів або портів, на водоймах внутрішніх районах, в заплавах річок або на болотах, але його місця проживання не обов`язково приурочені до водно-болотних угідь. Коршун - свистун може з`являтися у відкритих посушливих районах, тримається в рідколісся.

Коршун-свистун (Haliastur sphenurus)

Особливості поведінки шуліки-свистуна

Коршуна - свистуна іноді називають соколом або орлом, але за всіма звичкам це справжній шуліка. Хоча його політ схожий на рух луня. Пернатий хижак кричить часто, коли знаходиться в повітрі, це спостерігається як у пари птахів, так і в малих групах. Коли шуліка - свистун вистежує видобуток, він летить досить низько на висоті від 30 до 60 метрів від поверхні землі або води. Він менш схильний, ніж інші хижі птахи його розміру полювати із засідки.

Коршун-свистун (Haliastur sphenurus)

У Новій Каледонії, кожна пара має фіксовану мисливську територію. В Австралії шуліки - свистуни здійснюють короткі переміщення. У цьому випадку, великі скупчення хижих птахів досягають ста особин. Ці руху всього лише форма кочування і відрізняються від реальної міграції. Вони залежать від істотних змін кількості харчових ресурсів таких як, сарана або гризуни.

Послухати голос шуліки-свистуна

Розмноження шуліки - свистуна

В Австралії шуліки - свистуни птахи розмножуються з червня по жовтень на півдні, і з лютого по травень на півночі. У місця гніздування шуліки - свистуни летять разом широкою смугою, постійно видаючи крики. Однак потім скупчення птахів широкі розпадаються на невеликі групи, а потім і пари, при цьому поведінка хижаків стає ще більш гучним. Залицяння починається в межах однієї міграційної смуги, триває і навіть стає активним після поділу пташиних груп на пари.

Коршун-свистун (Haliastur sphenurus)

Демонстраційні польоти і акробатичні віражі шуліки - свистуни не показують, проте шлюбний період супроводжується численними криками. Гнізда хижі птахи влаштовують на великих, що ростуть біля води ізольованих деревах. На будівництво нового гнізда йде близько місяця, хоча воно крихке і невелике. Обидві дорослі птахи споруджують гніздо з гілок. З плином часу, воно надбудовується до 75 см в ширину і 30 см в глибину. Шуліки - свистуни використовують одне гніздо багато років поспіль.

Буває і так, що пара птахів займає гніздо, покинуте особинами іншого виду. Іноді кілька пар шулік - свистунів можуть гніздитися на одному дереві. Самка відкладає два або три яйця в гніздовий період, який триває з липня по жовтень.

Терміни розмноження і число гніздових пар визначається місцевими умовами і великою кількістю доступних харчових ресурсів. У разі втрати першої кладки, птиці повторно відкладають блакитно-білих яйця, іноді з червонувато-коричневими плямами. Насиджування триває 35 - 40 днів. Відсоток виведення становить 60%. Молоді milans через 35 днів покриваються оперенням темно - жовтого кольору і здатні покинути гніздо через 40 -54 дня. Ще протягом 6-8 тижнів після виходу з гнізда вони залежать від своїх батьків.

Харчування шуліки - свистуна

Шуліки - свистуни вибирають для нападу жертву, яку в змозі здолати. Вони ловлять кроликів, дрібних ссавців, ящірок, риб, ракоподібних, морських змій, сарану та деяких птиці. Кролики є основною їжею хижих птахів. В цьому випадку шуліки - свистуни розглядаються як вид, що обмежує посилене розмноження травоїдних тварин, які знищують посіви. Вони також споживають падаль і можуть стати жертвою отруєння.

Коршун-свистун (Haliastur sphenurus)

Всю здобич, за винятком деяких комах, захоплюють з поверхні землі або води. Вони здатні підбирати мертву рибу. Шуліки - свистуни не дуже спритні мисливці, щоб переслідувати птахів в польоті, але вони можуть нападати на пернатих, що гніздяться на суші. Вони здійснюють піратські напади на чапель і ібісів, бродять по мілководдю. Відбирають спійману видобуток у пеліканів, чапель і хижих птахів. Полюють на водоплавних птахів, при цьому часто заражаються від них паразитами.

В Австралії шуліки-свистуни харчуються, як правило, живим видобутком, крім зимового періоду, коли переходять на харчування падаллю. У Новій Гвінеї цей вид хижих птахів поїдає загиблих тварин. Шуліки - свистуни регулярно здійснюють польоти вздовж доріг в пошуках падали, вони ширяють над краями трав`янистих ділянок, патрулюють території після пожеж в пошуках потенційних жертв, що рятуються від вогню. Коли їжі недостатньо, пернаті хижаки повністю переходять на харчування падаллю.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Коршун-свистун: місця проживання, зовнішній вигляд, голос птиці