animalukr.ru

Ірбіс тварина

Ірбіс Місце проживання

Велика хижа кішка, живе в Центральній Азії, а саме: в Казахстані і Киргизії, Афганістані і Таджикистані, Узбекистані і Монголії, Росії та Пакистані, Китаї та Індії. Скелі, кам`янисті ущелини і альпійські луки - місце проживання ірбіса.

Відео: СНІЖНИЙ БАРС

Зовнішній вигляд


Відео: Світ Тварин: Ірбіс

Довжина його тіла 200 - 230см, з них на хвіст доводиться 90 - 100см, висота в плечах 60см, а вага тварини 25 - 55 кг. Самці більші за самок. Голова невелика, вуха широкі і короткі, трохи закруглені, очі великі жовто-зеленого кольору. У снігового барса 30 міцних і гострих зубів, довгі вуса (вібриси). Зір, слух і нюх розвинені відмінно. Ноги невисокі, ступні широкі з втягуються кігтями. Хвіст довгий і дуже пухнастий, виконує роль балансу при стрибках.

Ірбіс пристосувався до суворого клімату і зовсім не погано почувається. Хутро густе і довгий, відмінно маскує хижака серед снігу і скель. На сіро - палевого шкурі чорні плями і кільця, живіт білий. Добре стрибає і впевнено себе почуває високо в горах, мабуть, жоден інший хижак не забирається так високо. Він сильний і витривалий, розумний і обережний. Влітку піднімається високо в гори, взимку спускається вниз, може йти в ліси. Часто слід за стадом копитних, щоб не залишитися голодним.

Спосіб життя. живлення

Веде одиночний спосіб життя і дотримується своєї великої території, яку обходить регулярно по одному маршруту. Самець дозволяє самкам (1 - 3) жити на його володіннях. Днем наш хижак відпочиває в своєму лігві або гріється на сонечку, а з настанням сутінків виходить на полювання. Харчується в основному копитними тваринами (олені, козулі, архари, кабани, гірські козли), на них він накидається, отсіжіваясь в засідці, або підкрадається на зігнутих лапах. Потім вистрибує і великими стрибками наздоганяє жертву. Якщо напад зазнало фіаско, то кішка може переслідувати тварина не більше 300 - 400 метрів, а може і зовсім зупинитися. Якщо ж полювання закінчилося вдало, він тягне трофей в затишне місце і поїдає його. За один раз може з`їсти до 3 кг м`яса, залишки трапези щедро залишає, і ніколи не повертається до неї. Також ловить гризунів і зайців, птахів.

Відео: Прогулянка зі сніговим барсом.mp4

розмноження


Відео: Нанді (ірбіс) спілкується з Тінню (вовк)

Барс сніговийВагітність самки триває 3 місяці. Кошенята народжуються з квітня по червень, зазвичай буває 2 - 5 дитинчат. Вони народжуються сліпими і безпорадними, годуються молоком матері, приблизно 6 місяців. Вага одного кошеняти 500г, а довжина тіла близько 30 см. Очі відкриваються через тиждень. М`ясну добавку до молочного вигодовування починають отримувати в 1,5 місяці життя. Потім поступово навчаються полюванні, отримують навички, і життєвий досвід від матері. Батько у вихованні потомства участі не бере.

Люди нещадно відстрілювали ірбіса через красивого хутра, хоч і забралася кішка високо в гори. Людину не лякали круті скелі і уступи, бували випадки загибелі мисливців.

В дикій природі ирбис живе 10 - 13 років. Занесений до Міжнародної Червоної книги, полювання на сніжного барса заборонена.


  • Клас - Ссавці
  • Загін - Хижі
  • Сімейство - Котячі
  • Рід - Барси снігові
  • Вид - Ірбіс (Барс сніговий)
  • Поділитися в соц мережах:
    Схожі
    » » Ірбіс тварина