animalukr.ru

Боривітер звичайна: що відомо науці про цього птаха?

Зміст статті

Боривітер звичайна - птах із сімейства соколиних, загону соколоподібних, що мешкає в Європі, Азії (західні райони), на півночі Африки.

Найбільшого поширення цей вид отримав в Європі. Цікаво, що частина птахів даного виду мігрує, а частина веде осілий спосіб життя. Це залежить в першу чергу, від великої кількості корму в місцях гніздування. Зазвичай, птиці повністю мігрують з північних областей Азії і Європи в Африку і південні території Європи. Дорослі особини зупиняються на зимівлю в місцях ближче до району гніздування, а молодь летить значно далі. Холодну зимову пору птахи, які живуть на території Росії, проводять на східному узбережжі Середземного моря.

Звичайна боривітер (Falco tinnunculus).
Звичайна боривітер (Falco tinnunculus).

Боривітер звичайна не любить селитися в степу або в лісі, вважаючи за краще райони з невисокою рослинністю: узлісся, переліски. Але вирішальне значення у виборі птахом місця проживання, є наявність багатої кормової бази. До життя в районах, де їжі багато, боривітер може прекрасно пристосуватися. Особливо це стосується гірських районів: окремі представники даного виду були помічені в горах, на висоті 5000 метрів над рівнем моря.

Боривітер, останнім часом, любить селитися в європейських містах, влаштовуючи там гнізда. Гніздо боривітри можна виявити в несподіваних місцях. Наприклад, на підвіконні багатоквартирного будинку. Годуються ці птахи на досить великій відстані від гнізд, в приміській зоні, відлітаючи часом на 5-6 км від будинку.

Зовнішній вигляд боривітри

Боривітер називають «маленьким» соколом. Дійсно, розміри у птахів невеликі: довжина тіла досягає 33-39 см, довжина крила 24-29 см.

Розмах крил буває в діапазоні від 65 до 81 см. Самці в середньому важать 160 грам, максимальна вага був зафіксований в 260 грам. Самки, як правило, більші за самців, вага їх коливається в межах від 185 до 315 грам. На протязі всього року вага самців тримається на однаковому рівні. Самки досягають максимальної ваги в період кладки яєць. Здатність до виживання у потомства боривітри, безпосередньо залежить від ваги самок. Чим важче птах, тим більше виходить кладка і пташенята будуть більш життєздатними.

Боривітер - родич сокола.
Боривітер - родич сокола.

Самці від самок відрізняються забарвленням голови і кольором оперення, а значить у даного виду присутній статевої диморфізм. Голова і хвіст самця мають світло-сірий колір, загальне фарбування пір`я блідого рудого кольору. Горло птиці чоловічої особини має світлий відтінок пір`я. На спині розташовані чорні плями, округлої форми. Зверху махові пера виглядають практично чорними. На кінчику довгого хвоста є чорна смуга з білою облямівкою.

Слухати голосові боривітри звичайної


Голова і верхня частина тіла самок вохристо-рудого кольору, який прикрашають поперечні смуги темного кольору. Махові пера, на відміну від самців, темно-коричневі. Хвіст коричневого кольору, з розташованим на ньому великою кількістю темних смуг. Кінчик хвоста забарвлений також, як і у самців - широка темна смужка з білою облямівкою. Молоді особини боривітри звичайної мають забарвлення, подібну самкам. Але на відміну від самок, крила молодих птахів коротше і мають більш округлу форму. У всіх птахів цього виду навколо очей є жовта окантовка. У восковіци спостерігається такий же колір. Лапи птахів яскраво-жовті з чорними кігтями, а дзьоб темно-сірого відтінку.

Поведінка і харчування

Боривітер - птах хижа.
Боривітер - птах хижа.

Раціон харчування боривітри складається, в основному, з гризунів: мишей, полівок, землерийок. Птах також може полювати на кажанів, ящірок, жаб, комах і дощових черв`яків. Нападає і на птахів, наприклад, на горобців і голубиних пташенят. Видобуток боривітер вбиває, вдаривши жертву дзьобом в потилицю.

Дорослої особини необхідно з`їдати 6-8 полівок в день. Техніку в полюванні боривітер використовує вельми різноманітну. Хижий птах може сидіти на високому місці і виглядати собі здобич. Помітивши потенційну жертву, хижак тут же кидається на неї. Виглядати видобуток боривітер може і іншим способом.

Наприклад, в польоті, переміщаючись на висоті 10-20 метрів на так званому тріпотливими польоті. Птах зависає на одному місці завдяки дуже частим помахом крил. Така тактика приносить рясні плоди в місцях великого скупчення гризунів. Очі боривітри відмінно сприймають ближній ультрафіолетове світло. У цьому світлі добре видно сліди сечі гризунів і боривітер цим користується в полюванні. Помітивши здобич, хижий птах стрімголов летить до неї. На землерийок, черв`яків, жаб і ящірок боривітер полює прямо на землі. Вона здобуває собі їжу в польоті у вигляді інших, більш дрібних птахів.

Розмноження і тривалість життя

У боривітри звичайної, що мешкає в північних і центральних територіях Євразії, період гніздування проходить з квітня по травень. У птахів, що вважають за краще селитися на півдні Європи і в Африці, гніздування проходить в серпні-грудні. Цей вид соколів гнізд сам не в`є. Як гнізда використовуються дупла дерев, скелі, кинуті гнізда інших видів птахів. Бували випадки, коли кладка боривітри виявлялася на землі, в неглибокій норі, на об`єктах і спорудах, зведених людьми.

Боривітер НЕ в`є свого гнізда.
Боривітер НЕ в`є свого гнізда.

У період кладки і виховання потомства, ця невелика хижий птах може мирно уживатися зі співочими представниками свого класу. Навіть кладки цих птахів можуть бути розташовані поруч. Боривітри іноді утворюють колонії по кілька десятків пар. Насиживают яйця обидва батьки протягом 4-х тижнів. Кількість яєць в кладці може варіюватися. Зазвичай, в гнізді з`являється 3-6 яєць. Мінімальна кладка становить 2 яйця, а максимальна - 8 яєць.

З`явилися на світ пташенята боривітри повністю білого кольору. Причому, білим буває не тільки пух малюків, а й дзьоб, і кігтики. Поступово колір пташенят змінюється на сірий, а через тиждень починає сіріти дзьоб і чорніють кігті. Маленькі пташенята боривітри дуже швидко оперяються і вже можуть літати через місяць після появи на світло. Однак, в продовження наступного місяця пташенята залишаються з батьками. Весь цей час молоді особини навчаються полювати.

Самець і самка звичайної боривітра.
Самець і самка звичайної боривітра.

Вже в наступний сезон гніздування у молодих птахів настає статева зрілість. У природному середовищі боривітер звичайна живе 15-16 років. Максимальна тривалість життя цього виду становить 22-24 роки. Смертність серед молодняка висока і становить 50%.

чисельність

Боривітер звичайна є благополучним видом і не перебуває під загрозою вимирання. У всьому світі налічується приблизно 2 мільйони пар цих птахів. 25% з цієї кількості мешкає в Європі. Для соколиного полювання цей рід соколів не придатний, про що свідчить сама назва виду, що означає «порожня» птах, тобто не здатна ловити для людини видобуток.

Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Боривітер звичайна: що відомо науці про цього птаха?